Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10811
Назва: Revealing the influence of ultrasonic processing on the kinetic parameters of convective and combined drying of raw apple materials
Інші назви: Виявлення впливу ультразвукової обробки на кінетичні параметри конвективного та комбінованого сушіння яблучної сировини
Автори: Savoiskyi, Oleksandr
Sirenko, Viktor
Савойський, Олександр Юрійович
Сіренко, Віктор Федорович
Ключові слова: apple raw materials
sonication
convective drying
яблучна сировина
ультразвукова обробка
конвективне сушіння
Дата публікації: 2023
Бібліографічний опис: Savoiskyi O. Revealing the influence of ultrasonic processing on the kinetic parameters of convective and combined drying of raw apple materials [Electronic resource] / О. Savoiskyi, V. Sirenko // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2023. – Vol. 2, № 11 (122). – Р. 91-98. – Режим доступу : https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.276748. – Заголовок з екрану.
Короткий огляд (реферат): The object of research is the process of convective and combined drying of apple raw materials treated before dehydration in an ultrasonic bath. The use of pretreatment solves the issue of intensifying the dehydration process and maintaining the quality of the product. Sonication for 5 min reduces the dehydration process by 13.7 %, and at 10 min processing – by 27.8 % compared to traditional convective drying. With increasing processing time to 20 minutes, the dehydration rate deteriorates. Sonication of raw materials for 5 minutes under combined heating does not intensify the dehydration process, and within 10 and 20 minutes it reduces the efficiency of moisture removal. When processed for 10 minutes, the time to reach the final moisture content is increased by 17.2 %, and at 20 min – by 23.4 % compared to control samples. Regardless of the processing time, there is a decrease in the maximum temperature of the samples in the combined drying process. When processed for 5 minutes, the maximum temperature of the samples decreased by 4.3 %, and with 10 and 20-minute processing – by 8.6 % and 12 % compared to the temperature of samples without sonication. The results are explained by the "sponge effect" caused by ultrasonic vibrations and the phenomenon of cavitation that occurs in the liquid during the action of the ultrasonic field. The peculiarity of the pre-sonication before drying is the possibility to intensify the convective dehydration process without increasing the heat carrier's temperature. The use of this type of processing in a combined energy supply will solve the problem of preserving the quality of the finished product by reducing the maximum temperature of the raw material. The research reported here could be a prerequisite for practial design of an energy-efficient electrical system for drying fruit and vegetable raw materials.
Опис: Об’єктом дослідження є процес конвективного та комбінованого сушіння яблучної сировини, обробленої перед зневодненням в ультразвуковій ванні. Використання попередньої обробки вирішує питання інтенсифікації процесу зневоднення та збереження якості продукту. Обробка ультразвуком протягом 5 хв скорочує процес зневоднення на 13,7 %, а при обробці 10 хв – на 27,8 % в порівнянні з традиційним конвективним сушінням. Зі збільшенням часу обробки до 20 хв швидкість зневоднення погіршується. Обробка сировини ультразвуком протягом 5 хв при комбінованому нагріві не інтенсифікує процес зневоднення, а протягом 10 та 20 хв – знижує ефективність видалення вологи. При обробці протягом 10 хв час досягнення кінцевого вологовмісту збільшується на 17,2 %, а при 20 хв – на 23,4 % в порівнянні з контрольними зразками. Незалежно від тривалості обробки спостерігається зниження максимальної температури зразків в процесі комбінованого сушіння. При обробці протягом 5 хв максимальна температура зразків зменшилась на 4,3 %, а при 10 та 20-ти хвилинній обробці – на 8,6 та 12 % в порівнянні з температурою неозвучених зразків. Отримані результати пояснюються спричиненим ультразвуковими коливаннями «ефектом губки» та явищем кавітації, що виникає в рідині під час дії ультразвукового поля. Особливістю здійснення попередньої ультразвукової обробки перед сушінням є можливість інтенсифікувати процес конвективного зневоднення без підвищення температури теплоносія. Використання даного виду обробки при комбінованому енергопідводі вирішить питання збереження якості готового продукту за рахунок зменшення максимальної температури сировини. Проведені дослідження можуть стати передумовою для розробки на практиці енергоефективного електротехнічного комплексу для сушіння плодоовочевої сировини.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10811
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1. Савойський. Сіренко. REVEALING THE INFLUENCE OF ULTRASONIC.pdf284,57 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.