Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10659
Назва: | Удосконалення технології виробництва свинини за використання комерційних генотипів ірландського і данського походження |
Інші назви: | Improvement of pork production technology using commercial genotypes of Irish and Danish origin. Qualifying scientific thesis on manuscript rights |
Автори: | Михалко, Олександр Григорович Mykhalko, O. G. |
Ключові слова: | метод розведення мікроклімат багатоплідність великоплідність інтенсивність росту збереженість маса гнізда вентиляція breeding method microclimate multifertility high fertility growth intensity preservation nest weight ventilation |
Дата публікації: | 2023 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Михалко О. Г. Удосконалення технології виробництва свинини за використання комерційних генотипів ірландського і данського походження [Електронний ресурс] : дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю : 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / О. Г. Михалко. – Суми : Сумський національний аграрний університет, 2023. – 266 с. |
Короткий огляд (реферат): | Свинарство в структурі тваринництва нашої держави займає одне з провідних місць за важливістю та бере участь у формуванні продовольчої безпеки держави, забезпечуючи громадян високоцінним і високоенергетичним продуктом – свининою. На сучасному етапі виробництва, ця галузь тваринництва характеризується концентрацією та інтенсифікацією виробництва, впровадженням індустріальних методів його ведення. Для підвищення продуктивності свиней і, як наслідок, прискорення подальшого прогресу вітчизняного свинарства та зміцнення його конкурентоспроможності на світовому і європейському ринку, актуальним є розробка нових техніко-технологічних і об’ємно-планувальних рішень за використання сучасного високоефективного устаткування, передових генотипів свиней й методів їх розведення за різних систем годівлі та утримання, на що і спрямовані проведені нами дослідження. Дисертаційна робота присвячена вивченню залежності відтворювальних показників свиноматок найбільш поширених в Україні генотипів данського та ірландського походження за різних методів їх розведення від паратипових факторів – умов утримання, віку свиноматок та тривалості їх лактації впродовж чотирьох календарних пір року в умовах промислової технології виробництва свинини, включаючи вплив систем годівлі відгодівельного молодняку цих генотипів на інтенсивність росту й морфологічну конструкцію їх туш. Дослідження дисертаційної роботи виконувались у період з 2018 по 2023 рік в умовах свинарського комплексу ТОВ «НВП «Глобинський свинокомплекс», ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат» Кременчуцького району Полтавської області, свинарського комплексу ТОВ «АГРОІНД» Дніпровського району Дніпропетровської області, фермерського господарства «Nyhavevejguard» королівства Данія. Лабораторні дослідження проведені у сертифікованій лабораторії Глобинського м’ясокомбінату. Метою дослідження було науково обґрунтувати ефективність виробництва свинини за поєднання різних техніко-технологічних і об’ємно-планувальних рішень свинарських підприємств та використання генотипів свиней ірландського та данського походження. Для досягнення поставленої мети планувались такі завдання дослідження: • дослідити залежність параметрів мікроклімату від різних систем його створення в приміщеннях для опоросу впродовж різних пір року; • встановити вплив мікрокліматичних умов створених різними системами вентилювання приміщень на продуктивні якості свиноматок данського та ірландського походження за традиційної та скороченої тривалості лактації; • дослідити вікову динаміка відтворних якостей свиноматок за різних методів розведення впродовж чотирьох пір року та вплив на них віку свиноматок й методів їх розведення; • визначити вплив інтенсивності росту свиней данського та ірландського походження за різних способів їхньої годівлі на відгодівельні якості; • встановити вплив інтенсивності росту свиней ірландського та данського походження і їхньої передзабійної маси на забійні та м’ясо-сальні характеристики туш; • розрахувати економічну ефективність використання техніко-технологічних рішень під час опоросу та на відгодівлі; • визначити економічну ефективність поєднань різних техніко-технологічних і об’ємно-планувальних рішень за використання генотипів свиней ірландського та данського походження. Об’єктом дослідження були технологічні процеси відтворення, вирощування, та відгодівлі свиней ірландського та данського походження, а його предметом – мікроклімат у свинарських приміщеннях, відтворні, відгодівельні та м’ясо-сальні якості свиней й морфологічний склад їхніх туш та економічна ефективність використання запропонованих техніко-технологічних і об’ємно-планувальних рішень. Для виконання поставлених завдань проведено чотири серії науково-господарських дослідів. У першій серії досліджень, яка складалась з трьох дослідів, вивчалась залежність параметрів мікроклімату від різних систем його створення в приміщеннях для опоросу та їх вплив на продуктивні якості свиноматок данського походження за традиційної тривалості лактації. У другій серії досліджень, яка складалась з двох дослідів, вивчався вплив системи вентилювання приміщень для опоросу на параметри мікроклімату та продуктивні якості різновікових свиноматок ірландського походження за скороченого терміну підсисного періоду. В третій серії досліджень вивчалась вікова динаміка відтворних якостей свиноматок та інтенсивність росту поросят данської селекції за чистопородного їх розведення, промислового та зворотного схрещування впродовж чотирьох календарних пір року. В четвертій серії досліджень визначали інтенсивність росту свиней данського та ірландського походження за різних способів їхньої годівлі й вплив інтенсивності росту і передзабійної живої маси на відгодівельні і забійні їхні якості та м’ясо-сальні характеристики туш. За результатами досліджень була розрахована економічна ефективність досліджуваних техніко-технологічних рішень під час опоросу та на відгодівлі. Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що уперше проведена комплексна порівняльна оцінка впливу факторів генетичного походження свиней та їхніх породних поєднань, віку свиноматок та сезонів року на їхні відтворювальні показники, продуктивні та якісні композиції туш, проведена порівняльна оцінка залежності забійних якостей свиней й м’ясо-сальних композицій їхніх туш у тварин різного генетичного походження за сухого та рідкого способу годівлі. Набуло подальшого вивчення – вплив різних техніко-технологічних і об’ємно-планувальних рішень систем створення мікроклімату на відтворювальні якості свиней данського та ірландського походження в умовах Степу України, вплив віку свиноматок різного генетичного походження на їхні продуктивні показники впродовж різних пір року, залежність продуктивності свиноматок данської селекції від методів їхнього розведення. Розширено знання стосовно впливу інтенсивності росту свиней за сухого та рідкого способу їхньої годівлі на відгодівельні якості та композицію їх туш, стосовно залежності відтворювальних якостей свиноматок та інтенсивності росту поросят данського та ірландського походження від методу їхнього розведення та віку свиноматок, стосовно впливу різних систем вентилювання та сезонних факторів на параметри мікроклімату в приміщенні для утримання підсисних свиноматок з поросятами на показники відтворювальних якостей свиноматок та інтенсивність росту їхнього приплоду. За результатами проведених наукових експериментів виявлено, що за традиційної тривалості підсисного періоду як геотермальна, так і класична вентиляції негативного тиску забезпечують рекомендовані ВНТП-АПК-02.05. Свинарські підприємства (комплекси, ферми, малі ферми) параметри мікроклімату в приміщеннях для утримання підсисних свиноматок за винятком літньої пори року. Влітку за класичної системи вентиляції встановлено перевищення температури повітря в зоні життєдіяльності свиноматки. Геотермальна система вентиляції типу «Екзатоп» забезпечує більш сталі впродовж року показники температури та вологості повітря й температуру лігва поросят і свиноматки порівняно з класичною клапанною системою. Водночас вона створює гірші показники загазованості повітря. Геотермальна система вентиляція сприяє більш сталим показникам мікроклімату в приміщеннях впродовж року порівняно з класичною. Встановлено суттєве перевищення на 6,83–8,37% маси одного поросяти та на 6,26–8,37% маси гнізда поросят при відлучені, а також комплексного оціночного індексу на 0,80–1,59% у свиноматок данського походження за традиційної тривалості підсисного періоду, які утримувались під час підсисного періоду у приміщеннях вентиляцією типу «Екзатоп» порівняно з класичною вентиляцією. Не встановлено закономірностей за загальною кількістю народжених поросят, багатоплідністю, великоплідністтю, масою гнізда поросят при народжені та кількістю поросят при відлученні у свиноматок. Водночас на відтворювальні показники свиноматок мали вплив як пора року, так і система вентилювання приміщення. Кращими вони виявились у зимово-весняний період року, гіршими – в літньо-осінній. Більшою силою впливу відрізнявся фактор пори року, який вірогідно вплинув на масу одного поросяти та масу гнізда при відлучені, збереженість поросят до відлучення та багатоплідність. Водночас система вентилювання приміщень мала нижчу силу впливу на ці показники, а на багатоплідність вона взагалі його не мала. За комплексом відтворювальних ознак, розрахованими як оціночний індекс, кращі показники були у свиноматок взимку 49,25–50,03, при цьому навесні вони склали 49,23–49,77, влітку – 47,85–48,23 а восени – 46,41–46,90 бала. Достовірної різниці між показниками абсолютних, середньодобових та відносних приростів поросят данського походження за традиційної тривалості їхнього підсисного періоду, які утримувались за різних системи підтримання мікроклімату, впродовж року не встановлено. Це пов’язано із слабким впливом фактору типу вентиляції на інтенсивність росту в межах 7,71–10,20%. Тоді як за обох систем вентилювання свинарників вона зростала в зимово-весняний період та знижувалась в літньо-осінній, що зумовлено достовірним сильним впливом фактору пори року на абсолютний, середньодобовий та відносний прирости, які її характеризують, в межах від 21,83 до 23,54%. За скороченої тривалості підсисного періоду як класична вентиляція клапанного типу, так і дослідна вентиляція геотермального типу забезпечили параметри мікроклімату, які відповідають нормам ВНТП-АПК-02.05. Свинарські підприємства (комплекси, ферми, малі ферми) при утриманні свиней в приміщеннях для опоросу, за винятком температурного режиму в літню та осінню пору, де зафіксовано, за традиційної системи повітрообміну, перевищення температури над нормами на 3,90 °С та 1,60 °С відповідно. Геотермальна вентиляція забезпечує більш сталий повітрообмін, нормалізуючи температурний режим і рух повітря в приміщенні для опоросу, та відповідно забезпечує нормальний рівень вологості впродовж всіх сезонів року. Клапанна система вентиляції краще виводить загазоване повітря з приміщення, мінімізуючи негативний вплив шкідливих газів на відтворювальні якості свиноматок та інтенсивність росту поросят. Встановлено, що свині ірландського походження за скороченої тривалості підсисного періоду, при їх утриманні у приміщеннях для опоросу за використання геотермальної системи створення мікроклімату переважали аналогів, які утримувались у цей час в приміщеннях обладнаних класичною системою створення мікроклімату клапанного типу за показником кількості поросят при відлученні на 0,70 гол. або 5,58% (p<0,001), збереженості поросят – на 4,49% (p<0,05) та маси гнізда поросят при відлученні – на 2,91 кг або 4,23% (p<0,05). Доведено достовірний вплив фактору типу системи створення мікроклімату на кількість поросят при відлученні (2,01%), на збереженість поросят (2,03%) та на масу гнізда поросят при відлученні (2,01%). На інші показники продуктивних якостей свиноматок та інтенсивності росту поросят вказаний фактор статистично вірогідного впливу не мав. За чистопородного методу розведення свиней породи ландрас данського походження та їх схрещування з кнурами іншої материнської лінії – великої білої породи тієї ж селекції – встановлено залежність багатоплідності свиноматок від методу розведення. Найвищою вона виявилась у свиноматок F1, тоді як у тварин отриманих від зворотного схрещування Fr вона була на 5,2%, а порівняно з чистопородними свиноматками – на 6,2% нижчою. Селекційний індекс відтворювальних якостей був вищим у тварин отриманих шляхом зворотного схрещування на 4,0% порівняно з аналогами від прямого схрещування та вищим на 4,5% в порівнянні з чистопородними свиноматками. Доведено, що відтворювальні якості, як чистопородних, так і помісних свиноматок зростали з другого до п’ятого опоросу, після чого знижувались до сьомого. Встановлено, що метод розведення при утриманні свиноматок майже не впливав на відтворювальні якості свиноматок, тоді як номер опоросу тварин достовірно впливав на показник багатоплідності – на 4,06% та на показник збереженості – на 3,40%. Взаємодія цих двох факторів мала достовірний вплив на показники маси гнізда поросят при відлученні – на 6,36%, маси 1 голови при відлученні – на 5,68%, абсолютного приросту – на 3,60% та середньодобового приросту поросят – на 3,48% в підсисний період. Встановлено, що свині данського походження мали вірогідно вищі показники абсолютного на 8,3 кг або 8,5%, середньодобового на 87,1 г або 9,4% та відносного приросту на 4,0% та достовірно на 5,6 днів або 3,8% швидше досягали живої маси в 100 кг при відгодівлі рідкими кормами порівняно з аналогами, що споживали сухий корм. Не знайдено вірогідної різниці між свинями за різних типів годівлі. Водночас свині ірландського походження під час відгодівлі рідкими кормами перевищували аналогів, що споживали сухі корми за абсолютним приростом на 8,3 кг або 8,5%, середньодобовим приростом на 78,8 г або 8,5% та відносним приростом на 3,2%. Ірландські свині, що споживали рідкі кормосуміші, досягали на кінець відгодівлі вищої на 8,8 кг (р<0,001) та маси в 100 кг на 7,8 днів раніше, ніж за використання сухого корму. Також не встановлено вірогідної різниці за оплатою корму приростами. Встановлено що свині, які досягали на 170 день відгодівлі маси 120 кг достовірно переважали аналогів, які мали на цю дату масу 110 кг за абсолютним і відносним показником вмісту м’яса як в розрізі третин туші: шийно-лопаткової – на 16,06% та 1,10%, спино-поперекової – на 17,37% та 1,50%, тазо-стегнової – на 8,02%, так і в загальному на 13,44% та на 3,72% відповідно. Однак, не було встановлено достовірної різниці за показниками вмісту сала та кісток між тваринами з різною інтенсивністю росту. Водночас у свиней, з вищою інтенсивністю росту, встановлено достовірно вищі значення вмісту сала та кісток на 13,16% та 23,39% для спино-поперекової третини та вмісту кісток і частки сала на 14,81% та 7,81% для тазо-стегнової третини туші відповідно. Встановлено вірогідний вплив фактора передзабійної маси викликаною різною інтенсивністю росту на частку м’яса в окремих частинах туші: 61,96% для шийно-лопаткової третини, 62,21% для спинно-поперекової третини та 96,57% для тазової- стегнової третини. Частка жиру та частка кісток під дією фактора передзабійної маси залежно від частини туші свиней коливалася від 85,66% до 98,28% та від 94,29% до 99,99% відповідно. Достовірний обернений зв’язок між вмістом м’яса та вмістом жиру в шийно-лопатковій третині туші був помірним у тварин, вирощених за 170 діб до 120 кг, і високим у аналогів масою 110 кг. У спинно-поперековій третині туші свиней обох вагових кондицій вірогідного зв’язку між вмістом м’яса та жиру не встановлено. У тазо-стегновій третині туші кореляція між вмістом м’язової тканини та вмістом жирової тканини була значною, але слабкою у свиней масою 120 кг, і її наявність не підтверджена в аналогів. Виявлено, що у тварин, з вищою інтенсивністю росту (120 кг на кінець відгодівлі), зміни м’ясності, зумовлені зміною вмісту жирової тканини, були на рівні 46,96% у тазо-стегновій третині та на рівні 8,70% у шийно-лопатковій третині туші. Тоді як у тварин з нижчою інтенсивністю росту (110 кг на кінець відгодівлі) лише для шийно-лопаткової третини туші сформувалася взаємозалежність зміни вмісту м’яса та вмісту жиру на рівні 49,44%. Доведено, що у свиней за вищої інтенсивності їх росту при кожному додатковому збільшенні жиру на 1,0 кг вміст м’яса пропорційно знижувався на 0,43 кг у шийно-лопатковій третині та на 0,39 кг у тазо-стегновій третині туші. Тоді як за нижчої інтенсивності росту кожен додатковий 1 кг сала не дозволяв наростити 0,72 кг м'яса в шийно-лопатковій третині туші. Встановлено, що туші свиней за нижчої інтенсивності росту більш чутливі (44,99%) до змін м’ясо-сального співвідношення в шийно-лопатковій третині, що дозволяє більш цілеспрямовано формувати характеристики напівфабрикатів при подальшій відгодівлі. При вищій інтенсивності росту чутливість шийно-лопаткової третини туші знижується (8,7%), але в тазо-стегновій третині туші підвищується сила м’ясо-сальних взаємозалежностей (46,96). Доведено, що при підвищенні передзабійної живої маси свиней з 110 до 120 кг підвищилась забійна маса на 4,95%, товщина шпику понад 6-7 грудним хребцем на 15,71%, товщина шпику в крижах на 13,14%, товщина шпику в холці на 12,21%, довжина туші на 3,99%, довжина беконної половинки на 3,28%, площа найдовшого м’яза спини на 9,64%, забійний вихід на 3,40%, вихід м’яса на 3,72%. Встановлено, що передзабійна маса тісно позитивно корелює з забійною масою (r=0,95; p<0,001), масою охолодженої туші (r=0,95; p<0,001), довжиною туші (r=0,76; p<0,001), довжиною беконної половинки (r=0,74; p<0,001). Середню силу зв’язку встановлено з товщиною шпику над 6-7 грудним хребцем – (r=0,49; p<0,001), товщиною шпику в холці – (r=0,49; p<0,001), площею найдовшого м’яза спини – (r=0,47; p<0,001), втратами маси туші під час охолодження – (r=0,37; p<0,001). Слабкий позитивний зв’язок встановлено з товщиною шпику в крижах (r=0,23; p<0,001), з забійним виходом (r=-0,16; p<0,001) та вмістом м’яса в туші (r=-0,08; p<0,001). На основі на отриманих результатів були зроблені та впроваджені пропозиції з виробництва ТОВ «НВП «Глобинський свинокомплекс» Глобинського району Полтавської області (додаток А). Крім того напрацьовані висновки, дані та матеріали використовуються в навчальному процесі Сумського національного аграрного університету (додаток Б). Апробація результатів досліджень здійснена шляхом участі в роботі на 9 міжнародних та 2 всеукраїнських науково-практичних конференціях. Основні положення та результати проведених досліджень опубліковано у 32 наукових працях, із них 10 статей у виданнях інших держав, які індексуються в наукометричній базі Web of Science/Scopus, 11 статях – у наукових фахових виданнях України та 11 публікацій у матеріалах міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференцій. |
Опис: | Pig farming occupies one of the most important places in the structure of animal husbandry in our country and contributes to the country's food security by providing citizens with a high-quality and energy-rich product – pork. At the current stage of production, this branch of animal husbandry is characterised by the concentration and intensification of production and the introduction of industrial methods of management. In order to increase the productivity of pigs and thus accelerate the further progress of domestic pig farming and strengthen its competitiveness on the world and European markets, there is an urgent need to develop new technical and technological solutions and quantity planning using modern high-efficiency equipment, advanced genotypes of pigs and methods of their rearing under different feeding and husbandry systems, which is the aim of our research. The dissertation is devoted to the study of the dependence of the reproductive performance of sows of the most common genotypes of Danish and Irish origin in Ukraine under different methods of their rearing on paratypical factors – housing conditions, age of sows and duration of their lactation during four calendar seasons in the conditions of industrial pork production technology, including the influence of system feeding of fattening young animals of these genotypes on the growth intensity and morphological structure of their carcasses. The researches of the dissertation work were carried out in the period from 2018 to 2023 under the conditions of the pig breeding complex LLC "NVP "Globinsky Pig Complex", LLC "Globinsky Meat Processing Plant" of Kremenchug district of Poltava region, the pig breeding complex of LLC "AGROIND" of Dnipro district of Dnipropetrovsk region, the farm "Nyhavevejguard" Kingdom of Denmark. Laboratory studies were carried out in the certified laboratory of LLC "Globinsky Meat Processing Plant". The aim of the study was to scientifically substantiate the efficiency of pork production by combining different technical and technological solutions, as well as the volume planning of pig farms and the use of genotypes of pigs of Irish and Danish origin. To achieve this goal, the following research tasks were planned: - investigate the dependence of microclimate parameters on different systems for their production in farrowing rooms during different seasons; - to establish the influence of microclimatic conditions created by different ventilation systems of premises on productive qualities of sows of Danish and Irish origin with traditional and shortened lactation period; - to investigate the age dynamics of reproductive qualities of sows under different breeding methods during four seasons and influence of sows' age and their breeding methods on it; - to determine the influence of growth intensity of pigs of Danish and Irish origin under different feeding methods on fattening qualities; - to determine the influence of the growth intensity of pigs of Irish and Danish origin and their pre- slaughter weight on the slaughter, meat and fat characteristics of the carcasses; - to calculate the economic efficiency of the use of technical and technological solutions during farrowing and fattening; - to determine the economic efficiency of combinations of different technical and technological solutions and of volume planning solutions using genotypes of pigs of Irish and Danish origin. The object of the study was the technological processes of reproduction, rearing and fattening of pigs of Irish and Danish origin, the microclimate in the pig houses, the reproductive, fattening, meat and fat quality of the pigs and the morphological composition of the carcasses and the economic efficiency of using the proposed techniques – technological and volume-planning solutions. To fulfill the tasks, four series of scientific and economic experiments were conducted. In the first series of experiments, which consisted of three experiments, the dependence of microclimate parameters on different systems to create them in farrowing rooms and their influence on the productive qualities of sows of Danish origin with the traditional lactation period were studied. In the second series of studies, which consisted of two experiments, the influence of the farrowing room ventilation system on the microclimate parameters and productive qualities of sows of different ages of Irish origin during the shortened suckling period was investigated. In the third series of studies, the age dynamics of sow reproductive qualities of sows and growth intensity of Danish-bred piglets during their purebred breeding, commercial rearing, and backcrossing during four calendar seasons were studied. In the fourth series of studies, the growth intensity of pigs of Danish and Irish origin under different feeding methods and the influence of growth intensity and pre-slaughter live weight before slaughter on fattening and slaughter quality and meat and fat characteristics of carcasses were determined. Based on the research results, the economic efficiency of the studied technical and technological solutions during farrowing and fattening was calculated. The scientific novelty of the obtained results is that for the first time a comprehensive comparative evaluation of the influence of the factors of genetic origin of pigs and their breed combinations, age of sows and seasons on their reproductive indicators, productive and qualitative composition of carcasses, a comparative evaluation of the dependence of the slaughter qualities of pigs and meat and fat composition of their carcasses in animals of different genetic origin under dry and liquid feeding methods was carried out. Further study was carried out – the influence of various technical technological and volume planning solutions of systems for creating a microclimate on the reproductive qualities of pigs of Danish and Irish origin in the conditions of the steppe of Ukraine, the influence of the age of sows of different genetic origin on their productive indicators during different seasons, the dependence of the productivity of sows of Danish breeding on the methods of their breeding. Knowledge of the influence of the growth intensity of pigs under dry and liquid feeding on the fattening qualities and composition of their carcasses, the dependence of the reproductive qualities of sows and the growth intensity of piglets of Danish and Irish origin on the method of their breeding and the age of sows, the influence of various ventilation systems and seasonal factors on the parameters of the microclimate in the room for keeping lactating sows with piglets on the indicators of reproductive qualities of sows and the growth intensity of their offspring. According to the results of the conducted scientific experiments, it was found that for the traditional duration of the suckling period, both geothermal and classical negative pressure ventilation by the recommended VNTP-APK -02.05. Microclimate parameters in pig farms (complexes, farms, small farms) in premises for keeping lactating sows, except in the summer season. In summer, the air temperature in the sow's living area was exceeded with the classical ventilation system. The geothermal ventilation system of the "Exatop" type, in comparison with the classic valve system, provides more stable temperature and humidity indicators throughout the year, as well as the temperature of the piglet and sow housing. At the same time, it leads to worse air pollution indicators. The geothermal ventilation system contributes to more stable indicators of the microclimate in the premises throughout the year compared to the classical system. In sows of Danish origin, a significant increase in the weight of a piglet by 6.83 to 8.37% and in the nest weight of piglets at weaning by 6.26 to 8.37%, as well as in the complex evaluation index by 0.80to 1.59%, was found, depending on the traditional duration of the suckling period maintained during the suckling period in premises with ventilation of the "Exatop" type in comparison with the classical ventilation. No patterns were found in sows for total number of piglets born, multiple fertility, high fertility, litter weight of piglets at birth and number of piglets at weaning. At the same time, the reproductive performance of sows was influenced by both the season and the ventilation system of the room. It was better in the winter spring period and worse in the summer-autumn period. The season factor had a stronger influence, probably affecting the weight of a piglet and the weight of the nest at weaning, the survival of piglets before weaning, and multifertility. At the same time, the room ventilation system had a smaller influence on these indicators, and it had no influence at all on fertility. According to the complex of reproductive traits calculated as an evaluation index, the best indicators in sows were 49.25–50.03 points in winter, 49.23–49.77 points in spring, 47.85–48.23 points in summer and 46.41–46.90 points in autumn. No significant difference was found between the indicators of absolute, average daily and relative growth of piglets of Danish origin for the traditional duration of their suckling period, kept under different microclimate housing systems. This is due to the weak influence of the factor ventilation type on growth intensity in the range of 7.71–10.20%. In both pig housing ventilation systems, it increased in winter-spring and decreased in summer-autumn, which is due to the reliable strong influence of the season factor on the absolute, average daily and relative growths, ranging from 21.83 to 23.54%. Both classical valve ventilation and experimental geothermal ventilation provided microclimate parameters that met the standards of VNTP-APK-02.05 during the shortened duration of extraction. Pig enterprises (complexes, farms, small farms), when pigs are kept in rooms for farrowing, except for the temperature regime in the summer and autumn seasons, when the temperature exceeded the norms by 3.90 °С and 1.60 °С under the traditional air exchange system. in accordance. Geothermal ventilation provides more stable air exchange, which normalizes the temperature regime and air movement in the farrowing room and, accordingly, ensures normal humidity levels in all seasons. The valve ventilation system better removes gaseous air from the room, minimizing the negative impact of harmful gasses on the reproductive ability of sows and the growth intensity of piglets. It was found that pigs of Irish origin with a shortened suckling period, when kept in farrowing rooms with a geothermal system to create a microclimate, increased in number of piglets at weaning by 0.70 head or 5.58% (p<0.001), the survival rate of piglets by 4.49% (p<0.05) and the nest weight of piglets at weaning by 2.91 kg or 4.23% (p<0.05). A reliable influence of the factor type of microclimate system on the number of piglets at weaning (2.01%), on piglet survival (2.03%) and on piglet nest weight at weaning (2.01%) was demonstrated. This factor had no statistically significant effect on other indicators of productive qualities of sows and growth intensity of piglets. Using the purebred method of breeding Landrace pigs of Danish origin and crossing them with boars of another maternal line – a Large White breed of the same selection – the dependence of sow fertility on the breeding method was established. It was highest in F1 sows, while it was lower by 5.2% in animals from backcross Fr and by 6.2% in purebred sows. The selection index of reproductive qualities was 4.0% higher in animals obtained by backcrossing than in analogues from direct crossing and 4.5% higher than in purebred sows. Reproductive qualities were shown to increase in both purebred and crossbred sows from the second to the fifth farrowing and then decreased until the seventh farrowing. It was found that the breeding method in sow management had almost no influence on the reproductive qualities of sows, while the number of farrowing animals had a significant influence on the multifertility index by 4.06% and on the survival index by 3.40%. The interaction of these two factors had a significant effect on nest weight of piglets at weaning by 6.36%, weight of 1 head at weaning by 5.68%, absolute growth by 3.60% and average daily growth of piglets by 3.48% in the suckling period. It was found that pigs of Danish origin had significantly higher indicators of absolute growth by 8.3 kg or 8.5%, average daily growth by 87.1 g or 9.4%, relative growth by 4.0% and reliably reached 100 kg live weight 5.6 days or 3.8% faster when fattened on liquid feed compared to their counterparts fed dry feed. No significant difference was found between pigs fed different diets. At the same time, pigs of Irish origin fattened on liquid feed outperformed their counterparts consuming dry feed in absolute gain by 8.3 kg or 8.5%, in average daily gain by 78.8 g or 8.5% and in relative gain by 3.2%. Irish pigs consuming liquid feed mixes gained 8.8 kg (p<0.001) and 100 kg weight 7.8 days earlier than when using dry feed. There is also no probable difference in the rate of feed disbursement. It was found that pigs reaching 120 kg weight on the 170th day of fattening reliably outperformed their counterparts weighing 110 kg at that time in terms of absolute and relative index of meat content, both in carcass thirds: cervical-scapular by 16.06% and 1.10%, back-lumbar by 17.37% and 1.50%, pelvic-femoral by 8.02% and overall by 13.44% and 3.72%, respectively. However, there was no significant difference in fat and bone content between animals with different growth intensities. At the same time, pigs with higher growth intensity were found to have significantly higher values of fat and bone content, by 13.16% and 23.39% for the posterior lumbar third and 14.81% and 7.81% for the pelvis-femoral third of the carcass, respectively. A probable influence of the pre-slaughter mass factor by different growth intensities on the meat percentage in the different parts of the carcass was found: 61.96% for the cervical-scapular third, 62.21% for the dorsal-lumbar third and 96.57% for the pelvic-femoral third. The percentage of fat and the percentage of bone under the influence of the pre-slaughter mass factor ranged from 85.66% to 98.28% and from 94.29% to 99.99%, respectively, depending on the part of the pig carcass. A significant inverse relationship between meat content and fat content in the cervical-scapular third of the carcass was moderate in animals bred to 120 kg for 170 days and high in animals weighing 110 kg. In the dorsal-lumbar third of the carcass of pigs of both weight classes, no probable relationship between meat and fat content was found. In the pelvic-femoral third of the carcass, the correlation between muscle tissue content and fat tissue content was significant but weak in pigs weighing 120 kg, and its presence was not confirmed in counterparts. It was found that when the pre-slaughter live weight of the pigs increased from 110 to 120 kg before slaughter, the slaughter weight increased by 4.95%, the fat thickness over the 6-7 thoracic vertebrae increased by 15.71%, the fat thickness in the sacrum by 13,14%, fat thickness at the withers by 12.21%, carcass length by 3.99%, bacon half length by 3.28%, area of the longest back muscle by 9.64% and carcass yield by 3.40%. No probable difference in meat content was found between the carcasses of pigs slaughtered at 110 and 120 kg. It was demonstrated that in pigs with a higher growth intensity, for each additional 1.0 kg increase in fat, meat content decreased proportionally by 0.43 kg in the cervical-scapular third of the carcass and by 0.39 kg in the pelvic-femoral third. At a lower growth intensity, each additional 1 kg of fat did not increase the meat content in the cervical-scapular third of the carcass by 0.72 kg. It was found that pig carcasses with a lower growth intensity were more sensitive (44.99%) to changes in the meat-to-fat ratio in the cervical-scapular third, allowing for a more targeted development of semi-finished product characteristics during further fattening. At higher growth intensity, the sensitivity of the cervical scapular third of the carcass decreases (8.7%), but the strength of meat-fat interdependencies increases in the pelvic-femoral third of the carcass (46.96). It was shown that when the pre-slaughter weight of the pigs was increased from 110 to 120 kg, the slaughter weight increased by 23.72%, the thickness of fat above the 6–7.74%, the thickness of fat in the sacrum by 13.14%, the thickness of fat in withers by 17.16%, the carcass length by 6.17%, bacon half length by 6.24%, the area of the longest back muscle by 12.74%, the weight loss of the carcass during chilling by 0.35%, meat yield by 3.72%. Pre-slaughter weight was found to be closely positively correlated with slaughter weight (r=0.95; p<0.001), chilled carcass weight (r=0.95; p<0.001), carcass length (r=0.76; p<0.001), length of one half of bacon (r=0.74; p<0.001). The average connection strength was determined with the thickness of fat over the 6-7 thoracic vertebrae – (r=0.49; p<0.001), the thickness of fat at the withers – (r=0.49; p<0.001), the area of the longest muscle backs – (r=0.47; p<0.001), the weight loss of the carcass during chilling – (r=0.37; p<0.001). A weak positive correlation was found with the thickness of the back ribs (r=0.23; p<0.001), with the carcass yield (r=-0.16; p<0.001) and the meat content in the carcass (r=-0.08; p<0.001). Based on the obtained results, proposals for the production of LLC "NVP "Globynsky Pig Complex" of Globinsky District of Poltava Region were made and implemented (Appendix A). In addition, the elaborated conclusions, data and materials are used in the educational process of the Sumy National Agrarian University (Appendix B). The recognition of the research results was carried out through participation in the work of 9 international and 2 all-Ukrainian scientific and practical conferences. The main provisions and results of the conducted research were published in 31 scientific papers, including 10 articles in publications of other countries indexed in the scientometric database Web of Science/Scopus, 10 articles in scientific publications of Ukraine and 11 publications in the materials of international and all-Ukrainian scientific and practical conferences. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10659 |
Розташовується у зібраннях: | Дисертації та автореферати |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Дисертація Михалко О.Г..pdf | 3,74 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.