Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10828
Назва: Сортові особливості формування показників якості зерна сої в умовах лівобережного Лісостепу України
Інші назви: Varietal features of the formation of soybean grain quality indicators in the conditions of the left-bank forest-steppe of Ukraine
Автори: Дудка, Ангеліна Анатоліївна
Бруньов, Максим Ігорович
Сороколіт, Євген Миколайович
Червона, Віка Олегівна
Лі, Жуйцзе
Dudka, Anhelina Anatolyivna
Brunev, Maxim Igorovich
Sorokolit, Yevhen Mykolayovych
Chervona, Vika Olehivna
Li, Ruijie
Ключові слова: соя
сортові особливості
маса 1000 насінин
soybean
varietal characteristics
weight of 1000 seeds
Дата публікації: 2023
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Сортові особливості формування показників якості зерна сої в умовах лівобережного Лісостепу України [Електронний ресурс] / А. А. Дудка, М. І. Бруньов, Є. М. Сороколіт [та ін.] // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Гончарівські читання» присвяченої 94-річчю з дня народження доктора сільськогосподарських наук, професора Гончарова Миколи Дем’яновича, (25 травня 2023 р.). – Суми : СНАУ, 2023. – С. 96.
Короткий огляд (реферат): Метою дослідження було виявлення сортів із кращими показниками якості зерна для вирощування в умовах північно-східного Лісостепу України. Об’єктом дослідження є процес оптимізації формування якісних показників сої залежно від сортових особливостей та погодних умов. Предметом дослідження є 26 сортів сої вітчизняної та іноземної селекції, маса 1000 насінин та якість насіння, погодні умови. В ході експерименту серед досліджуваних сортів найвищі показники маси 1 000 шт. зерен (190,4–202,4 г) сформували такі сорти, як Асука, Діадема Поділля, Тенор та Міленіум, що є істотно вищою за середньозважене значення за групою досліджуваних сортів (Duncan test = 15,3 г). Найбільш крупне зерно було сформовано за умов 2020 р. (180,7 г). За досліджувані 2019–2021 рр. в середньому найбільшим вмістом білку відзначилися такі сорти, як Титан, Парадіс, Тенор, Кіото (40,5–41,0 %). В розрізі досліджуваних років найбільш сприятливим відзначено 2020 р., за погодних умов якого сорти сформували в середньому 40,1 % білку у зерні. Достовірно вищий за середній показник вмісту жиру показали сорти Вінні, Хуторяночка, Аляска ,Княжна, Амадеус, Оріана, Тріада, Мерлін та Аріса (19,8–20,7 %). Максимальну олійність в середньому (20,0%) мало зерно зібране у 2019 р.
Опис: The purpose of the study was to identify varieties with better grain quality indicators for cultivation in the conditions of the northeastern forest-steppe of Ukraine. The object of the study is the process of optimizing the formation of soybean quality indicators depending on varietal characteristics and weather conditions. The subject of the study is 26 soybean varieties of domestic and foreign selection, the weight of 1000 seeds and the quality of seeds, weather conditions. During the experiment, among the studied varieties, the highest weight indicators were 1,000 pcs. grains (190.4–202.4 g) were formed by such varieties as Asuka, Diadema Podillia, Tenor and Millennium, which is significantly higher than the weighted average value for the group of studied varieties (Duncan test = 15.3 g). The largest grain was formed under the conditions of 2020 (180.7 g). During the 2019–2021 study period, varieties such as Titan, Paradis, Tenor, Kyoto (40.5–41.0%) had the highest protein content on average. In terms of the studied years, 2020 was marked as the most favorable, under which weather conditions the varieties formed an average of 40.1% of protein in the grain. The varieties Vinny, Khutoryanochka, Alaska, Knyazna, Amadeus, Oriana, Triada, Merlin and Arisa showed significantly higher than average fat content (19.8–20.7%). The grain harvested in 2019 had the maximum oiliness on average (20.0%).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10828
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf358,9 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.