Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/11813
Назва: Стратегічне управління брендом аграрного підприємства
Інші назви: Strategic brand management of an agricultural enterprise
Автори: Прокопенко, Катерина Геннадіївна
Prokopenko, Kateryna
Ключові слова: бренд та брендинг
маркетинг
стратегічне управління
конкурентоспроможність
аграрне підприємство
агропродовольча продукція
зелений маркетинг
органічний ринок
brand and branding
marketing
strategic management
competitiveness
agricultural enterprise
agri-food products
green marketing
organic market
Дата публікації: 2023
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Прокопенко К. Г. Стратегічне управління брендом аграрного підприємства [Електронний ресурс] : дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю : 073 «Менеджмент» / К. Г. Прокопенко. – Суми : Сумський національний аграрний університет, 2023. – 172 с.
Короткий огляд (реферат): Аграрні підприємства відіграють ключову роль у формуванні продовольчої безпеки та забезпеченні економічного розвитку. В умовах посилення конкурентної боротьби та впливу зовнішнього середовища, вони змушені боротися за покращення своїх конкурентних позицій за допомогою дієвих інструментів маркетингу. Саме маркетингова діяльність має забезпечити пізнаваність та схильність споживача до конкретного виду агропродовольчої продукції, тобто відображення позитивних характеристик продукту у свідомості споживача. Відповідно, мова йде про формування бренду продукту. Стратегічне управління брендом аграрного підприємства стає важливим аспектом в умовах сучасного господарського середовища, що постійно змінюється та вимагає адаптації. Зміни в споживчих уподобаннях, конкуренція на ринку та технологічний прогрес ставлять підприємства перед необхідністю вдосконалення стратегій управління брендом для збереження конкурентоспроможності. Ефективне управління брендом дозволяє аграрним підприємствам виокремлюватися на ринку, збільшувати споживчу лояльність, залучати інвестиції та розширювати експортні можливості. Науковий пошук, спрямований на розробку рекомендацій щодо оптимальних стратегій управління брендом, стане важливим внеском у вдосконалення сучасного аграрного сектору та сприятиме його сталому розвитку в умовах глобалізації та технологічних трансформацій. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні та розробці теоретичних засад, методичних положень та прикладних рекомендацій щодо стратегічного управління брендом аграрного підприємства. Об’єктом дослідження є процес стратегічного управління брендом аграрного підприємства. Предмет дослідження являє собою сукупність теоретичних, методичних і прикладних підходів до формування та впровадження стратегічного управління брендом аграрного підприємства в системі його конкурентоспроможності У дисертаційній роботі вирішене актуальне наукове завдання щодо розробки теоретико-методичних засад та прикладних положень стратегічного управління брендом аграрного підприємства в умовах трансформації економічних відносин в аграрному секторі економіки. За своєю структурою дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, поділених на підрозділи, висновків, списку використаних джерел та додатків. Вступ дисертації містить обґрунтування актуальності та практичної значимості дослідження, конкретизацію мети та формування відповідних завдань щодо її досягнення, опис методичного інструментарію, що використовувався під час дослідження. Також тут наведена наукова новизна, теоретичне та практичне значення, з відповідним обґрунтуванням, дані щодо публікаційної активності та апробації в наукових конференціях. У першому розділі дисертаційної роботи досліджено теоретико–методичні засади стратегічного управління брендом аграрного підприємства, зокрема узагальнено понятійного-категоріального апарату стратегічного управління бренду, визначено особливості стратегічного управління в системі маркетингу аграрного підприємств, обґрунтовані методичні підходи до оцінки ефективності стратегічного управління. В результаті дослідження удосконалено понятійно-категоріальний апарат стратегічного управління брендом, шляхом створення єдиної теоретичної бази, забезпечення консистентності дослідження та класифікації таких термінів як «бренд», «торгова марка», «стратегічне управління» з метою стандартизованого підходу до їх використання, який на відміну від існуючих враховує особливості аграрної галузі та специфічні характеристики агропродовольчої продукції. Дістала подальшого розвитку класифікація брендів, що на відміну від існуючих включає різновиди та враховує не лише торговельно-економічні аспекти, а й розширює спектр, визначаючи види брендів залежно від їхнього цільового використання (комерційно-економічний, політико-персональний та соціально-психологічний) і створює базу для більш комплексного розуміння ролі бренду в різних сферах суспільства та бізнесу. У другому розділі досліджено стан та динаміку розвитку процесів управління стратегією аграрних підприємств. Зокрема детально проаналізовано стан управління маркетингу аграрних підприємств та стан брендингу аграрних підприємств. Значна увага приділена вивченню закордонного досвіду управління брендом аграрного підприємства. На підставі емпіричних досліджень дістали подальшого розвитку рекомендації щодо застосуванні механізмів управління маркетингом аграрного підприємства з врахуванням унікальності специфічного попиту на сільськогосподарську продукцію, відмінність якого полягає в тому, що він не виникає самостійно, а розглядається як результат первинного попиту на продовольчі товари першої необхідності та в подальшому формує попит на сировинну продукцію і не може бути передбаченим наперед або відкладеним у часі. Крім того, значного доопрацювання на основі авторського бачення зазнав аналітичний інструментарій оцінки маркетингового середовища діяльності аграрних підприємств в мережі Internet, який, на відміну від існуючих побудований на оцінці ключових показників ефективності роботи сайтів та їх вплив на комунікаційну політику аграрного підприємства. У третьому розділі запропоновано шляхи вдосконалення стратегічного управління брендом аграрного підприємства. Зокрема розроблено механізм планування в системі стратегічного управління брендом аграрного підприємства. Запропоновано удосконалити систему управління бренду аграрного підприємства на основі моделі залежності купівельного наміру від «національної відповідальності» та використання «зеленого бренду» як чинника впливу на купівельний попит в системі стратегічного управління брендом аграрного підприємства. Вперше розроблено модель визначення впливу елементу позиціонування «національна відповідальність» на довіру до бренду та намір споживача придбати продукт під цим брендом, що забезпечує можливість раціонально оцінювати аграрні підприємства та їх національно відповідальну діяльність, окреслюючи синергетичний ефект високої корпоративної участі у конгруентній неприбутковій сфері, в результаті чого формується більш сприятлива реакція суспільства на підприємство та його діяльність. Удосконалено теоретико-методичний підхід до дослідження впливу стратегій зеленого маркетингу, включаючи зелену рекламу, лояльність до бренду, справедливість та інноваційність на підвищення наміру споживачів щодо повторної покупки, а також дослідження пом'якшувального впливу екологічної обізнаності на ці відносини та вивчення того, як зелена задоволеність впливає на зв'язок між зеленим маркетингом та лояльністю, що на відміну від існуючих враховує інтегрований вплив зеленого маркетингу на наміри споживачів щодо повторної покупки та модеруючу роль екологічної обізнаності та зеленої задоволеності в цих стосунках на основі використання Smart PLS 3.3. Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що теоретичні та методичні положення дисертаційної роботи доведено до рівня конкретних методичних рекомендацій щодо розробки та впровадження механізму стратегічного управління брендом аграрного підприємства.
Опис: Agricultural enterprises play a key role in creating food security and ensuring economic development. In the face of increased competition and the influence of the external environment, they are forced to fight to improve their competitive position with the help of effective marketing tools. It is marketing activities that should ensure the recognition and inclination of the consumer to a specific type of agri-food product, that is, the reflection of the positive characteristics of the product in the mind of the consumer. Accordingly, we are talking about the formation of the product brand. Strategic brand management of an agricultural enterprise is becoming an important aspect in the modern economic environment, which is constantly changing and requires adaptation. Changes in consumer preferences, market competition, and technological advancements are confronting businesses with the need to improve brand management strategies to remain competitive. Effective brand management allows agricultural enterprises to stand out in the market, increase consumer loyalty, attract investment, and expand export opportunities. Scientific research aimed at developing recommendations for optimal brand management strategies will be an important contribution to the improvement of the modern agricultural sector and will contribute to its sustainable development in the context of globalization and technological transformations. The purpose of the study is to substantiate and develop theoretical foundations, methodological provisions, and applied recommendations for strategic management of the brand of an agricultural enterprise. The object of the research is the process of strategic management of the brand of an agricultural enterprise. The subject of the research is a set of theoretical, methodical and applied approaches to the formation and implementation of strategic management of the brand of an agricultural enterprise in the system of its competitiveness In the dissertation, the actual scientific task of developing theoretical and methodological foundations and applied provisions of strategic management of the brand of an agricultural enterprise in the context of transformation of economic relations in the agrarian sector of the economy is solved. According to its structure, the dissertation consists of an introduction, three sections divided into subsections, conclusions, a list of references and annexes. The introduction of the dissertation contains a justification of the relevance and practical significance of the study, a specification of the goal and the formation of appropriate tasks to achieve it, a description of the methodological tools used during the study. It also provides scientific novelty, theoretical and practical significance, with appropriate justification, data on publication activity and approbation in scientific conferences. In the first section of the dissertation, the theoretical and methodological foundations of strategic brand management of an agricultural enterprise are studied, in particular, the conceptual and categorical apparatus of strategic brand management is generalized, the features of strategic management in the marketing system of agricultural enterprises are determined, methodological approaches to assessing the effectiveness of strategic management are substantiated. As a result of the study, the conceptual and categorical apparatus of strategic brand management has been improved by creating a single theoretical framework, ensuring the consistency of the study and classifying such terms as "brand", "trademark", "strategic management" in order to standardize the approach to their use, which, unlike the existing ones, takes into account the features of the agricultural sector and the specific characteristics of agri-food products. The classification of brands has been further developed, which, unlike the existing ones, includes varieties and considers not only trade and economic aspects, but also expands the spectrum, determining the types of brands depending on their intended use (commercial- economic, political-personal and socio-psychological) and creates the basis for a more comprehensive understanding of the role of the brand in various spheres of society and business. The second section examines the status and dynamics of development of processes of management of the strategy of agricultural enterprises. In particular, the state of marketing management of agricultural enterprises and the state of branding of agricultural enterprises are analyzed in detail. Considerable attention is paid to the study of foreign experience in managing the brand of an agricultural enterprise. On the basis of empirical research, recommendations on the application of mechanisms for managing the marketing of an agricultural enterprise have been further developed, taking into account the uniqueness of the specific demand for agricultural products, the difference of which is that it does not arise independently, but is considered as a result of the primary demand for essential food products and subsequently forms the demand for raw materials and cannot be foreseen in advance or postponed in time. In addition, based on the author's vision, the analytical instrumentarium for assessing the marketing environment of agricultural enterprises on the Internet, which, unlike the existing ones, is based on the assessment of key performance indicators of the sites and their impact on the communication policy of the agricultural enterprise, has undergone significant revision. The third section proposes ways to improve the strategic management of the brand of an agricultural enterprise. In particular, a mechanism for planning in the system of strategic management of the brand of an agricultural enterprise has been developed. It is proposed to improve the system of management of the brand of an agrarian enterprise based on the model of dependence of the purchase intention on «national responsibility» and the use of the «green brand» as a factor influencing consumer demand in the system of strategic brand management of an agricultural enterprise. For the first time, a model for determining the impact of the element of positioning "national responsibility" on brand confidence and the consumer's intention to purchase a product under this brand has been developed, which provides an opportunity to rationally assess agricultural enterprises and their nationally responsible activities, outlining the synergistic effect of high corporate participation in the congruent non-profit sphere, as a result of which a more favorable reaction of society to the enterprise and its activities is formed. The theoretical and methodological approach to the study of the impact of green marketing strategies, including green advertising, brand loyalty, fairness and innovation on increasing consumer repurchase intent, has been improved, as well as the study of the mitigating impact of environmental awareness on these relationships and the study of how green satisfaction affects the relationship between green marketing and loyalty, which, unlike the existing ones, takes into account the integrated impact of green marketing on intentions consumers on re-purchase and the moderating role of environmental awareness and green satisfaction in this relationship based on the use of Smart PLS 3.3. The practical significance of the obtained results lies in the fact that the theoretical and methodological provisions of the dissertation work are brought to the level of specific methodological recommendations for the development and implementation of a mechanism for strategic management of the brand of an agricultural enterprise.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11813
Розташовується у зібраннях:Дисертації та автореферати

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Дисертація.pdf2,85 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.