Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11145
Назва: Бактеріальна біобезпека харчового яйця : удосконалення ветеринарно-санітарних заходів
Інші назви: Bacterial biosafety of edible eggs : improvement of veterinary and sanitary measures
Автори: Демяненко, Денис Володимирович
Demyanenko, D. V.
Ключові слова: бактеріальна біобезпека харчового яйця
S. aureus
E. coli
P. аeruginosa
Enterobacter spp
Enterococcus spp
бактеріози птиці
кури-несучки
bacterial biosafety of edible eggs
S. aureus
E. coli
P. aeruginosa
Enterobacter spp
Enterococcus spp
poultry bacteriosis
laying hens
Дата публікації: 2023
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Демяненко Д. В. Бактеріальна біобезпека харчового яйця : удосконалення ветеринарно-санітарних заходів [Електронний ресурс] : дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю : 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» / Д. В. Демяненко. – Суми : Сумський національний аграрний університет, 2023. – 166 с.
Короткий огляд (реферат): Концентрація величезної кількості птиці на обмеженій території закономірно призвела до виникнення нових взаємин між організмом птиці та мікроорганізмами. Висока щільність посадки птиці й конвеєрна система технології виробництва сприяє безперервному природному пасажу мікроорганізмів і посиленню їхніх вірулентних властивостей, причому і сапрофітні мікроорганізми набувають патогенних властивостей. Тому контроль за мікробною контамінацією довкілля в зоні мешкання птиці – найважливіше завдання ветеринарної санітарії. Особливо важливе значення в організації заходів по охороні здоровʼя птахів надається питанням ветеринарної санітарії, а також розробці нових високоефективних і екологічно чистих дезінфікуючих речовин. У звʼязку з цим розробка і впровадження нових екологічно чистих дезінфікуючих препаратів, що мають пролонговану бактерицидну дію та більшою мірою відповідають сучасним вимогам, є дуже актуальним завданням. Курячі яйця за поживністю і смаковою якістю мають провідні позиції серед продуктів харчування. Останнім часом у нашій країні спостерігається інтенсивний розвиток птахівничої галузі. Сьогодні багато країн визнають проблему якості одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності. Безпечність харчових продуктів пов’язана з наявністю небезпечних чинників у харчових продуктах на момент споживання. Стурбованість щодо безпечності та якості харчових продуктів відчувається значною мірою в усьому світі. Особливу біологічну небезпеку для здоров’я споживача несуть продукти тваринного походження, контаміновані такими мікроорганізмами як Salmonella spp., E. coli, S. aureus, P. neruginosa тощо. Хвороби харчового походження, викликані мікробіологічними факторами ризику, становлять значну і зростаючу проблему суспільної охорони здоров’я. Значним джерелом бактеріального обсіменіння харчових яєць у процесі їхнього виготовлення є низький санітарний стан приміщень, обладнання, апаратури, інвентарю та спецодягу робітників, який може бути забруднений мікрофлорою. Відповідно постала проблема визначення факторів, які впливають на санітарну якість та безпеку продуктів птахівництва; удосконалення системи ветеринарно-санітарного контролю та вивчення джерел бактеріального обсіменіння продуктів птахівництва. Одним з визначальних факторів, які впливають на біобезпеку харчового яйця, є автоматизація системи яйцезбору, сортування та пакування. В Україні є птахогосподарства, в яких впроваджено автоматизовані системи сортування та пакування харчового яйця без участі людини (Triotec, Big Dutchman, Stalkaat, Sime-Tek, EXN 3000 і ORACION 6000), але в багатьох господарствах на даний час залишається ручне сортування та пакування. Мета і завдання дослідження. Метою дослідження було теоретичне узагальнення й нове розв’язання наукового завдання з розробки інноваційних технологій профілактики бактеріальних хвороб птиці та отримання якісного та безпечного харчового яйця згідно принципів системи НАССР. Для досягнення поставленої мети було сформульовано такі завдання: 1. Моніторинг ризику контамінації умовно-патогенною та патогенною мікрофлорою на всіх етапах виробництва курячого харчового яйця. 2. Проаналізувати систему критичних контрольних точок (ККТ) за принципом НАССР у яєчному виробництві в Україні та виявити слабкі ланки щодо бактеріальної біобезпеки виробництва курячого харчового яйця. 3. Визначити ефективність нового йодовмісного засобу для дезінфекції системи водопостачання в умовах птахопідприємства. 4. Дослідити антимікробну активність сполук групи 1,2,4 тріазолів як альтернативи антибіотикам щодо ізольованих штамів бактеріальних контамінантів у рамках боротьби з антибіотикорезистентністю умовно-патогенних та патогенних бактерій за виробництва харчового яйця. 5. Вивчити вплив засобів на основі органічних кислот на яєчну продуктивність, збереженість поголів’я та рівень бактеріальної контамінації курячого харчового яйця. 6. Визначити рівень бактеріальної контамінації курячого харчового яйця за автоматизованого та ручного сортування і пакування. 7. Провести визначення стрес-протекторних властивостей у сполуки групи 1,2,4 тріазолів на моделі гострого теплового та імобілізаційного стресу. 8. Розробити виробничу схеми керування ризиками бактеріальної біобезпеки харчового яйця. Наукова новизна одержаних результатів. Представлено нове розв’язання наукового завдання з розробки інноваційних технологій профілактики бактеріальних хвороб птиці та отримання якісного та безпечного харчового яйця згідно принципів системи НАССР. Вперше в Україні систематизовано та встановлено критичні контрольні точки (ККТ) за принципом системи НАССР у яєчному виробництві, розроблено виробничу схему керування ризиками бактеріологічної біобезпеки харчового яйця. Уперше розроблено та експериментально підтверджено ефективність нового дезінфекційного засобу «Комбійод» на основі повідон-йоду, що проявляє бактерицидну дію та є рекомендованим для дезінфекції системи водопостачання птахофабрики у концентрації у 0,2 % за експозиції 2 години. Уперше досліджено нові синтезовані сполуки S-похідні біс-1,2,4-тріазолу (2а, 4а, 5b, 6а, 10а), що проявляють бактерицидну дію в концентрації 10 мг/мл відносно Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Salmonella pullorum, Salmonella typhimurium, Salmonella enteritidis, Escherichia coli O2, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Clostridium perfringens. Експериментально підверджено, що автоматичне сортування та пакування яйця є одним із значущих факторів бактеріальної біобезпеки харчового яйця, забезпечує кращі мікробіологічні показники безпечності яйця курячого харчового та обгрунтовує необхідність повного переходу до автоматизації виробничих процесів за виробництва харчового яйця в Україні. Наукова новизна засвідчена позитивним рішенням УКРНОІВІ про державну реєстрацію корисної моделі для отримання патенту України. Фотіна Т. І., Березовський А. В., Назаренко С. М., Ващик Є. В., Демяненко Д. В. Спосіб дезінфекції системи водопостачання для напування тварин та птиці. Рішення про державну реєстрацію корисної моделі. Висновок про відповідність заявки на корисну модель формальним вимогам. Реєстраційний номер заявки u 2022 04458 від 07.04.23. Практичне значення одержаних результатів. Результати проведених дисертаційних досліджень є складовими настанови щодо використання та нормативно-технічної документаці з офіційної реєстрації та впровадження до серійного виробництва в НФВ «Бровафарма» засобів «Комбійод». Розроблено та запропоновано у птахівничих господарствах виробничу схему керування ризиками бактеріальної біобезпеки харчового яйця в умовах птахофабрик закритого типу з використанням запропонованих дезінфекційного, протимікробного, стреспротективного засобів. Результати досліджень використовуються у навчальному процесі та науково-дослідній роботі студентів за спеціальністю 211 «Ветеринарна медицина» факультетів ветеринарної медицини Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького, Сумського національного аграрного університету й Дніпровського державного аграрно-економічного університету. Результати власних досліджень. У дисертації наведено теоретичне узагальнення й нове розв’язання наукового завдання з розробки інноваційних технологій профілактики бактеріальних хвороб птиці та отримання якісного та безпечного харчового яйця згідно принципів системи НАССР. Проведено моніторинг ризику бактеріальної контамінації на всіх етапах виробництва курячого харчового яйця, вивчено антимікробну активність дезінфектантів, фармакологічну дію засобів на основі органічних кислот, сполук групи 1,2,4 тріазолів, встановлено критичні контрольні точки (ККТ) за принципом системи НАССР у яєчному виробництві, розроблено виробничу схему керування ризиками бактеріологічної біобезпеки харчового яйця. Моніторинг ризику бактеріальної контамінації протягом технологічного процесу указує на присутність бактеріологічних ризиків на всіх етапах виробництва курячого харчового яйця: виявлено спектр бактеріальної контамінації, що був представлений умовно-патогенною мікрофлорою: E. coli, P. аeruginosa, Enterobacter spp., Enterococcus spp., C. jejuni, Streptococcus spp., S. aureus. Бактерій роду Salmonella, які представляють найбільшу небезпеку для споживача та поголівʼя птиці, виділено не було. Новий засіб «Комбійод» на основі повідон-йоду виробництва ТОВ «БРОВАФАРМА» (Україна) проявляє бактерицидну дію та є ефективним для дезінфекції системи водопостачання птахофабрики у концентрації у 0,2 % за експозиції 2 години. Синтезовані нові сполуки S-похідні біс-1,2,4-тріазолу (2а, 4а, 5b, 6а, 10а) проявляють бактерицидну дію в концентрації 10 мг/см3 відносно Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Salmonella pullorum, Salmonella typhimurium, Salmonella enteritidis, Escherichia coli O2, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Clostridium perfringens. Застосування кормової добавки «БАКЦИНОЛ» методом випоювання з питною видою курсом 5 діб сприяло відновленню збереженості промислового стада в середньому на 1,1%, підвищенню інтенсивності яйценосності на 1,6 %, зростанню споживання кормів на 1,3 г/гол, зменшенню інтенсивності та частоти проявів патологічних процесів: гепатодистрофії – на 3,95 %, сальпінгіти – 1,05 %, оварііти – 1,55 %, катаральних ентеритів – на 3,5 %, вісцеральної форми подагри − 1,05 %; зміни рН води в кислий бік на 1,55, зміни рН травного тракту птиці в кислий бік – на 1,9; зменшенню МАФАнМ – на 0,85 х10 КУО в 1,0 г. У контрольних групах суттєвої зміни показників не встановлено (0,1-0,2%). Спектр бактеріальної мікрофлори шкаралупи харчового яйця різних торгових марок виробників із ручним сортуванням та пакуванням з торгової мережі Сумської області представлений переважно мікроорганізмами: Streptococcus spp. – 12% від числа досліджених проб, E. faecalis – 34 %, P. аeruginosa – 11 % та спорових бактерій роду Bacillus (B. subtilis) – 43 %. З поверхні яйця за автоматичного сортування та пакування ізольовано тільки B. subtilis. Встановлення показника МАФАнМ в продукції підприємств з автоматизованим сортуванням та пакуванням на 34 % стало нижчим у порівнянні до такого за умов ручного сортування та пакування, що підтверджується, що автоматичне сортування та пакування яйця є одним з значущих факторів бактеріальної біобезпеки харчового яйця, забезпечує кращі мікробіологічні показники безпечності яйця курячого харчового та обгрунтовує необхідність повного переходу до автоматизації виробничих процесів за виробництва харчового яйця в Україні. Введення сполуки «АСП-34» спряє підвищенню показнику однорідності в стаді за живою вагою на 1,2 % у порівнянні до такого за введення референс засобу «Цианофор», на 3,7 % – відносно групи позитивного контролю та на 3,4 % – групи негативного контролю. Застосування дослідної сполуки «АСП-34» сприяє нормалізації коефіцієнту конверсії корму: сприяє зниженню конверсії корму на 6,00% порівняно до референтного засобу «Цианофор», що, відповідно, зменшує витрати на виробництво та підвищує економічну ефективність. Дія сполуки «АСП-34» на організм птиці в дозі 100 мг/кг сприяє покращенню показників яєчної продуктивності: встановлено підвищення індексу продуктивності на 5,10 % порівняно до групи негативного контролю, на 8,84 % до групи позитивного контролю та на 3,38 % – до групи з референтним зразком, підвищення показнику інтенсивності яйценосності на 4,3% відносно групи негативного контролю, на 7,2% – позитивного контролю та на 2,9 % – у порівнянні до групи з референтним зразком. Введення дослідної сполуки «АСП-34» сприяє покращенню стану шкаралупи яєць. Товщина шкаралупи збільшилась в дослідній групі за введення сполуки «АСП-34» на 14,3 % відповідно до групи негативного контролю, на 6,7 % – до групи референс зразку та на 10,3 % – до групи позитивного контролю; кількість пошкоджених (розбитих, розчавлених) яєць зменшилась на 3,56% відповідно до групи негативного контролю, на 2,22 % – до групи з референс зразком та на 2,04 % – до групи позитивного контролю. Результати дослідження демонструють наявність вірогідних стреспротекторних властивостей у речовині «АСП-34» на моделі гострого теплового та іммобілізаційного стресу у курей: відзначено вірогідне зменшення маркерів перикисного окиснення ліпідів в сироватці та печінці птиці, що вказує на наявність опосередкованих антиоксидантних та мембранопротекторних властивостей засобу. Введення на тлі теплового та іммобілізаційного стресу сполуки «АСП-34» виразно зменшує прояв патологічних змін у цитоархітектонікі органу у вигляді руйнації балкового рисунку, гідропічно-ліпідній дистрофії гепатоцитів, порушень мікроциркуляції, сприяє відновленню печінкової паренхіми, тобто оказує гепатопротективну дію. За виразністю протекторного впливу на гістологічний стан печінкової паренхіми на даній експериментальній моделі досліджена сполука «АСП-34» не поступається референс-препарату «Цианофор». Введення «АСП-34» знижує ступінь стресорного пошкодження печінки наприкінці стадії тривоги стрес-реакції. На підставі створеного списку ККТ розроблено виробничу схему керування ризиками бактеріологічної біобезпеки харчового яйця за принципами HACCP, що передбачає процедури моніторингу даних технологічних параметрів на предмет перевищення критичних меж встановлених небезпек, попереджувальні та корегувальні дії. ККТ включають технологічні етапи: посадка та утримання добового молодняку, контроль дорощування ремонтного молодняку та переведення на промислове відділення, стан здоровʼя промислового стада (дезінфекція приміщень, санація системи водопостачання, контроль виробництва кормів, гігієна обслуговуючого персоналу); виробництво яйця на промисловому відділенні (автоматичне сортування та пакування яйця), цех сертифікації яйця, вихідний контроль готової продукції.
Опис: The concentration of a huge number of birds in a limited area naturally led to the emergence of new relationships between the bird's organism and microorganisms. The high density of poultry planting and the conveyor system of the production technology contribute to the continuous natural passage of microorganisms and the strengthening of their virulent properties, and saprophytic microorganisms also acquire pathogenic properties. Therefore, control of microbial contamination of the environment in the bird's habitat is the most important task of veterinary sanitation. Veterinary sanitation and the development of new highly effective and environmentally friendly disinfectants are of particular importance in the organization of measures to protect the health of birds. In this regard, the development and introduction of new environmentally friendly disinfectants with a prolonged bactericidal effect meet modern requirements to a greater extent; is a very urgent task. Chicken eggs have a leading position among food products in terms of nutrition and taste. Recently, intensive development of the poultry industry has been observed in our country. Today, many countries recognize the problem of quality as one of the priority areas of their activity. The safety of food products is related to the presence of dangerous factors in food products at the time of consumption. Concerns about food safety and quality are felt to a large extent around the world. Products of animal origin, contaminated with such microorganisms as Salmonella spp, E. coli, S. aureus, P. neruginosa, etc., pose a special biological danger to the health of the consumer. Foodborne diseases caused by microbiological risk factors are a significant and growing public health problem. A significant source of bacterial insemination of edible eggs in the process of their production is the low sanitary condition of the premises, equipment, apparatus, inventory and workers' overalls, which may be contaminated with microflora. The problem arises of determining the factors affecting the sanitary quality and safety of poultry products; improving the system of veterinary and sanitary control and studying the sources of bacterial insemination of poultry products. One of the determining factors affecting the biosafety of edible eggs is the automation of the egg collection, sorting and packaging system. In Ukraine, there are poultry farms that have implemented automated systems for sorting and packing edible eggs without human intervention (Triotec, Big Dutchman, Stalkaat, Sime-Tek, EXN 3000 and ORACION 6000), but in many farms manual sorting and packing is currently still in place. Purpose and tasks of research. The purpose of the research was a theoretical generalization and a new solution to the scientific task of developing innovative technologies for the prevention of bacterial diseases in poultry and obtaining high quality and safe edible eggs according to the principles of the HACCP system. To achieve the goal, the task was formulated: 1. Monitoring of the risk of contamination with opportunistic and pathogenic microflora at all stages of chicken egg production. 2. To analyze the system of critical control points (CCP) based on the principle of HACCP in egg production in Ukraine and to identify weak links in the bacteriological biosafety of chicken food egg production. 3. To determine the effectiveness of a new iodine-containing agent for disinfection of the water supply system in the conditions of a poultry enterprise. 4. To investigate the antimicrobial activity of compounds of the group of 1,2,4 triazoles in vivo and in vitro as an alternative to antibiotics against isolated strains of bacterial contaminants in the framework of the fight against antibiotic resistance of opportunistic and pathogenic bacteria in the production of edible eggs. 5. To study the effect of means based on organic acids on egg productivity, the preservation of livestock and the level of bacterial contamination of chicken edible eggs. 6. To determine the level of bacterial contamination of chicken edible eggs during automated and manual sorting and packaging. 7. Determine the stress-protective properties of compounds of the 1,2,4 triazole group on the model of acute thermal and immobilization stress. 8. Develop production schemes for managing the risks of bacteriological biosafety of edible eggs. Scientific novelty of the obtained results. A new solution to the scientific task of developing innovative technologies for the prevention of bacterial diseases of poultry and obtaining high-quality and safe edible eggs according to the principles of the HACCP system is presented. For the first time in Ukraine, critical control points (CCP) were systematized and established based on the principle of the HACCP system in egg production, and a production scheme for managing the risks of bacteriological biosafety of edible eggs was developed. For the first time, the effectiveness of the new disinfectant «Kombiod» based on povidone-iodine was developed and experimentally confirmed, which has a bactericidal effect and is recommended for disinfection of the water supply system of poultry farms in a concentration of 0.2% for 2 hours of exposure. For the first time, new synthesized compounds S-derivatives of bis-1,2,4- triazole (2a, 4a, 5b, 6a, 10a) have been studied, which exhibit a bactericidal effect at a concentration of 10 mg/ cm3 against Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Salmonella pullorum, Salmonella typhimurium, Salmonella enteritidis, Escherichia coli O2, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Clostridium perfringens. It has been experimentally confirmed that automatic sorting and packaging of eggs is one of the significant factors of bacterial biosafety of edible eggs, provides better microbiological indicators of the safety of edible chicken eggs and justifies the need for a complete transition to automation of production processes for the production of edible eggs in Ukraine. Scientific novelty is evidenced by the positive decision of the UKRNOIVI on the state registration of a useful model for obtaining a patent of Ukraine. Fotina T.I., Berezovskyi A.V., Nazarenko S.M., Vaschyk E.V., Demyanenko D.V. The method of disinfection of the water supply system for watering animals and poultry. Decision on state registration of a utility model. Conclusion on compliance of the utility model application with formal requirements. Application registration number u 2022 04458 dated 04/07/23. Practical significance of the obtained results. The results of the dissertation research are the components of the guidelines for the use and regulatory and technical documentation for official registration and introduction to serial production at the Brovafarm NFV of Kombiyod products. A production scheme for managing the risks of bacterial biosafety of edible eggs in the conditions of closed poultry farms with the use of the proposed disinfectant, antimicrobial, stress-protective means was developed and proposed in poultry farms. The research results are used in the educational process and research work of students in specialty 211 «Veterinary Medicine» of the Faculty of Veterinary Medicine of the Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology named after S. Z. Gzhitskyi, Sumy National Agrarian University and Dnipro State Agrarian and Economic University. The results of own research. The dissertation provides a theoretical generalization and a new solution to the scientific task of developing innovative technologies for the prevention of bacterial diseases in poultry and obtaining high quality and safe edible eggs according to the principles of the HACCP system. The risk of bacterial contamination was monitored at all stages of the production of chicken edible eggs, the antimicrobial activity of disinfectants, the pharmacological effect of agents based on organic acids, compounds of the 1,2,4 triazole group were studied, critical control points (CCP) were established according to the principle of the HACCP system in egg production, a production scheme for managing the risks of bacteriological biosafety of edible eggs was developed. Monitoring of the risk of bacterial contamination during the technological process indicates the presence of bacteriological risks at all stages of chicken edible egg production: the spectrum of bacterial contamination was revealed, which was represented by opportunistic microflora: E. coli, P. aeruginosa, Enterobacter spp., Enterococcus spp., C jejuni, Streptococcus spp., S. aureus. Bacteria of the genus Salmonella, which represent the greatest danger for the consumer and poultry, were not isolated. The new povidone-iodine-based «Kombiod» product produced by BROVAPHARMA LLC (Ukraine) has a bactericidal effect and is effective for disinfecting the water supply system of a poultry farm at a concentration of 0.2 % for 2 hours of exposure. Synthesized new compounds S-derivatives of bis-1,2,4-triazole (2a, 4a, 5b, 6a, 10a) have a bactericidal effect at a concentration of 10 mg/ml against Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Salmonella pullorum, Salmonella typhimurium, Salmonella enteritidis, Escherichia coli O2, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Clostridium perfringens. The use of the feed additive «BACTINOL» by the method of drinking with drinking form for a course of 5 days contributed to the restoration of the preservation of the industrial herd by an average of 1.1%, an increase in the intensity of egg production by 1.6%, an increase in feed consumption by 1.3 g/gal, a decrease in the intensity and frequency of manifestations of pathological processes: hepatodystrophy – 3.95 %, salpingitis – 1.05 %, ovariitis – 1.55 %, catarrhal enteritis – 3.5 %, visceral form of gout – 1.05 %; a change in the pH of water to an acidic side by 1.55, a change in the pH of the digestive tract of a bird to an acidic side by 1.9; reduction of MAFAnM – by 0.85 x 10 CFU in 1.0 g. No significant changes in indicators were found in the control groups (0.1-0.2%). The spectrum of the bacterial microflora of the eggshell of different brands of manufacturers with manual sorting and packaging from the retail network of the Sumy region is represented mainly by microorganisms: Streptococcus spp. – 12 % of the number of examined samples, E. faecalis -34 %, P. aeruginosa – 11 % and spore bacteria of the genus Bacillus (B. subtilis) – 43 %. Only B. subtilis was isolated from the egg surface during automatic sorting and packaging. The establishment of the MAFAnM index in the products of enterprises with automated sorting and packaging is 34 % lower compared to that under manual sorting and packaging conditions, confirms that automatic sorting and packaging of eggs is one of the significant factors of bacterial biosafety of food eggs, provides better microbiological indicators of chicken egg safety of food and justifies the need for a full transition to the automation of production processes for the production of edible eggs in Ukraine. The introduction of the compound «ASP-34» will lead to an increase in the homogeneity index in the herd by live weight by 1.2 % compared to the one after the introduction of the reference agent «Cyanophor», by 3.7 % – relative to the positive control group and by 3.4 % – negative control group. The use of the experimental compound «ASP-34» contributes to the normalization of the feed conversion ratio: it contributes to a decrease in feed conversion by 6.00 % compared to the reference agent «Cyanophor», which, accordingly, reduces production costs and increases economic efficiency. The effect of the compound «ASP-34» on the body of the bird at a dose of 100 mg/kg contributes to the improvement of egg productivity indicators: an increase in the productivity index was established by 5.10 % compared to the negative control group, by 8.84 % compared to the positive control group and by 3.38 % – compared to the group with the reference sample and an increase in the intensity of oviposition by 4.3 % compared to the negative control group, by 7.2 % – to the positive control and by 2.9 % – compared to the group with the reference sample. The introduction of the research compound «ASP-34» helps to improve the condition of the eggshell. The thickness of the shell increased in the experimental group after the introduction of the compound «ASP-34» by 14.3 % compared to the negative control group, by 6.7 % to the reference sample group and by 10.3 % to the positive control group; the number of damaged (broken, crushed) eggs decreased by 3.56 % compared to the negative control group, by 2.22 % to the reference sample group and by 2.04 % compared to the positive control group. The results of the study demonstrate the presence of probable stress protective properties of the substance «ASP-34» in the model of acute thermal and immobilization stress in chickens: a probable decrease in markers of peroxidic oxidation of lipids in the serum and liver of poultry was noted, which indicates the presence of mediated antioxidant and membrane-protective properties of the agent. The introduction of the compound «ASP-34» against the background of heat and immobilization stress clearly reduces the manifestation of pathological changes in the cytoarchitectonics of the organ in the form of the destruction of the beam pattern, hydropic-lipid dystrophy of hepatocytes, microcirculation disorders, promotes the restoration of the liver parenchyma, i.e. has a hepatoprotective effect. In terms of the expressiveness of the protective effect on the histological state of the liver parenchyma in this experimental model, the studied compound «ASP-34» is not inferior to the reference drug «Cyanofor». Administration of «ASP-34» reduces the degree of stress damage to the liver at the end of the anxiety stage of the stress reaction. On the basis of the created list of KKT, a production scheme for managing the risks of bacterial biosafety of food eggs according to HACCP principles was developed, which provides for procedures for monitoring these technological parameters for exceeding the critical limits of established dangers, preventive and corrective actions. KKT includes technological stages: planting and keeping day old young, control of rearing of repair young and transfer to the industrial department, state of health of the industrial herd (disinfection of premises, sanitation of the water supply system, control of fodder production, hygiene of service personnel); egg production at the industrial department (automatic egg sorting and packaging), egg certification shop, output control of finished products.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11145
Розташовується у зібраннях:Дисертації та автореферати

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dis_Demyanenko (1).pdf17,77 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.