Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11103
Назва: Визначення якості козлятини за різних технологій забою
Інші назви: Determination of the quality of goat meats using different slaughter technologies
Автори: Назаренко, Світлана Миколаївна
Nazarenko, S. M.
Ключові слова: козлятина
органолептичні показники
технологія забою
goat meat
organoleptic indicators
slaughtering technology
Дата публікації: 2022
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Назаренко С. М. Визначення якості козлятини за різних технологій забою [Електронний ресурс] / С. М. Назаренко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2022. – Вип. 4 (59). – С. 44-51.
Короткий огляд (реферат): Для нашої держави, як загалом і будь-якої країни світу, пріоритетним сегментом є забезпечення здоров’я населення, а поширення на вітчизняному ринку якісних продуктів харчування в цій системі є одним із найважливіших важелів, що підтримує працездатність, творчий потенціал, хороший фізичний стан людини. У зв’язку із зазначеним, та враховуючи низьку ресурсозатратність для розведення таких тварин, можна сміливо зазначати, що в майбутньому саме вказаний вид тваринництва буде домінуючим з – поміж інших, наразі відомих науці. Козівництво в змозі забезпечувати промисловість такою важливою сировиною як молоко, сир і м'ясо. Проте, в умовах незначного дослідження даної тематики важливо встановити причино-наслідковий зв'язок між умовами розведення кіз та впливом відповідних факторів на кінцевий продукт. З метою встановлення якості і безпеки продукції тваринного походження застосовували стандартизовані методи дослідження, що використовуються під час ветеринарно-санітарного інспектування: органолептичні, бактеріологічні, біохімічні, фізико-хімічні. В цілому за органолептичними показниками має переваги зааненська порода. У результаті проведених досліджень встановлено, що pH знаходилося в межах норми і не було різких відмінностей у пробах м'яса обох груп. При визначенні бензидинової проби, спрямованої на виявлення активності ферменту (пероксидази), який міститься в тканинах тварини і руйнує перекисні сполуки, що утворюються в процесі метаболізму, реакція у пробах м'яса обох груп була позитивною, витяжка через 0,5–1,5 хвилини набувала синьо-зеленого кольору, який швидко переходив у буро-коричневий, що властиво м'ясу, отриманому від здорової тварини. Вміст аміно-аміачного азоту знаходився в межах 0,56–1,25 мг, що показує кількість вільних нейтральних амінокислот, аміаку та його неорганічних сполук у м'ясі, і вважається характерним показником його свіжості. Встановлено, що козлятина дослідної та контрольної групи відповідала вимогам, для свіжого доброякісного м'яса. При постановці реакції із міді сульфатом (є також одним з методів визначення свіжості м'яса, що застосовується для виявлення первинних продуктів розпаду білків) встановлено, що у пробах м'яса обох груп виникали реакції, характерні для свіжого м'яса, бульйон після цього був прозорим. Забій тварин із попереднім оглушенням забезпечує кращі органолептичні показники туш кіз в середньому на 0,8 бала, порівняно з забоєм в лежачому положенні. Дослідження фізико-хімічних показників (показник рН, бензидинова проба, визначення аміно-аміачного азоту, реакція із міді сульфатом) та мікроскопічний аналіз мазків-відбитків м’яса козликів альпійської та зааненської породи при забої різними способами не мали вірогідної різниці та відповідали вимогам якісного та безпечного м’яса.
Опис: For our state, as in general and for any country in the world, the priority segment is to ensure the health of the population, and the distribution of high-quality food products in the domestic market in this system is one of the most important levers that supports work capacity, creative potential, and good physical condition of a person . In connection with the above, and taking into account the low resource consumption for the breeding of such animals, it is safe to say that in the future this particular type of animal husbandry will be dominant among others currently known to science. Goat breeding is able to provide industry with such important raw materials as milk, cheese and meat. However, in the conditions of insignificant research on this topic, it is important to establish a cause-and-effect relationship between the conditions of breeding goats and the influence of relevant factors on the final product. In order to establish the quality and safety of products of animal origin, standardized research methods used during veterinary and sanitary inspection were used: organoleptic, bacteriological, biochemical, physicochemical. In general, the Zaanen breed has advantages in terms of organoleptic indicators. As a result of the research, it was found that the pH was within the normal range and there were no sharp differences in the meat samples of both groups. When determining the benzidine test aimed at detecting the activity of an enzyme (peroxidase), which is contained in animal tissues and destroys peroxide compounds formed in the process of metabolism, the reaction in the meat samples of both groups was positive, the extract after 0,5-1,5 minutes acquired a blue-green color, which quickly turned into brown-brown, which is characteristic of meat obtained from a healthy animal. The content of amino-ammonia nitrogen was in the range of 0,56–1,25 mg, which shows the amount of free neutral amino acids, ammonia and its inorganic compounds in the meat, and is considered a characteristic indicator of its freshness. It was established that the goat meat of the experimental and control groups met the requirements for fresh, good quality meat. When setting up a reaction with copper sulfate (it is also one of the methods for determining the freshness of meat, which is used to detect the primary products of protein breakdown), it was established that the meat samples of both groups had reactions characteristic of fresh meat, the broth after that was transparent. Slaughter of animals with preliminary stunning provides better organoleptic indicators of goat carcasses by an average of 0,8 points, compared to slaughter in a lying position. The study of physico-chemical indicators (pH indicator, benzidine test, determination of amino-ammonia nitrogen, reaction with copper sulfate) and microscopic analysis of smears-imprints of the meat of Alpine and Zaanen goats at slaughter by various methods had no probable difference and met the requirements of quality and safe meat.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11103
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
14.pdf279,39 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.