Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10961
Назва: Формування врожайності пшениці озимої залежно від параметрів механізованого відбору насіннєвого матеріалу
Інші назви: The formation of winter wheat yield depending on the parameters of mechanized selection of seed material
Автори: Бердін, С. І.
Оничко, Т. О.
Berdin, S. I.
Onychko, T. O.
Ключові слова: пшениця озима
методи відбору насіння
фракції насіння
winter wheat
seed selection methods
seed fractions
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Бердін С. І. Формування врожайності пшениці озимої залежно від параметрів механізованого відбору насіннєвого матеріалу [Електронний ресурс] / С. І. Бердін, Т. О. Оничко // Таврійський науковий вісник. – 2022. – № 126. – С. 3-8. – Режим доступу : https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.126.1. – Заголовок з екрану.
Короткий огляд (реферат): У статті наведено результати досліджень щодо вивчення питання формування пшениці в залежності від фракційного складу посівного матеріалу, отриманого за різних методів відбору на етапі доведення до насіннєвих кондицій. Дослідження проводились протягом 2017–2021 років (результати врожайності 2018–2021 рр.) на дослідному полі навчально-науково-виробничого комплексу Сумського НАУ на сорті пшениці озимої – Достаток. Методів відбору: за вагою насінини та за її розмірами. Врожайність зерна пшениці озимої визначалась у варіантах, посіяних різним фракційним складом насіннєвого матеріалу. У відборі за масою (М1000 насінин ) виділяли три фракції: 45–50 г, 35–44 г, 25–34 г, за шириною зернівки також були виділені три фракції (розмір решіт Б2–В мм: 32–24, 28–22, 24–18). Визначена характеристика фракцій вказувала на те, що у разі формування партій насіння за вагою значення маси 1000 насінин відхилялися від контрольного варіанту 21–27 % в обидві сторони. У варіантах на основі відбору насіння за лінійними розмірами коливання маси зерна відносно контролю склало 9–16 %. За іншими фізичними показниками насіння різних фракцій коливалися від контролю таким чином: об'єм зернівки на 23–26 % (відбір за масою) та 5–16 % (за лінійними розмірами); щільність на 5–6 % та 3 % відповідно. Закономірності врожайності зерна вказують на те, що у разі відбору насіння за вагою контрольна фракція (35–40 г) формувала врожайність на рівні 8,41 т/ га, в той час інші фракції були спроможні дати врожайність на рівні 7,86–7,92 т/га. У разі застування відбору за товщиною зернини фракції формували врожайність на рівні 8,39–8,53 т/га. Таким чином, незалежно від методу відбору сформовані партії насіння мають між собою значні розбіжності за фізичними показниками насіння. Це вплинуло на варіювання врожайності зерна отриманого з цих партій. Найбільша розбіжність спостерігалась між фракціями, які були сформовані методом відбору за вагою. Визначена нерівномірність врожайності вказує на формування фракцій посівного матеріалу, які здатні по-різному використовувати потенціал сорту, що призводить В дослідах врожайність яка перевищує 8,0 т/га була лише у контрольному варіанті. У разі відбору насіння методом.
Опис: Purpose – to investigate the effect of selection of winter wheat seeds according to different approaches to its physical calibration under the conditions of the northeastern Forest-Steppe of Ukraine. Methods. The research was conducted in 2017–2021 (yield results 2018–2021) in the experimental field of the training, research and production complex of Sumy NAU. The experiment is twofold. Factor A – selection method: weight, linear (by size); Factor B – frac- tions by weight (M 1000 grains, respectively, 45–50 g, 35–44 g, 25–34 g) and (size of sieves Б– B1 mm: 32–24, 28–22, 24–18). Results. According to the results of the research it was found that when forming batches of seeds by their weight, the average weight of 1000 seeds over the years of research was 46,3 g in the first fraction, 38,2 g in the second (control) one and 27,8 g in the third fraction; fluctuations from the control was 21–27 %. The weight of 1000 grains accord- ing to the variant of selection by linear dimensions was 42,1 g in the first fraction, 38,6 g in the second (control) one, and 32,3 g in the third fraction; fluctuations in grain weight relative to the control variant was 9–16 %. Other physical indicators of seeds were different from the con- trol: by grain volume – 23–26 % in the case of selection by weight and 5-16% by linear size; by density by 5-6 % and 3 %, respectively. Formation of crop yields depending on the methods of selection and fractional composition varied depending on the conditions of cultivation years. On the average for the years of research, the regularity in formation of productivity on fractions in case of selection on weight was established. It was found that sowing seeds in the fraction of 35–40 g allows us to collect 8.41 t/ha of winter wheat grain. The heavier frac- tion forms a yield of 7.92 t/ha (–5.9 % to control), the fraction weighing 1000 seeds from 25 to 35 g – 7.86 (–6.5 % to control). In case of solidification of mechanical sieves, the control frac- tion (28–22 mm) allows us to obtain grain yield at the level of 8.53 t/ha. Fraction 32-24 mm is 8.39 t/ha, 24–18 mm – 8.44 t/ha. Conclusion. When selecting seeds by weight and linear size, seed batches are formed, which have significant differences in the physical characteristics of seed. Larger differences are observed in the case of selection by seed weight. This leads to a narrowing of the use of seed material. To obtain a yield of Dostatok variety of more than 8 t/ ha, it is necessary to use a seed fraction with a weight of 1000 seeds in 35–40 g. When selecting seed by means of sieves the formation of homogeneous parties of seeds allows us to use almost all spectrum of the received seeds.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10961
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Берд_н, Оничко.pdf452,51 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.