Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11161
Назва: Видові та сортові особливості формування якості насіння гірчиці в умовах північно-східного Лісостепу України
Інші назви: Type and varietal features of mustard seed quality formation under the conditions of the Northeastern Forest-Steppe of Ukraine
Автори: Колосок, Володимир Григорович
Бутенко, Сергій Олександрович
Kolosok, V. G.
Butenko, S. O.
Ключові слова: гірчиця
погодні умови
якість насіння
mustard
weather conditions
seed quality
Дата публікації: 2023
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Колосок В. Г. Видові та сортові особливості формування якості насіння гірчиці в умовах північно-східного Лісостепу України [Електронний ресурс] / В. Г. Колосок, С. О. Бутенко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Агрономія і біологія» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2023. – Вип. 1 (51). – С. 64-71.
Короткий огляд (реферат): У статті наведено особливості формування показників якості насіння залежно від виду та сорту гірчиці в умовах північно-східного Лісостепу України. Об’єкт дослідження – процес формування якості насіння гірчиці білої, сизої та чорної залежно від сортових особливостей та погодно-кліматичних умов. Предмет дослідження – сорти гірчиці білої (Біла принцеса, Еталон, Запоріжанка, Підпечерецька, Ослава), сорти гірчиці сизої (Деметра, Мрія, Пріма, Ретро, Роксолана, Росава, Феліція, Чорнява, Романтика), сорти гірчиці чорної (Вікторія, Софія), погодно-кліматичні умови, вміст білку та олії. Експериментальні дослідження проводилися в польових умовах навчально-науково-виробничого комплексу (ННВК) Сумського НАУ впродовж 2020−2022 рр. Грунт дослідної ділянки – чорнозем типовий глибоко середньогумусовий крупнопилувато-середньосуглинковий на лесових породах. За результатами розрахунку гідротермічного коефіцієнта було встановлено, що періоди вегетації 2020 р. та 2021 р. слід класифікувати як нормальні (ГТК=1,02–1,03). Водночас надмірна кількість опадів у квітні та червні 2022 року обумовила загальний ГТК на рівні 1,32, що відповідає вологим умовам. Найвищий показник маси 1000 шт. насінин був у гірчиці білої (4,6 г). У розрізі сортів: Біла принцеса та Запоріжанка (4,9 г); Талісман (4,8 г). Суттєво менші показники отримали у гірчиці чорної (3,8 г) та гірчиці сарептської (3,2 г). Доведено, що умови вологого 2022 року сприяли формування більш виповненого насіння (4,8 г) гірчиці білої, ніж у сухі 2020 та 2021 роки (4,3– 4,6 г). Гірчиці сарептської та гірчиці чорної більш сприятливим виявились посушливий 2021 рік (маса 1000 насінин 3,3 та 4,0 г відповідно). Виявлено, що більший вміст протеїну було сформовано в насінні гірчиці чорної (32,3%) та гірчиці білої (32,4%). Максимальні значення (понад 33,0% протеїну) отримано в сортів Запоріжанка, Підпецерецька та Еталон. Мінімальний вміст білку розраховано у гірчиці сарептської (середньому по сортам – 28,0%). Максимальний показник вмісту жиру отримано у гірчиці сарептської (38,0%). Істотно менші середні значення розраховано у гірчиці чорної (30,5%) та гірчиці білої (28,2%). В розрізі досліджуваних сортів найвищу олійність мало насіння сортів Пріма та Ретро (понад 40,0%). За метрологічних умов 2021 року отримано вищий вміст жиру: гірчиці білої – 28,6%; гірчиці сарептської – 39,5%. У гірчиці чорної максимальна олійність (31,1%) виявлена в умовах найбільш посушливого 2020 року.
Опис: The article describes the features of the formation of seed quality indicators according to the type and variety of mustard under the conditions of the northeastern Forest-steppe of Ukraine. The object of the study is the process of forming the quality of the seeds of white mustard, brown mustard, and black mustard according to varietal characteristics and weather and climate conditions. The subject of the study is white mustard varieties (Bila Printsesa, Etalon, Zaporizhanka, Pidpecheretska, and Oslava), brown mustard varieties (Demetra, Mriya, Prima, Retro, Roksolana, Rosava, Felicia, Chernyava, and Romantyka), black mustard varieties (Viktoria and Sofia), as well as weather and climate conditions and protein and oil content. Experimental research was carried out in the field conditions of the educational-scientific-production complex (ESPC) of the Sumy National University during 2020−2022. The soil of the experimental site is a typical deep medium-humus coarse-grained medium-loamy black soil (chernozem) on loess rocks. Based on the results of the calculation of the hydrothermal coefficient, it was established that the growing seasons of 2020 and 2021 should be classified as normal (HTC=1.02–1.03). Concurrently, excessive precipitation in April and June 2022 resulted in a total HTC of 1.32, which corresponds to wet conditions. The highest weight indicator is 1000 pcs. seeds were in white mustard (4.6 g). By varieties, the indicators are as follows: Bila Printsesa and Zaporizhanka (4.9 g); Talisman (4.8 g). Significantly lower indicators were obtained in black mustard (3.8 g) and brown mustard (3.2 g). It has been proven that the conditions of the wet year 2022 contributed to the formation of fuller seeds (4.8 g) of white mustard than in the dry years 2020 and 2021 (4.3–4.6 g). The dry year 2021 was more favorable for brown mustard and black mustard (weight of 1000 seeds 3.3 and 4.0 g, respectively). It was found that a higher protein content was formed in the seeds of black mustard (32.3%) and white mustard (32.4%). The maximum values (over 33.0% protein) were obtained in the varieties of Zaporizhanka, Pidpecheretska, and Etalon. The minimum protein content was calculated in brown mustard (the average for varieties is 28.0%). The maximum fat content was obtained in brown mustard (38.0%). Significantly lower average values were calculated for black mustard (30.5%) and white mustard (28.2%). Among the studied varieties, seeds of the Prima and Retro varieties had the highest oil content (more than 40.0%). Under the metrological conditions of 2021, a higher fat content was obtained: white mustard – 28.6%; brown mustard – 39.5%. In black mustard, the maximum oil content (31.1%) was found under the conditions of the driest year of 2020.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11161
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
3.pdf403,71 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.