Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10112
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБолгова, Н. В.-
dc.contributor.authorBolgova, N. V.-
dc.date.accessioned2022-11-28T07:48:56Z-
dc.date.available2022-11-28T07:48:56Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationБолгова Н. В. Міжнародна комунікація в питаннях безпечності харчових продуктів [Електронний ресурс] / Н. В. Болгова // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2022. – № 28 (5). – С. 16-26. – Режим доступу : DOI: 10.24263/2225-2924-2022-28-5-4. – Заголовок з екрану.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10112-
dc.descriptionThe health of the nation directly depends on the quality and safety of food products. Given the global trend, food poisoning is most often observed in countries with low consumer awareness of a safe product. This, in turn, leads to the appearance of diseases caused by such products. However, it is impossible to claim that other countries do not face such a threat. Periodically, there is information about an outbreak of an infectious disease caused by a food product. Therefore, there was a need to quickly inform about the event, its characteristics and research methods. The development of communication between different countries is actively supported by the WHO, international food safety organizations, and experts. In 2016, the CAC revised the principles for the exchange of information through INFOSAN, tracking at all stages, competent experts. During the outbreak of Salmonella enteritidis infection in 3 European countries, general access to information exchange systems, protocols, procedures was offered. The effectiveness of international communication is possible only when all countries apply the same requirements to the manufacturer. Support of government officials, international communication, agreed roles and responsibilities of all participants became an element of effective interaction and activity of INFOSAN. The outbreak of Salmonella Heidelberg in Ireland has confirmed the importance of awareness. The investigation was based on epidemiological, microbiological and ecological studies, information of restaurateurs, vendors. Communication and information exchange made it possible to stop the spread of the infection. The traceability of the consumer-food establishment-enterprise-producer food chain led experts to the source. A similar situation occurred in Australia, Canada, Great Britain, Denmark, Australia, France, Italy and other countries. The scientists emphasized the importance of the participation of international stakeholders who understand the need for open communication between the countries of the world. Concerted action led to a timely response, improved public health and prevented similar outbreaks in the future. Analyzing the work of INFOSAN, it can be concluded that it has reduced the distance between each participating country and created a single food safety community that enables timely information sharing on food safety risk management. There is an increased role for work to develop and standardize methods used to compare phylogenetic and food web information in order to use these methods in future international outbreaks.uk_UA
dc.description.abstractЗдоров’я нації напряму залежить від якості та безпечності харчових продуктів. Враховуючи світову тенденцію, отруєння харчовими продуктами найчастіше спостерігається в країнах з низькою обізнаністю споживача про безпечний продукт. Це, в свою чергу, приводить до появи хвороб викликаних такими продуктами. Однак стверджувати, що інші країни не стикаються із такою загрозою не можна. Періодично з’являється інформація про спалах інфекційного захворювання викликаного харчовим продуктом. Тому з’явилася потреба швидкого інформування про подію, її характери та методи дослідження. Розвиток комунікації між різними країнами активно підтримується ВООЗ, міжнародними організаціями з безпечності харчових продуктів, експертами. В 2016 році CAC переглянула принципи щодо обміну інформацією через INFOSAN, відстеження на всіх етапах, компетентні експертів. Під час спалаху інфекції Salmonella enteritidis в 3-х європейських країнах, запропоновано загальний доступ до систем обміну інформацією, протоколів, процедур. Ефективність міжнародної комунікації можлива лише коли всі країни застосують одинакові вимоги до виробника. Підтримка урядовців, міжнародна комунікація, узгоджені ролі та обов’язки всіх учасників стали елементом ефективної взаємодії та діяльності INFOSAN. Спалах Salmonella Heidelberg в Ірландії підтвердив важливість інформування. Розслідування гуртувалося на епідеміологічних, мікробіологічних та екологічних дослідження, інформації рестораторів, реалізаторів. Спілкування, обмін інформацією дозволили зупинити розповсюдження інфекції. Простежуваність харчового ланцюга споживач-заклад харчування-підприємство-виробник вивела експертів на джерело. Схожа ситуація сталася в Австралії, Канаді, Великій Британії, Данії, Австралії, Франції, Італії та інших країнах. Науковці підкреслили важливість участі міжнародних зацікавлених сторін, які розуміють потребу відкритого спілкування між країнами світу. Злагоджені дії призвели до своєчасного реагування, покращення охорони здоров’я та запобігання подібним спалахам у майбутньому. Аналізуючи роботу INFOSAN можна заначити, що вона скоротила відстань між кожною країною-учасницею та створила єдину спільноту з безпечності харчових продуктів, яка дає змогу своєчасно обмінюватися інформацією щодо управління ризиками безпечності харчових продуктів. Зросла роль роботи з розробки та стандартизації методів, що використовуються для порівняння філогенетичної інформації та інформації про мережу постачання їжі, щоб використати ці методи у майбутніх міжнародних спалахах.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherНУХТuk_UA
dc.subjectкомунікаціяuk_UA
dc.subjectбезпечністьuk_UA
dc.subjectхарчовий продуктuk_UA
dc.subjectcommunicationuk_UA
dc.subjectsafetyuk_UA
dc.subjectfood productuk_UA
dc.titleМіжнародна комунікація в питаннях безпечності харчових продуктівuk_UA
dc.title.alternativeInternational communication in issues of food safetyuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Болгова Н.В. (НУХТ.).pdf260,32 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.