Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10435
Назва: Вплив африканської чуми свиней на розвиток галузі свинарства в Сумській області
Інші назви: The influence of african swine fever on the development of pig farming in the Sumy region
Автори: Дудник, Євгенія Олександрівна
Фотіна, Тетяна Іванівна
Dudnyk, Ye. O.
Fotina, T. I.
Ключові слова: свинарство
тваринництво
біобезпека
pig farming
animal husbandry
biosafety
Дата публікації: 2022
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Дудник Є. О. Вплив африканської чуми свиней на розвиток галузі свинарства в Сумській області [Електронний ресурс] / Є. О. Дудник, Т. І. Фотіна // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2022. – Вип. 1 (56). – С. 3-8.
Короткий огляд (реферат): Свинарство споконвіку підтримує належний рівень добробуту населення та економіки країни, забезпечуючи людей продуктами харчування та сировиною для подальшої переробки. Будучи традиційним напрямком українського тваринництва, вирощування свиней на території Сумської області також відіграє значну роль у задоволенні потреб внутрішнього ринку та залишається популярною галуззю скотарства через свою ефективність. Однак останні роки відмічаються негативні тенденції відносно стану свинарства як на території Сумщини, так і в Україні в цілому, причиною яких слугує низка економічних, зоотехнічних, політичних та епізоотичних факторів. Метою даної роботи був аналіз статистичних даних щодо кількості свиней в Сумській області та виявлення взаємозв'язку між динамікою зміни об’єму поголів’я тварин, епізоотичною ситуацією щодо африканської чуми свиней (АЧС) та дотриманням правил біобезпеки у господарствах. Матеріалом для статті слугувала інформація, отримана з офіційного онлайн-ресурсу Головного управління статистики у Сумській області, офіційного онлайн– ресурсу Держпродспоживслужби та звітності Головного управління ветеринарної медицини в Сумській області. В результатах дослідження виявили значне зниження кількості свиней на території Сумщини починаючи з 2014 року, що збігається з часом виявлення першого спалаху африканської чуми свиней на території області (15.12.2014). Враховуючи ускладнення епізоотичної ситуації та зменшення об’єму поголів’я приватного сектору відносно загальної кількості тварин, зроблено висновок про значний вплив АЧС на свинарство Сумщини та загрозу спалахів хвороби для підсобних господарств у разі недотримання правил біобезпеки. Під час аналізу звітності рівня біологічної безпеки господарств звертали увагу на наявність у свинокомплексах огорожі, діючих санпропускників, дезбар’єрів та дезінфекції спецодягу працюючого з тваринами персоналу. Додатково підраховували кількість господарств, які проводять процедуру термічної обробки корму перед згодовуванням свиням. Позитивну динаміку щодо покращення статусу біобезпеки за період 2018–2021 роки виявили по збільшенню відносної кількості господарств, для яких були характерні наявність діючих санпропускників (+12%), дезбар’єрів (+15%) та дезінфекції спецодягу працюючого персоналу (+15%).
Опис: From ancient times, pig farming has maintained the proper level of welfare of the country’s population and economy, providing people with food and raw materials for further processing. Being a traditional type of Ukrainian animal husbandry, pig breeding in the Sumy region also plays a significant role in meeting the needs of the domestic market and remains a popular branch of animal husbandry due to its efficiency. However, in recent years there have been negative trends in the state of pig farming in the Sumy region and in Ukraine as a whole, due to a number of economic, zootechnical, political and epizootic factors. The aim of this work was to analyze statistical data on the intensity of pig farming in the Sumy region and to identify the relationship between the dynamics of changes in the number of livestock, the epizootic situation, and compliance with biosafety rules in farms. The article was based on the information obtained from the official online resource of the Main Department of Statistics in the Sumy region, the official online resource of the State Food and Consumer Service, and the reports of the Main Department of Veterinary Medicine in the Sumy region. The study has revealed a significant decrease in the number of pigs in the Sumy region since 2014, which coincides with the time of detection of the first outbreak of African swine fever (ASF) in the region (15.12.2014). Given the complication of the epizootic situation and the reduction in the number of livestock in the private sector in relation to the total number of animals, it was concluded that ASF has a significant impact on pig farming in the Sumy region and the risk of disease outbreaks for farms in case of non-compliance with biosafety rules. During the analysis of reports regarding the level of farm biosafety, attention was paid to the presence of fences, active sanitary facilities, disinfectant barriers and disinfection of overalls of the personnel working with animals in the pig farms. Additionally, the number of farms that carry out heat treatment of feed before feeding pigs was counted. Regarding improvements in the biosafety status for the period of 2018 – 2021, positive dynamics has been found in the increasing relative number of farms characterized by the presence of existing sanitary facilities (+ 12%), disinfectant barriers (+ 15%), and disinfection of overalls of the personnel working with animals (+ 15%).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10435
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf335,23 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.