Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11093
Назва: | Ризик-орієнтований контроль харчових продуктів та потужностей, що здійснюють їх обіг |
Інші назви: | Risk-based control of food products and the powers that make them circulate |
Автори: | Касяненко, Оксана Іванівна Касяненко, Сергій Михайлович Нестеренко, Олена Миколаївна Іващук, Наталія Миколаївна Kasianenko, O. I. Kasianenko, S. M. Nesterenko, O. M. Ivashchuk, N. M. |
Ключові слова: | інспектування маркування оператори ринку inspection labeling market operators |
Дата публікації: | 2022 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Ризик-орієнтований контроль харчових продуктів та потужностей, що здійснюють їх обіг [Електронний ресурс] / О. І. Касяненко, С. М. Касяненко, О. М. Нестеренко, Н. М. Іващук // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2022. – Вип. 3 (58). – С. 21-26. |
Короткий огляд (реферат): | Головним аспектом захисту громадського здоров’я населення є контроль і нагляд, які забезпечують реалізацію управлінських рішень. Під час нагляду здійснюється перевірка дотримання чинних норм і вимог з метою попередження захворювань населення після вживання продуктів. Хвороби харчового ланцюга поширені у більшості країн світу, є однією з головною причиною захворюваності і проблемою для громадського здоров’я. Зниження частоти харчових інфекцій забезпечується змінами в законодавчій базі, практикою виробництва та обігу продуктів харчування, концепції та підходів щодо проведення інспекцій операторів ринку. Ризик-орієнтований контроль харчових продуктів та потужностей грунтується на аналізі та оцінці потенційних ризиків, інспекції операторів ринку харчових продуктів, планування та проведення заходів державного контролю. Важливими є критерії оцінки ризику харчових продуктів та категоризації потужностей, що зоорієнтровані на міжнародні вимоги та кращі практики. Проаналізовано нормативно-правову базу у сферах безпечності харчових продуктів та санітарного законодавства, що регламентує здійснення інспектування операторів ринку, вивчено дані державного реєстру потужностей операторів ринку з обігу харчових продуктів. Проведено дослідження щодо категоризації потужностей на етапах первинного виробництва, транспортування, зберігання та реалізації харчових продуктів. За результати інспектування харчових продуктів у 91,7% перевірених партій мали незначний ступінь ризику для здоров’я людини. За результатами категоризації операторів ринку домінуючу частку складають об’єкти незначного ступеня ризику – 92,9% від загального числа проінспектованих потужностей; 5,8% операторів ринку віднесено до низького ступеня ризику, 0,9% операторів ринку мають середній ступінь ризику та 0,4% – високий ступінь ризику. Серед інспектованих закладів громадського харчування встановлено два об’єкти значного і середнього ступеня невідповідності вимогам – 2,2% відповідно, переважна більшість об’єктів мала низький ступінь ризику, що склало 39,1% від числа досліджених. За результатами проведеної роботи виявлено порушення вимог щодо процедур, заснованих на принципах (НАССР). Для мінімізації негативного впливу на безпечність харчових продуктів операторам ринку надано рекомендації щодо застосування відповідних санітарних заходів та вимог постійно діючих програм-передумов. |
Опис: | The main aspect of protecting the public health of the population is control and supervision, which ensure the implementation of management decisions. During supervision, compliance with applicable norms and requirements is checked in order to prevent diseases of the population after consuming the products. Diseases of the food chain are widespread in most countries of the world, are one of the main causes of morbidity and a problem for public health. Reducing the frequency of foodborne infections is ensured by changes in the legislative framework, the practice of production and circulation of food products, the concept and approaches to conducting inspections of market operators. Risk-oriented control of food products and capacities is based on the analysis and assessment of potential risks, inspection of food market operators, planning and implementation of state control measures. The criteria for assessing the risk of food products and categorizing capacities, which are oriented towards international requirements and best practices, are important. The regulatory framework in the areas of food safety and sanitary legislation, which regulates the inspection of market operators, was analyzed, and the data of the state register of capacities of market operators in the circulation of food products were studied. Pa study was conducted on the categorization of capacities at the stages of primary production, transportation, storage and sale of food products. According to the results of the inspection of food products, 91.7% of the inspected batches had a slight degree of risk to human health. According to the results of the categorization of market operators, the dominant share is made up of objects of a minor degree of risk – 92.9% of the total number of inspected capacities; 5.8% of market operators are assigned to a low degree of risk, 0.9% of market operators have an average degree of risk, and 0.4% have a high degree of risk. Among the inspected public catering establishments, two facilities with a significant and medium degree of non-compliance with the requirements were found – 2.2%, respectively, the vast majority of facilities had a low degree of risk, which was 39.1% of the number of those examined. According to the results of the conducted work, violations of requirements regarding procedures based on principles (HACСР) were found. In order to minimize the negative impact on the safety of food products, market operators were given recommendations on the application of appropriate sanitary measures and the requirements of ongoing prerequisite programs. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11093 |
Розташовується у зібраннях: | Науковий журнал "Вісник СНАУ" |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
4.pdf | 401,69 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.