Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/10383
Назва: Вивчення впливу дезінфектантів на основі хімічних речовин на шкаралупу яєць сільськогосподарської птиці
Інші назви: Study of the effect of chemical-based disinfectants on the eggshell of poultry
Автори: Петренко, Ганна Олександрівна
Бордунова, Ольга Георгієвна
Petrenko, Hanna Oleksandrivna
Bordunova, Olga Georgievna
Ключові слова: технологія
породи
інкубація
technology
breeds
incubation
Дата публікації: 2021
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Петренко Г. Г. Вивчення впливу дезінфектантів на основі хімічних речовин на шкаралупу яєць сільськогосподарської птиці [Електронний ресурс] / Г. Г. Петренко, О. Г. Бордунова // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2021. – Вип. 4 (47). – С. 119-124.
Короткий огляд (реферат): В роботі представлені результати вивчення дії дезінфектантів, основою яких є хімічні речовини, на структуру та властивості шкаралупи яєць сільськогосподарської птиці. Розглянуті дезінфекуючі властивості та вплив на шкаралупу та шкаралупні оболонки яєць сільськогосподарської птиці препаратів, що створені на основі альдегідовмісних речовин, сполук на основі перекису водню та речовин, що мають в основі надоцтову кислоту. Використання дезінфікуючих речовин, які не впливають на якість шкаралупи інкубаційних яєць та позитивно діють на розвиток ембріонів сільськогосподарської птиці є актуальним питанням у птахівництві. В роботі використовували інкубаційні яйця курей леггорн білий. Для експериментів формували вісім груп по 144 яєць в кожній. Перед закладкою на інкубацію яйця обробляли розчинами речовин та препаратів: формальдегідом, глютаральдегідом, метацидом, препаратами Virkon - S (KRKA, Словенія), CID – 20 з додаванням надоцтової кислоти (НОК), VIROCID з НОК, CID - 20, НОК та рослинні екстракти, VIROCID, НОК та рослинні екстракти. Зразки шкаралупи аналізували за допомогою растрової електронної мікроскопії на приладі РЕММА102 відразу після висихання розчинів та після вилуплення курчат. Обробка яєць сільськогосподарської птиці дезінфікуючими речовинами є однією з головних вимог інкубації. Проте використання дезінфектантів, що мають відмінні бактерицидні та фунгіцидні властивості, не завжди призводять до бажаного результату. Зокрема препарати, що створені на основі хімічних речовин, таких як альдегідовмісткі сполуки, знижують захисну дію кутикули та мають канцерогенні властивості щодо персоналу птахофабрик. Препарати на основі пероксидів мають токсичну дію на ембріони, що розвиваються, та деструктивну активність щодо біокерамічного шару шкаралупи. Для пом’якшення негативного впливу препаратів, до складу яких входять дані речовини, рекомендовано додавати рослинні екстракти.
Опис: The paper presents the results of studying the effect of disinfectants based on chemicals on the structure and properties of poultry eggshells. Disinfectant properties and effects on poultry shells and shells of poultry eggs of preparations based on aldehydecontaining substances, compounds based on hydrogen peroxide and substances based on peracetic acid are considered. The use of disinfectants that do not affect the quality of hatching eggs and have a positive effect on the development of poultry embryos is a topical issue in poultry. Incubatory eggs of white leghorn chickens were used in the work. Eight groups of 144 eggs each were formed for the experiments. Prior to incubation, eggs were treated with solutions of substances and preparations: formaldehyde, glutaraldehyde, metacide, Virkon - S (KRKA, Slovenia), CID - 20 with the addition of peracetic acid (NOC), VIROCID with NOC, CID - 20, NOC and plant extras., VIROCID, NOC and plant extracts. Samples of shells taken after hatching of chickens were analyzed by scanning electron microscopy on the device REMMA-102 immediately after drying the solutions. Treatment of poultry eggs with disinfectants is one of the main requirements for incubation. However, the use of disinfectants with excellent bactericidal and fungicidal properties does not always lead to the desired result. In particular, preparations based on chemicals, such as aldehyde containing compounds, reduce the protective effect of the cuticle and have carcinogenic properties against staff working in poultry farms. Peroxide-based preparations have toxic effects on developing embryos and destructive activity on the bioceramic layer of the shell. To mitigate the negative effects of drugs that contain these substances, it is recommended to add plant extracts.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10383
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
9.pdf1,13 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.