Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11092
Назва: Значимість та корисність равликів
Інші назви: Significance and usefulness of snails
Автори: Данілова, Ірина Сергіївна
Фотіна, Тетяна Іванівна
Данілова, Тетяна Миколаївна
Danilova, I. S.
Fotina, T. I.
Danilova, T. M.
Ключові слова: брюхоногий молюск
м’ясо
властивості
gastropod mollusk
meat
properties
Дата публікації: 2022
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Данілова І. С. Значимість та корисність равликів [Електронний ресурс] / І. С. Данілова, Т. І. Фотіна, Т. М. Данілова // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2022. – Вип. 3 (58). – С. 16-20.
Короткий огляд (реферат): Равлики – це безхребетні, м’якотілі тварини, які відносяться до класу черевоногі, або Гастроподи (Gastropoda). Вони проживають на всій земній кулі та можуть адаптуватися до будь-якого середовища і не вимагають багато їжі. Про корисні властивості равликів відомо ще з давніх часів. В Стародавньому Єгипті і Вавилоні равлик вважався символом вічності і родючості, а колумбійці використовували його слиз для омолодження шкіри. У середні віки м’ясо равликів рекомендували вживати під час релігійних постів як замінник м’яса худоби та риби. Нині з м’яса равликів виготовляють різноманітні смачні та легкозасвоювані блюда, а слиз равликів користується великим попитом в косметичних цілях. У світі налічується понад 110 тисяч видів равликів, але тільки деякі з них стали в нагоді людині не тільки в якості їжі, але і як дивовижний лікарський і омолоджуючий засіб. Деякі види равликів всеїдні, деякі зоофаги, але більшість з них є фітофагами, тобто харчуються виключно рослинною їжею. Їстівні равлики – надзвичайно корисні, мають цінний набір поживних речовин. В їх м’ясі повністю відсутній холестерин. Головним компонентом м`яса равлика є цінні високоякісні і легкозасвоювані білки. Найбільш розповсюдженими їстівними равликами є: Helix pomatia – більш відомий як виноградний равлик. Вважається, що його м’ясо смачніше, ніж м’ясо інших видів. Helix аspersa – відомий, як садовий, та його підвиди Helix аspersa maxima – так званий великий сірий та Helix aspersa muller – маленький сірий. Корисне не тільки м’ясо, але і равликова ікра – це дорогий, ексклюзивний і низькокалорійний продукт. Вона містить набагато більше вітамінів та мікроелементів, ніж будь-яка інша ікра, а високий вміст йоду робить її надзвичайно корисною. Процес збору ікри є дуже клопітким та затратним, що впливає на її високу вартість. Але, окрім м’яса та ікри корисними властивостями володіє і слиз равликів. Вона складається з двох компонентів: води і муцину, складного білка, що сприяє відновленню раковини. Муцин як біологічно активна речовина активізує функцію фібробластів, що беруть участь в утворенні позаклітинної структури тканини, а також білків – колагену і еластину.
Опис: Snails are invertebrate, soft-bodied animals that belong to the gastropod class, or Gastropoda. They live all over the globe and can adapt to any environment and do not require much food. The beneficial properties of snails have been known since ancient times. In ancient Egypt and Babylon, the snail was considered a symbol of eternity and fertility, and the Colombians used its mucus to rejuvenate the skin. In the Middle Ages, snail meat was recommended to be consumed during religious fasts as a substitute for beef and fish. Nowadays, a variety of tasty and easily digestible dishes are made from snail meat, and snail mucus is very popular for cosmetic purposes. There are more than 110,000 species of snails in the world, but only some of them have become useful to humans not only as food, but also as an amazing medicinal and rejuvenating agent. Some species of snails are omnivorous, some are zoophagous, but most of them are phytophagous, that is, they feed exclusively on plant food. Edible snails are extremely useful, have a valuable set of nutrients. They completely lack cholesterol. The main component of snail meat is valuable high-quality and easily digestible proteins. The most common edible snails are: Helix pomatia – better known as the grape snail, its meat is considered tastier than that of other species. Helix aspersa – known as the garden helix, and its subspecies Helix aspersa maxima – the so-called large gray and Helix aspersa muller – small gray. Achatina and grape snails are used in cosmetology. Not only meat is useful, but also snail caviar is an expensive, exclusive and low-calorie product. It contains many more vitamins and trace elements than any other caviar, and its high iodine content makes it extremely useful. The process of collecting caviar is very troublesome and expensive, which affects its high cost. But, in addition to meat and caviar, snail mucus also has useful properties. It consists of two components: water and mucin, a complex protein that helps restore the shell. Mucin as a biologically active substance activates the function of fibroblasts involved in the formation of the extracellular structure of the tissue, as well as proteins – collagen and elastin.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11092
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
3.pdf244,82 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.