Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10372
Назва: Вивчення впливу годівлі курей на якісні параметри біокерамічного захисного шару яєць
Інші назви: Study of the influence of chicken feeding on qualitative parameters of the bioceramic protective layer of eggs
Автори: Петренко, Ганна Олександрівна
Бордунова, Ольга Георгіївна
Черненко, Олександр Миколайович
Petrenko, G. O.
Bordunova, O. G.
Chernenko, O. М.
Ключові слова: технологія
утримання
годівля
technology
maintenance
feeding
Дата публікації: 2022
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Петренко Г. О. Вивчення впливу годівлі курей на якісні параметри біокерамічного захисного шару яєць [Електронний ресурс] / Г. О. Петренко, О. Г. Бордунова, О. М. Черненко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2022. – Вип. 1 (48). – С. 52-58.
Короткий огляд (реферат): В роботі представлені результати вивчення впливу годівлі курей на якісні параметри біокерамічного захисного шару яєць. Розглянуто органічні складові, фазовий склад та морфологічні параметри, захисного біокерамічного шару інкубаційних яєць курей за норми та при порушенні норм годівлі та фізіологічного стану птиці під час знесення яєць. При проведенні дослідження було сформовано групи курей, для яких було створено такі умови утримання і годівлі, що не відповідають нормі. Було використано курей порід Хайсекс браун. Розглядали зміни кальцієвого раціону у кормах, наявність мікотоксинів. Визначали вплив перелічених вище факторів на організм птиці, та як наслідок якість біокерамічного захисного шару яєць. При дослідженні фазового складу та морфологічних параметрів шкаралупи яєць, що отримали від курей дослідних і контрольних груп, викоритовували скануючу електронну мікроскопію та дефрактометрію. Кури під час знесення яйця чутливі до умов утримання та годівлі. При порушенні параметрів мікроклімату спостерігається неправильна форма і зменшення розміру яєць, збільшується відсоток яєць з порушеннями структури шкаралупних шарів. Нестача кальцію в раціоні курей призводить до порушення синтезу структурних шарів шкаралупи яєць, структура шарів шкаралупи більш розрихлена, шкаралупа має меншу щільність зі значною кількістю порожнин. Бактеріально забруднені корми деструктуруюче впливають на морфологію шкаралупи яєць курей. Такі яйця мають шкаралупу, структура якої характеризується розрихленістю та невпорядкованістю деяких шарів. Хвороби курей призводять до неправильної будови шкаралупи яєць, з незначною товщиною. При порушення режиму годівлі та не дотримання норм утримання інфекційні хвороби курей-несучок зумовлюють значні зміни при формуванні біокерамічних шарів шкаралупи яєць птиці, що спричиняє погіршення її якісних характеристик. При дослідженні мікроструктури шкаралупи виявлено, що ступінь формування мамілярного та і конусного шарів визначає подальший розвиток інших шарів, та щільність шкаралупи в цілому.
Опис: The paper presents the results of studying the impact on the quality parameters of the bioceramic protective layer of eggs keeping and feeding chickens. Organic components, phase composition and morphological parameters, protective bioceramic layer of hatching eggs of hens according to the norms and in violation of the norms of feeding and keeping birds during egg laying are considered. During the study, groups of chickens were formed, for which the conditions of keeping and feeding that do not meet the norm were created. Hicex Brown, Lohmann Brown, Dominant Brown D-102 and Leghorn White chickens were used. Changes in the diet of calcium in the feed, the presence of mycotoxins, the level of light, air temperature and humidity in the room were considered. The influence of the above factors on the body of birds was determined, and as a consequence the quality of the bioceramic protective layer of eggs. Scanning electron microscopy was used to study the phase composition and morphological parameters of the eggshells obtained from the hens of the experimental and control groups. Hens are sensitive to housing and feeding conditions during egg laying. When the parameters of the microclimate are violated, there is an irregular shape and a decrease in the size of the eggs, the percentage of eggs with violations of the structure of the shell layers increases. Lack of calcium in the diet of chickens leads to a violation of the synthesis of structural layers of the eggshell, the structure of the layers of the shell is more loose, the shell has a lower density with a significant number of cavities. Bacterially contaminated feed has a destructive effect on the morphology of the shell of chicken eggs. Diseases of chickens lead to improper structure of the eggshell, with a slight thickness. In case of violation of the feeding regime and non-compliance with the norms of keeping, infectious diseases of laying hens cause significant changes in the formation of bioceramic layers of poultry eggshells, which causes deterioration of its quality characteristics. In the study of the microstructure of the shell, it was found that the degree of formation of the mammary and conical layers determines the further development of other layers, and the density of the shell as a whole.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10372
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
4.pdf1,09 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.