Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10177
Назва: Вплив згодовування високобілкового соняшникового концентрату на забійні якості свиней
Інші назви: Influence of high protein sunflower concentrate during the feeding pigs on their slaughter quality
Автори: Повод, Микола Григорович
Михалко, Олександр Григорович
Лихач, Вадим Ярославович
Гутий, Богдан Володимирович
Повозніков, Микола Гаврилович
Соколенко, Вікторія Вікторівна
Вербельчук, Тетяна Василівна
Агунова, Лариса Володимирівна
Povod, M. H.
Mykhalko, O. H.
Lykhach, V. Ya.
Hutyi, B. V.
Povoznikov, M. H.
Sokolenko, V. V.
Verbelchuk, T. V.
Ahunova, L. V.
Ключові слова: свині
годівля
соєвий шрот
pigs
feed
soybean meal
Дата публікації: 2022
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Вплив згодовування високобілкового соняшникового концентрату на забійні якості свиней [Електронний ресурс] / М. Г. Повод, О. Г. Михалко, В. Я. Лихач [та ін.] // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2022. – Вип. 2 (49). – С. 36-48.
Короткий огляд (реферат): В статті викладені результати дослідження впливу часткової та повної заміни соєвого шроту високобілковим соняшниковим концентратом «Proglot», в умовах промислового свинокомплексу на забійні показники та якість туш відгодівельного молодняку свиней за забою з різними ваговими кондиціями. Вивчались якісні показники туш свиней за умови заміни під час дорощування та відгодівлі половини та всього соєвого шроту на високобілковий соняшниковий концентрат «Proglot». Встановлено, відсутність залежності забійної маси, забійного виходу, маси охолодженої туші та її довжини, товщини шпику над шостим-сьомим грудними хребцями, у холці, в грудях й крижах, площі «м’язового вічка» та маси задньої третини напівтуші часткової та повної заміни соєвого шроту на соняшниковий концентрат в раціоні свиней за передзабійних вагових категорій 100, 110 й 120 кг. Водночас підвищення передзабійної живої маси свиней із 100 до 120 кг, як за повної, так і часткової заміни соєвого шроту на соняшниковий концентрат, так і при згодовувані соєвого шроту в якості білкової складової призвело до підвищення забійної маси на 22,93–25,47%, товщини шпику на грудях на 39,13–41,40%, довжини напівтуші на 4,74–5,37%, площі «м’язового вічка» на 12,21–12,28%, маси задньої третини напівтуші на 14,53–22,12%, виходу сала на 24,89–23,77%. Тоді як за всіх раціонів у піддослідних тварин зменшився вихід м’яса на 7,29–6,42% та погіршився коефіцієнт м’ясності на 4,16–2,17% з підвищенням перед забійної живої маси з 100 до 120 кг. Встановлено вірогідний вплив передзабійної живої ваги на забійну масу – 55,30%, товщину шпику над 6–7 грудним хребцем – 35,92%, масу задньої третини напівтуші на 30,10%, на довжину напівтуші – 22,40%, товщину шпику на грудях – 21,12%, товщину шпику в крижах – на 18,57%, площу «м’язового вічка» – 15,99%, на забійний вихід – 8,40%. Водночас склад раціону годівлі вплинув на забійний вихід із силою – 12,6%, товщину шпику над 6–7 грудним хребцем – 4,34% на товщину шпику на грудях – 4,21%, довжину напівтуші – 2,87,товщину шпику в крижах – 1,01%, масу задньої третини напівтуші – 1,85%, забійну маса – 1,20% та не мали вірогідного впливу на площу «м’язового вічка» та товщина шпику в холці.
Опис: The article presents the results of the study of the effect of partial and complete replacement of soybean meal with high-protein sunflower concentrate «Proglot» in the conditions of an industrial pig complex on the slaughter performance and quality of carcasses of fattening young pigs after slaughter with different weight conditions. Quality indicators of pig carcasses were studied under the condition of replacing half and all soybean meal with high-protein sunflower concentrate «Proglot» during rearing and fattening. It was established that there is no dependence of slaughter weight, slaughter yield, chilled carcass weight and its length, fat thickness above the sixth-seventh thoracic vertebrae, in the withers, in the chest and sacrum, the area of the «muscle eye» and the weight of the back third of the half-carcasses of partial and full replacement soybean meal for sunflower concentrate in the diet of pigs in the pre-slaughter weight categories of 100, 110 and 120 kg. At the same time, an increase in the pre-slaughter live weight of pigs from 100 to 120 kg, both with complete and partial replacement of soybean meal with sunflower concentrate, and when feeding soybean meal as a protein component led to an increase in slaughter weight by 22.93–25.47% , fat thickness on the breast by 39.13–41.40%, length of the half carcass by 4.74–5.37%, area of the “muscle eye” by 12.21–12.28%, mass of the rear third of the half carcass by 14.53–22.12%, fat yield by 24.89–23.77%. Whereas, for all diets, the meat yield of the experimental animals decreased by 7.29–6.42% and the meatiness ratio deteriorated by 4.16–2.17% with an increase in pre-slaughter live weight from 100 to 120 kg. Probable influence of pre-slaughter live weight on slaughter weight 55.30%, fat thickness above the 6–7 thoracic vertebra 35.92%, weight of the rear third of the half carcass by 30.10%, on the length of the half carcass 22.40%, thickness of fat on the breast 21.12%, the thickness of the fat in the sacrum by 18.57%, the area of the «muscle eye» by 15.99%, on the slaughter output by 8.40%. At the same time, the composition of the feeding ration affected the slaughter yield with 12.6% strength, the thickness of lard above the 6–7 thoracic vertebra 4.34%, the thickness of lard on the chest 4.21%, the length of the half carcass 2.87, the thickness of lard in the sacrum 1.01%, the weight of the back third of the half-carcass was 1.85, the slaughter weight was 1.20, and had no probable influence on the area of the «muscle eye» and the thickness of the lard in the withers.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10177
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
3.pdf569,62 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.