Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/10047
Назва: Розроблення технології продуктів лікувально-профілактичного призначення для харчування дітей при інфекційних захворюваннях
Інші назви: Development of technology products of therapeutic and preventive value for children with infectious diseases
Автори: Шао, Чженчжен
Shao, Zhengzheng
Ключові слова: дитяче харчування
інфекційні захворювання
кріокенцентрування
лікарські рослини
пневмонія
рослинна сировини
технології харчування
функціональні продукти
Astragalus membranaceus (Fisch Bunge) (黄 芪))
якість та безпечність
baby food
infectious diseases
cryoconcentration
medicinal plants
pneumonia
plant raw materials
food technology
functional products
Astragalus membranaceus (Fisch Bunge) (黄芬))
quality and safety
Дата публікації: 2022
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Шао Ч. Розроблення технології продуктів лікувально-профілактичного призначення для харчування дітей при інфекційних захворюваннях [Електронний ресурс] : дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії : 181 «Харчові технології» / Чженчжен Шао. – Суми, 2022. – 227 с.
Короткий огляд (реферат): Раціональне харчування хворих дітей має важливе лікувальне значення. Дослідженнями в галузі нутриціології, встановлено, що при захворюваннях настає розпад тваринного білка, збільшується виділення мінеральних речовин та знижується кількісний склад вітамінів. У раціональному харчуванні хворих дітей має значення як калорійність добового раціону їжі, так i якісний склад, а саме наявність достатньої кількості повноцінних білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей, вітамінів та різних біологічно активних речовин. При цьому враховується, що при захворюваннях знижується секреторна і рухова функції органів травлення. Лікувальне харчування паціентів з інфекційними захворюваннями базується на основі загальних принципів лікувального харчування, яке застосовується відповідно до особливостей інфекційного хворого, клінічним перебігом захворювання, а також з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнта. Відповідно теорії професора Ф. К. Меньшикова, метою лікувального харчування є: підтримка сил хворої людини і створення найбільш сприятливих умов для функції ураженого органу і в першу чергу органів системи травлення. У вступі та першому розділі наведено результати моніторингу медичної статистики людей різних вікових груп. Представлено показники захворювання людей з інфекційною пневмонією в результаті спалаху коронавирусной інфекції COVID-19. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я пневмонія є причиною смертей близько 16% дітей віком до 5 років у всьому світі. Причиною розвитку бактеріальної пневмонії у дітей найчастіше стають пневмококи (Streptococcus Pneumoniaе) та гемофільна паличка типу Б (Haemophilus Influenzae Type B (Hib), найпоширенішою причиною вірусної пневмонії є респіраторно-синцитіальна вірусна інфекція. Статистичні данні Всесвітня організація охорони здоров’я постійно обновлюються. Поточні статистичні данні захворювання людей на коронавірус COVID-19 у світі, станом на травень місяць 2022 року становлять - усього заражених – 509717200; смертельні випадки – 6244000, що складає 1,2%; одужали – 462638028, що складає 90,8%; хворіють на даний час – 40835172, що складає 8,0 %. Лікувальне харчування має важливу роль при проведенні комплексної терапії захворювань органів дихання. Раціон будується індивідуально з урахуванням характеру основного процесу патогенетичних механізмів, ускладнень і супутніх захворювань. Обов'язково враховується вік дитини, можливість зміни патологічного процесу серцево-судинної системи з розвитком легеневого серця і недостатності кровообігу за право-шлунковим типом. Необхідно відмітити, що роблених дієтичних раціонів для дітей з даною патологією достатньо, але його можливо приготувати в умовах стаціонару, або дома. Такий підхід є не зручним, так як дитину необхідно годувати у період прогулянки або подорожі. Раціонально використовувати продукти тривалого зберігання функціонального призначення. Для розроблення асортименту та технологій виробництва функціональних продуктів лікувально-профілактичного призначення необхідно проведення фундаментальних та прикладних досліджень. Визначити фізико-хімічні, мікробіологічні та функціональні властивості сировини рослинного походження та лікарських рослин. Дослідити технологічні показник сировини, яка традиційно вирощується в Україні та Китаї. Розробити показник термічного оброблення сировини для максимального збереження нативних речовин. Для доказу функціональності продуктів необхідно провести дослідження за принципом методів доказової медицини. На основі огляду літературних та інформаційних джерел означено конкретні завдання та питання для проведення досліджень. У другому розділі сформульовано наукову проблему, обґрунтовано вибір об’єктів та напрямків досліджень, наведено методики фундаментальних та прикладних досліджень. У відповідності до завдань дослідження, було розроблено програму роботи, яка передбачає проведення як загальноприйнятих фізико-хімічних, мікробіологічних, клінічних та гістологічних досліджень, так і проведення досліджень окремих технологічних процесів термічного оброблення рослинної сировини з визначенням оптимальних параметрів. Для реалізації поставлених завдань обґрунтовано методи та методики досліджень, наведено їх опис. У третьому розділі наведено результати досліджень нативних речовин сировини рослинного походження, лікарських рослин, та екстрактів. Встановлені єдині технологічні вимоги до сортів моркви та груш, які вирощують в Україні та Китаї, які будуть застосовані при виробництві продуктів дитячого харчування профілактичного призначення. Результати дослідженні хімічного складу сировини рослинного походження, встановлено, що показники моркви, сортів, які вирощені в Україні та Китаї знаходяться практично в одному діапазоні, а діапазон показників хімічного складу груш незначно відрізняться - масова частка жиру у плодах, які вирощені в Україні вище на 20 %, білку більше на 30 %, вуглеводів на 10 %. Також відрізняється вміст деяких вітамінів, масова частка вітаміну С на 20 % вище, вміст β-каротину вище на 30 %. у грушах які вирощені в Україні. Одночасно були проведені дослідження хімічного складу екзотичних фруктів манго. Враховуючи той фактор, що плоди манго не вирощуються в Україні було також досліджено хімічний склад пюре манго, яке консервоване асептичним способом. Результати досліджень увійдуть у нормативний документ ДСТУ України на фрукти екзотичного походження, що дасть можливість об'єктивно проводити контроль якості та безпечності у період надходження в Україну за імпортом. Сировина яка застосовується для виробництва продуктів дитячого та функціонального призначення, повинна відповідати обов'язковим параметрам безпечності та мінімальним специфікаціям якості. В результаті проведення порівняльних дослідження забруднюючих речовин у сировині рослинного походження та лікарських рослин було встановлено, що вміст нітратів та токсичних елементів у фруктах та овочах накопичується не рівномірно. У грушах накопичено нітратів та токсичних елементів приблизно від 6,9% до 14,3% менші ніж у моркві. Встановлено, що накопичення нітратів та токсичних елементів у шкірочці вище ніж у м’якоті, так у моркві яка вирощена в Україні у середньому приблизно на 5,5%, та на 2,5 % у моркві, яка вирощена у Китаї. В середньому, у грушах, які вирощені в Україні, токсичних елементів та нітратів у шкірочці більше ніж у м’якоті приблизно на 11,5 %, у грушах, які вирощені у Китаї на 4,5 % відповідно. В манго накопичення протикає приблизно рівномірно. У моркві, яка вирощена в Україні, ці показники менші приблизно на 11,5 - 15,0 % ніж у моркві, яка вирощена у Китаї, аналогічна ситуація з показниками безпечності груш, вони також нижчі на 5,7 - 14,5 відсотків. Встановлено, що овочево-фруктова сировина та коріння лікарських рослин які випробували, відповідають встановленим вимогам щодо показників безпечності та можуть бути використані, як сировина для виробництва продуктів дитячого харчування, функціонального призначення. Обґрунтовані технологічні параметри корінь лікарської рослини Astragalus membranaceus (Fisch.) Bunge) (黄芪), які будуть застосовані при виробництві екстракту, що подальше буде використаний, як компонент функціональних продуктів. Встановлено хімічний склад лікарської рослини Astragalus membranaceus (Fisch.) Bunge)(黄芪). Вміст масової частки жиру 1,0 г, білку 16,35 г, вуглеводів 83,0 г, пектину 3,2 г. Масова частка вітаміну С 33,0 мг %, вітаміну В1 0,02 мг %, вітаміну В2 0,02 мг %, вітаміну РР 0,6 мг %, β-каротин визначено тільки сліди. Солодкий смак лікарській рослині Astragalus membranaceus (Fisch.) Bunge)(黄芪) надає гліціррізінова кислота, яка за хімічною структурою є тритерпеновим сапоніном. Встановлено, що максимальний вміст масової частки гліціррізінової кислоти в коріннях складає 17,16 % у рослин на стадії цвітіння, 14,24 % на стадії плодоносіння і відповідно 8,39 % на стадії відростання. Результати досліджень дозволяють припустити можливість використання лікарської рослини Astragalus membranaceus (Fisch.) Bunge) (黄芪) для виготовлення екстракту з максимальним збереженням гліціррізінової кислоти. Екстракт може бути використаний як компонент рецептурної закладки продуктів функціонального призначення для дітей з захворюванням легенів. Так як гліціррізінова кислота здатна перешкоджати зростанню і розмноженню збудників бактеріальних вірусних інфекцій. Методами доказової медицини на щурах, доведено ефективність застосування асортименту функціональних пюреподібних продуктів та соків на основі сировини рослинного походження з додавання екстракту з корінь лікарської рослини Astragalus membranaceus (Fisch.) Bunge) (黄芪) при інфекційній пневмонії у гострому періоді та у періоді ремісії. У четвертому розділі наведено результати фундаментальних та прикладних досліджень. Було досліджено вплив параметрів традиційних технологічних операцій та процесів на збереження нативних речовин сировини. В результаті застосування процесів та хімічної взаємодії в сировині та компонентах проходять глибокі перетворення, які супроводжуються зміною агрегатного стану, внутрішньої структури та складу речовин. Основними причинами змін природного кольору та інших органолептичних властивостей є меланоїдинові реакції та різні перетворення комплексу поліфенольних сполук сировини рослинного походження. Меланоїдинові реакції починають відбуватися при термічному обробленні сировини рослинного походження. Реакція проходить інтенсивно. Для запобігання меланоїдинових реакції, встановлено оптимальні параметри миттєвого термічного оброблення сировини рослинного походження. Для моркви 129 ±2 оС витримування протягом 190 с. Для груш 90 ±2 оС витримування протягом 100 с. Для плодів манго 110 ±2 оС та витримували протягом 100 с. Процес проходить за тиском від 150 до 170 кгс/см2. При дослідженні оптимальних процесів не ньютонівської рідини використовували сік гранатовий. Дослідження проводили на експериментальному стенді - Блокова установка, що виморожує, БЛ 20. Доведено ефективність використання процесу кріоконцентрування. На прикладі соку з плодів гранатів встановлено характер зміни концентрації сухих речовин у розчині залежить від початкової концентрації соку та температури кристалізатора. При низьких початкових концентраціях соку (від 10 до 15%) спостерігається різке підвищення концентрації на заключному етапі виморожування. Вміст розчинних сухих речовин у соку підвищується на 16 %, що обумовлено низьким вмістом води у соку. Збільшення початкової концентрації до 30. – 40 % обумовлює плавну зміну концентрації розчину. Зміст сухих речовин, у соку підвищується на 4 %. Методом газорідинної хроматографії доведено, що вміст антоціанів у соках свідчить про натуральність та автентичність. У соку прямого віджимання характерна наявність піків 3-диглікозидів: дельфінідин-3,5-диглюкозиду, ціанідин-3,5-диглюкозиду, пеларгонідин-3,5-диглюкозиду, а також 3-моноглікозидів: дельфінідин-3-глюкозиду, ціанідин-3-глюкозиду, пеларгонідин-3-глюкозиду. Така антиоксидантна активність відмічається у соку відновленому з концентрованого, але значно нижче. У п’ятому розділі наведено результати прикладних досліджень з розроблення та впровадження гнучких технологій виробництва продуктів функціонального призначення. Технології дозволяють максимально зберегти нативні речовини сировини зменшити відсоток відходів максимально забезпечити якість та безпечність продуктів. Вперше розроблено екстракт з корінь лікарської рослини Astragalus membranaceus (Fisch Bunge) (黄 芪)), який може бути використано як конкретний продукт функціонального призначення, або як компонент при виробництві других вдів продуктів функціонального призначення. Вперше запропоновано асортимент функціональних продуктів тривалого зберігання для харчування дітей з інфекційними захворюваннями. Асортимент включає гомогенізовані пюре, соки з м’якоттю, сироп на основі сировини рослинного походження з додаванням екстракту з корінь лікарської рослини Astragalus membranaceus (Fisch Bunge) (黄 芪)). Розроблено, математично обчислено та перевірено у промислових умовах рецептурні закладки та норми витрат сировини при виробництві продуктів функціонального призначення для харчування дітей з інфекційними захворюваннями. Встановлено показники якості та безпечності продуктів функціонального призначення для харчування дітей з інфекційними захворюваннями. Розроблено та науково обґрунтовано у лабораторних та промислових умовах режими теплового оброблення продуктів тривалого зберігання, що забезпечують якість та безпечність на весь термін придатності. Розроблено нормативна і технологічна документація на виробництво продуктів функціонального призначення для лікувально-профілактичного харчування дітей з інфекційними захворюваннями. Результати досліджень перевірені в лабораторних та виробничих умовах на підприємствах галузі. У додатках наведено нормативні технологічні документи на виробництво продуктів функціонального призначення для лікувально-профілактичного харчування дітей з інфекційними захворюваннями, які погодженні та затверджені у встановленому порядку.
Опис: Rational nutrition of sick children is of great medical importance. Research in the field of nutrition has shown that diseases break down animal protein, increase the release of minerals and reduce the quantitative composition of vitamins. Both the caloric content of the daily diet and the qualitative composition are important in the rational nutrition of sick children, namely the presence of a sufficient amount of complete proteins, fats, carbohydrates, mineral salts, vitamins and various biologically active substances. At the same time it is considered that at diseases secretory and motor functions of digestive organs decrease. Therapeutic nutrition of patients with infectious diseases is based on the general principles of therapeutic nutrition, which is used in accordance with the characteristics of the infectious patient, the clinical course of the disease, as well as taking into account the individual characteristics of the patient. According to the theory of Professor FK Menshikov, the purpose of therapeutic nutrition is to maintain the strength of the sick person and create the most favorable conditions for the function of the affected organ and especially the digestive system. The introduction and the first section present the results of monitoring the medical statistics of people of different ages. The indicators of the disease of people with infectious pneumonia as a result of an outbreak of coronavirus infection COVID-19 are presented. According to the World Health Organization, pneumonia is the cause of death in about 16% of children under the age of 5 worldwide. The most common causes of bacterial pneumonia in children are pneumococci (Streptococcus Pneumoniae) and Haemophilus Influenzae Type B (Hib), the most common cause of viral pneumonia is respiratory syncytial virus infection. Statistics from the World Health Organization are constantly updated. Current statistics on human disease with coronavirus COVID-19 in the world, as of May 2022 are - total infected - 509717200; deaths - 6244000, which is 1.2%; recovered - 462638028, which is 90.8%; currently ill - 40835172, which is 8.0%. Therapeutic nutrition plays an important role in the treatment of respiratory diseases. The diet is built individually taking into account the nature of the main process of pathogenetic mechanisms, complications and comorbidities. Be sure to take into account the age of the child, the possibility of changes in the pathological process of the cardiovascular system with the development of the pulmonary heart and circulatory failure of the right-gastric type. It should be noted that made diets for children with this pathology is enough, but it can be prepared in a hospital or at home. This approach is not convenient, as the child needs to be fed during a walk or travel. Rational use of long-term storage products for functional purposes. To develop the range and technologies for the production of functional products for therapeutic and prophylactic purposes, it is necessary to conduct basic and applied research. To determine the physicochemical, microbiological and functional properties of raw materials of plant origin and medicinal plants. Investigate the technological indicators of raw materials traditionally grown in Ukraine and China. Develop an indicator of heat treatment of raw materials for maximum preservation of native substances. To prove the functionality of products, it is necessary to conduct research on the principle of evidence-based medicine. Based on the review of literature and information sources, specific tasks and issues for research are identified. In the second section the scientific problem is formulated, the choice of objects and directions of researches is substantiated, methods of basic and applied researches are resulted. In accordance with the objectives of the study, a program of work was developed, which provides for generally accepted physicochemical, microbiological, clinical and histological studies, and studies of individual technological processes of heat treatment of vegetable raw materials to determine the optimal parameters. To implement the tasks, research methods and techniques are substantiated, their description is given. The third section presents the results of research on native substances of raw materials of plant origin, medicinal plants and extracts. Uniform technological requirements have been established for carrot and pear varieties grown in Ukraine and China, which will be used in the production of baby food for preventive purposes. The results of the study of the chemical composition of raw materials of plant origin, found that the indicators of carrots, varieties grown in Ukraine and China are almost in the same range, and the range of chemical composition of pears differs slightly - mass fraction of fat in fruits grown in Ukraine by 20%, protein by 30%, carbohydrates by 10%. The content of some vitamins also differs, the mass fraction of vitamin C is 20% higher, the content of β-carotene is 30% higher. in pears grown in Ukraine. At the same time, studies were conducted on the chemical composition of exotic mango fruits. Taking into account the fact that mango fruits are not grown in Ukraine, the chemical composition of mango puree, which is canned aseptically, was also studied. The results of the research will be included in the normative document of the DSTU of Ukraine for fruits of exotic origin, which will allow to objectively control the quality and safety during the period of import to Ukraine. Raw materials used for the production of children's and functional products must meet the mandatory safety parameters and minimum quality specifications. As a result of comparative studies of pollutants in raw materials of plant origin and medicinal plants, it was found that the content of nitrates and toxic elements in fruits and vegetables accumulates unevenly. Nitrates and toxic elements accumulate in pears from about 6.9% to 14.3% less than in carrots. It has been found that the accumulation of nitrates and toxic elements in the skin is higher than in the flesh, both in carrots grown in Ukraine by an average of about 5.5% and 2.5% in carrots grown in China. On average, pears grown in Ukraine contain about 11.5% more toxic elements and nitrates in the skin than in the flesh, and pears grown in China by 4.5%, respectively. In mangoes the accumulation proceeds approximately evenly. In carrots grown in Ukraine, these figures are lower by about 11.5 - 15.0% than in carrots grown in China, the situation is similar with the safety of pears, they are also lower by 5.7 - 14.5 percent. It was found that the fruit and vegetable raw materials and roots of tested medicinal plants meet the established requirements for safety indicators and can be used as raw materials for the production of baby food, functional purposes. The technological parameters of the root of the medicinal plant Astragalus (Fisch.) Bunge) (黄芪), which will be used in the production of the extract, which will then be used as a component of functional products. The chemical composition of the medicinal plant Astragalus membranaceus (Fisch.) Bunge)(黄芪). Content of mass fraction of fat 1.0 g, protein 16.35 g, carbohydrates 83.0 g, pectin 3.2 g. Mass fraction of vitamin C 33.0 mg%, vitamin B1 0.02 mg%, vitamin B2 0.02 mg%, vitamin PP 0.6 mg%, β-carotene identified only traces. The sweet taste of the medicinal plant Astragalus (Fisch.) Bunge) (黄芪) is given by glycyrrhizic acid, which is chemically a triterpene saponin. It was found that the maximum content of mass fraction of glycyrrhizic acid in the roots is 17.16% in plants at the stage of flowering, 14.24% at the stage of fruiting and 8.39% at the stage of regrowth. The results of research suggest the possibility of using the medicinal plant Astragalus (Fisch.) Bunge) (黄芪) for the manufacture of the extract with maximum preservation of glycyrrhizic acid. The extract can be used as a component of the prescription bookmark of functional products for children with lung disease. Since glycyrrhizinic acid can inhibit the growth and reproduction of pathogens of bacterial viral infections. Evidence-based medicine in rats has proven the effectiveness of the range of functional puree products and juices based on raw materials of plant origin with the addition of extract from the root of the medicinal plant Astragalus membranaceus (Fisch Bunge) (黄 芪)) in infectious pneumonia in the acute period and in remission. The fourth section presents the results of basic and applied research. The influence of parameters of traditional technological operations and processes on the preservation of native raw materials was studied. As a result of the application of processes and chemical interactions in raw materials and components undergo profound transformations, which are accompanied by changes in the physical state, internal structure and composition of substances. The main causes of changes in natural color and other organoleptic properties are melanoidin reactions and various transformations of the complex of polyphenolic compounds of raw materials of plant origin. Melanoidin reactions begin to occur during heat treatment of raw materials of plant origin. The reaction is intense. To prevent melanoidin reactions, the optimal parameters of instant heat treatment of raw materials of plant origin have been established. For carrots 129 ± 2 oC aging for 190 s. For pears 90 ± 2 oC aging for 100 s. For mango fruits 110 ± 2 oC and kept for 100 s. The process takes place at a pressure of 150 to 170 kgf / cm2. Pomegranate juice was used in the study of optimal processes of non-Newtonian fluid. The research was carried out on the experimental stand - Block freezing unit, BL 20. The efficiency of using the cryoconcentration process was proved. On the example of pomegranate juice, the nature of the change in the concentration of dry matter in the solution depends on the initial concentration of juice and the temperature of the mold. At low initial concentrations of juice (from 10 to 15%) there is a sharp increase in concentration at the final stage of freezing. The content of soluble dry matter in the juice increases by 16% due to the low water content in the juice. Increasing the initial concentration to 30. - 40% causes a gradual change in the concentration of the solution. The dry matter content in the juice is 4%. It was proved by gas-liquid chromatography that the content of anthocyanins in juices testifies to naturalness and authenticity. The juice of direct squeezing is characterized by the presence of peaks of 3-diglycosides: delfinidine-3,5-diglucoside, cyanide-3,5-diglucoside, pelargonidine-3,5-diglucoside, and 3-monoglycosides: delphinidin-3-glucoside, cyanidin -3-glucoside, pelargonidine-3-glucoside. Such antioxidant activity is observed in the juice recovered from the concentrated, but much lower. The fifth section presents the results of applied research on the development and implementation of flexible technologies for the production of functional products. Technologies allow to preserve the native substances of raw materials as much as possible, to reduce the percentage of waste and to ensure the quality and safety of products as much as possible. An extract from the root of the medicinal plant Astragalus (Fisch Bunge) (黄 芪)) was developed for the first time membranaceus, which can be used as a specific functional product, or as a component in the production of second widows functional products. For the first time, a range of functional long-term storage products for feeding children with infectious diseases has been proposed. The range includes homogenized purees, juices with pulp, syrup based on raw materials of plant origin with the addition of extract from the root of the medicinal plant Astragalus membranaceus (Fisch Bunge) (黄 芪)). Prescription bookmarks and norms of raw material consumption in the production of functional products for the nutrition of children with infectious diseases have been developed, mathematically calculated and tested in industrial conditions. Indicators of quality and safety of functional products for nutrition of children with infectious diseases have been established. Developed and scientifically substantiated in laboratory and industrial conditions modes of heat treatment of long-term storage products that ensure quality and safety for the entire shelf life. Normative and technological documentation for the production of functional products for therapeutic and preventive nutrition of children with infectious diseases has been developed. The research results were tested in laboratory and production conditions at the enterprises of the branch. The appendices contain normative technological documents for the production of functional products for therapeutic and preventive nutrition of children with infectious diseases, which are approved and approved in the prescribed manner.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10047
Розташовується у зібраннях:Дисертації та автореферати

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
25.06.2022 Dissertation Shao Zhengzheng -Digital Signature Edition.pdf6,71 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.