Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/11176
Назва: Дослідження впливу якісних характеристик молока на його сиропридатність
Інші назви: Study of the influence of the quality characteristics of milk on its cure applicability
Автори: Чернявська, Тетяна Олексіївна
Самохіна, Євгенія Анатоліївна
Chernyavska, T. O.
Samokhina, Ye. A.
Ключові слова: молоко
сир
масова частка жиру
milk
cheese
mass fraction of fat
Дата публікації: 2023
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Чернявська Т. О. Дослідження впливу якісних характеристик молока на його сиропридатність [Електронний ресурс] / Т. О. Чернявська, Є. А. Самохіна // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2023. – Вип. 2 (53). – С. 63-66.
Короткий огляд (реферат): Підвищення якості молочної сировини для виробництва молочних продуктів, в тому силі сирів є актуальним питанням. Дивлячись на те, що в Україні відбувається скорочення поголів’я молочної худоби, зростають ціни на енергоресурси, важливим фактором підвищення рентабельності молочного скотарства є підвищення якості молока. Насамперед це стосується підвищення вмісту білка в ньому та покращення технологічних властивостей. Для виконання поставленої мети, були проведені дослідження в державному племінному заводі ДП «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України», Сумського району на тваринах української бурої молочної породи та сумського внутрішньо породного типу української чорно-рябої молочної породи. Об’єктом дослідження були зразки молока від групи корів вище названих порід. Якісні показники молока досліджували за загальноприйнятими методиками. Фізико-хімічні показники – жир, білок, СЗМЗ, густину, визначали методом ультразвукової діагностики на аналізаторі якості молока “Екомілк” тип Milkana KAM 98-2A. Готовий сир зважували та досліджували на відповідність ДСТУ 4669:2006. “Сири напівтверді. Загальні технічні умови. В сирі, виробленому зі зразків молока відповідно до ДСТУ 4669:2006, визначали органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники. Вологу в готовому продукті визначали згідно з ГОСТ 3626-73, вміст кухонної солі – згідно з ГОСТ 3627-81, масову частку жиру в сирі – згідно з ГОСТ 5867-90, мікробіологічні показники – згідно з ГОСТ 9225-84. За результатами проведених досліджень встановлено, що тварини української чорно-рябої молочної породи поступалися за вмістом основних компонентів молока тваринам української бурої молочної породи. Також тваринам бурої худоби притаманні більш кращі технологічні показники у процесі виробництва напівтвердого сиру. Їм характерний менші час необхідний на згортання молокозсідальним ферментом, тривалість оброблення згустку, показник витрат молока на 1 кг виробленого сиру. Встановлений статистично значущий вплив окремих якісних показників молока на витрати при виробництві сиру. Вміст білка та казеїну в молоці високовірогідно та негативно корелювали з ним. Подібна тенденція характерна і вмісту сухого знежиреного молочного залишку. Вміст сухої речовини в молоці не мав статистично значущого зв’язку на показник витрати сировини при виробництві сиру. Відповідно селекційними заходами при підвищенні вмісту білка в молоці можна покращити його сиропридатність.
Опис: Improving the quality of dairy raw materials for the production of dairy products, including cheeses, is an urgent issue. Looking at the fact that the number of dairy cattle is decreasing in Ukraine, the prices of energy resources are increasing, an important factor in increasing the profitability of dairy farming is the improvement of milk quality. First of all, this concerns increasing its protein content and improving its technological properties. In order to fulfill the set goal, research was carried out in the state breeding plant of the SE "Experimental farm of the Institute of Agriculture of the Northeast of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine", Sumy district, on animals of the Ukrainian brown dairy breed and the Sumy inbred type of the Ukrainian black-spotted dairy breed. The object of the study was milk samples from a group of cows of the above-mentioned breeds. Quality indicators of milk were studied according to generally accepted methods. Physico chemical indicators – fat, protein, SZMZ, density, were determined by the method of ultrasonic diagnostics on the milk quality analyzer "Ekomilk" type Milkana KAM 98-2A. The finished cheese was weighed and examined for compliance with DSTU 4669:2006. "Semi-hard cheeses. General technical conditions. Organoleptic, physicochemical and microbiological indicators were determined in the cheese produced from milk samples in accordance with DSTU 4669:2006. The moisture in the finished product was determined according to GOST 3626-73, the salt content – according to GOST 3627-81, the mass fraction of fat in cheese – according to GOST 5867-90, microbiological indicators – according to GOST 9225-84. According to the results of the conducted research, it was established that animals of the Ukrainian black-spotted dairy breed were inferior to animals of the Ukrainian brown dairy breed in terms of the content of the main components of milk. Also, brown cattle have better technological indicators in the process of semi-hard cheese production. They are characterized by a shorter time required for coagulation by the lactic acid enzyme, the duration of curd processing, and the rate of milk consumption per 1 kg of produced cheese. A statistically significant effect of individual quality indicators of milk on the costs of cheese production was established. The content of protein and casein in milk was highly and negatively correlated with it. A similar trend is characteristic of the content of dry skimmed milk residue. The content of dry matter in milk did not have a statistically significant relationship with the indicator of consumption of raw materials in the production of cheese. Accordingly, selection measures to increase the protein content in milk can improve its raw suitability.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11176
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
9.pdf256,44 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.