Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/11191
Назва: Метеликові боби (Vigna aconitifolia) : якісні характеристики та технологія білкового ізоляту
Інші назви: Moth beans (Vigna aconitifolia): quality characteristics and protein isolate technology
Автори: Головко, Тетяна Миколаївна
Бордунова, Ольга Георгіївна
Самохіна, Євгенія Анатоліївна
Василенко, Ольга Олександрівна
Holovko, T. M.
Bordunova, O. G.
Samokhina, Ye. A.
Vasylenko, O. O.
Ключові слова: овочі
рослинний білок
метеликові боби
vegetables
plant protein
moth beans
Дата публікації: 2023
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Метеликові боби (Vigna aconitifolia) : якісні характеристики та технологія білкового ізоляту [Електронний ресурс] / Т. М. Головко, О. Г. Бордунова, Є. А. Самохіна, О. О. Василенко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Механізація та автоматизація виробничих процесів» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2023. – Вип. 2 (52). – С. 21-27.
Короткий огляд (реферат): Метеликові боби (Vigna aconitifolia) це посухостійка бобова культура, яка зазвичай вирощується в посушливих і напівпосушливих регіонах. Метеликові боби багаті на протеїн, золу та вітаміни групи B. Однак, хімічний склад метеликових бобів детально не досліджувався, через відсутність технологій переробки. Тому, досліджено хімічний склад метеликових бобів (Vigna aconitifolia) для визначення ефективності їх використання для отримання ізоляту білка. Метеликові боби мають низький вміст ліпідів (1,8 %), високий вміст сирого протеїну (23,5 %) та багаті на мінеральні речовини (Mg, Mn, Cu, P та Fe). Забезпечення добової норми мінеральними речовинами метеликових бобів склало для Mg 92,38 %, Mn 74,78 %, Cu 77,78 %, P 71,71 % та Fe 70%. Вміст незамінних амінокислот склав 6,67 % і замінних амінокислот склав 16,83 %. Співвідношення незамінних амінокислот до незамінних (0,41) вище за кількість рекомендовану Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Рослинний білок є альтернативою тваринного в харчовій промисловості для дієтичного харчування. До теперішнього часу метеликові боби (Vigna aconitifolia) не застосовувалось в харчовій промисловості для отримання білкового ізоляту pH-коригуючою обробкою. Значення pH при лужно-кислотній екстракції доводили до критичних значень pH=11 на першому етапі та pH=2 на другому етапі екстракції для підвищення виходу ізоляту білка. Зміни амінокислотного та мінерального складу білкового ізоляту не були значними у порівнянні з метеликовими бобами. Вміст протеїну у білковому ізоляті метеликових бобів склав 90,8 %, а вихід білкового ізоляту з метеликових бобів 21,2 %. Отриманий білковий ізолят із метеликових бобів використовували у рецептурі м’ясного фаршу у співвідношенні М0 (0 %), М1 (5 %) та М2 (10 %) від загальної маси для часткової заміни свинини жирної та цибулі. Додавання ізоляту білка з метеликових бобів до фаршу збільшує вихід напівфабрикату на 6,82 % для зразку М1 та на 14,63 % для зразку М2 у порівнянні з контролем М0. Після проведення аналізу харчової цінності було визначено найкращий дослідний зразок М2. Додавання 10% білкового ізоляту із метеликових бобів до рецептури м’ясного фаршу збільшило вміст білка на 20,5 %, вміст золи на 10,6% та зменшило вміст жиру на 118,9 % та вміст вуглеводів на 94,7 %, що дозволило віднести м’ясний фарш до дієтичних харчових продуктів. Енергетична цінність не мала значних змін із-за одночасного збільшення вмісту білка та зменшення вмісту жирів у дієтичному м’ясному фарші і склала 125,91 ккал/100г для зразку М2. Загалом вміст жирної свинини зменшився в п’ять разів, що позитивно вплинуло на вміст холестерину у рецептурі м’ясного фаршу. Технологічні властивості свинини жирної в повній мірі забезпечені її заміною на ізолят білка метеликових бобів. Ізолят білка з метеликових бобів можна використовувати в технології різноманітних дієтичних харчових продуктів, на що мають бути спрямовані подальші дослідження.
Опис: Moth beans (Vigna aconitifolia) is a drought-tolerant legume commonly grown in arid and semi-arid regions. Moth beans are rich in protein, ash and B vitamins. However, the chemical composition of moth beans has not been studied in detail due to the lack of processing technologies. Therefore, the chemical composition of moth beans (Vigna aconitifolia) was investigated to determine the effectiveness of their use for obtaining protein isolate. Moth beans are low in lipids (1.8%), high in crude protein (23.5%) and rich in minerals (Mg, Mn, Cu, P and Fe). Provision of the daily norm by minerals of moth beans was for Mg 92.38%, Mn 74.78%, Cu 77.78%, P 71.71% and Fe 70%. The content of essential amino acids was 6.67% and replaceable amino acids was 16.83%. The ratio of essential amino acids to non-replaceable (0.41) is higher than the amount recommended by the World Health Organization. Vegetable protein is an alternative to animal protein in the food industry for dietary nutrition. Until now, moth beans (Vigna aconitifolia) have not been used in the food industry to obtain protein isolate by pH-shifting treatment. The pH value during alkaline-acid extraction was adjusted to the critical values of pH=11 in the first stage and pH=2 in the second stage of extraction to increase the yield of protein isolate. Changes in the amino acid and mineral composition of the protein isolate were not significant compared to moth beans. The protein content of moth beans protein isolate was 90.8%, and the yield of moth beans protein isolate was 21.2%. The obtained protein isolate from moth beans was used in the recipe of minced meat in the ratio of M0 (0%), M1 (5%) and M2 (10%) from the total mass to partially replace fatty pork and onions. Addition of moth beans protein isolate to minced meat increases the yield of the semi-finished product by 6.82% for the M1 sample and by 14.63% for the M2 sample compared to the M0 control. After the analysis of the nutritional value, experimental sample M2 was determined to be the best. The addition of 10% protein isolate from moth beans to the minced meat recipe increased the protein content by 20.5%, the ash content by 10.6%, and reduced the fat content by 118.9% and carbohydrates content by 94.7%, which allowed to attribute minced meat for dietary food products. The energy value did not have significant changes due to the simultaneous increase in protein content and decrease in fat content in dietary minced meat and amounted to 125.91 kcal/100g for sample M2. In general, the content of fatty pork decreased by five times, which had a positive effect on the cholesterol content of the minced meat recipe. The technological properties of fatty pork are fully ensured by its replacement with moth beans protein isolate. Moth beans protein isolate can be used in the technology of various dietary food products, which should be the focus of further research.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11191
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
12.pdf433,92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.