Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12013
Назва: Визначення продуктивності корів в кетозі з використанням пробіотиків
Інші назви: Determination of productivity of cows in ketosis using probiotics
Автори: Шкромада О., О.
Власенко, Є.
Shkromada, O.
Vlasenko, Ye.
Ключові слова: продуктивність
вміст мікроорганізмів
соматичні клітини
productivity
content of microorganisms
somatic cells
Дата публікації: 2024
Бібліографічний опис: Шкромада О. Визначення продуктивності корів в кетозі з використанням пробіотиків [Електронний ресурс] / О. Шкромада, Є. Власенко // Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів і кормових добавок та інституту біології тварин. – 2024. – № 25 (1). – С. 241-250. – Режим доступу : https://doi.org/10.36359/scivp.2024-25-1.30. – Заголовок з екрану.
Короткий огляд (реферат): Дослідження частоти підвищення кетонових тіл у корів у перехідний період за три тижні до отелення та через три тижні після отелення має визначити схильність голштинської породи до кетозу. Важливо також дослідити зв’язок між змінами біохімічних показників крові та розвитком і лікуванням кетозу. Мета дослідження – визначити ефективність застосування пробіотичного штаму бактерій при субклінічному кетозі корів під час висихання та після отелення. Використовували такі методи: тестування на визначення рівня бета-кетонів у крові корів; біохімічний метод дослідження крові; клінічний метод; статистичний метод. Дослідження корів групи висушування показало, що рівень β-кетонів коливався від 0,2 до 1,0 ммоль/л. Ефективність застосування Bacillus Pumilus L. A 56 у концентрації 1×109 КУО/г у дозі 30 г на тварину визначено 100 %. При дослідженні метаболічних змін в організмі корів після отелення хворих на кетоз вміст загального протеїну, альбумінів, глобулінів ферменту аспартатамінотрансферази, сечовини на початку дослідження був підвищений і виходив за гранично допустимі норми. еталонний рівень. Через сім днів застосування пробіотика вміст кетонових тіл і біохімічні показники знизилися до норми. Доведено, що в кінці дослідження підвищилася активність аланінамінотрансферази, підвищився рівень калію, вітамінів А і Е. Таким чином, встановлено, що фермент аланінамінотрансфераза є одним із метаболітів, підвищення рівня якого свідчить про накопичення ліпідів у печінці. Крім того, під час лікування знижувався вміст Ca, P, вітаміну D, що свідчить про ризик розвитку гіпокатіонемії. У групі корів після отелення захворюваність на кетоз становила 27 %. Терапевтична ефективність пробіотика 35 г на тварину в групі розподілу після отелення становила 73%. Практична цінність дослідження полягає в профілактиці субклінічного кетозу у корів при глибокому висушуванні та після отелення, зниженні витрат на лікування супутніх захворювань, вибракування тварин.
Опис: High-yielding cows are prone to negative energy balance due to high lactation and insufficient dry matter intake after calving. This leads to the mobilization of fat and protein in the body to meet the nutrient needs of the lactating cow. High levels of nonesterified fatty acids are maintained by fat and protein mobilization, leading to ketosis due to incomplete oxidation of ketone bodies. The purpose of the research was to investigate the effect of probiotics on the productivity of cows and the quality of milk in ketosis. Research was conducted in the period from October to November 2021 on Holstein cows in the limited liability company "Lan" Agricultural Company of the North-Eastern region of Ukraine. It was found that in cows in the post-calving group, seven days after calving, the level of ketone bodies in the blood of the cows ranged from 1.0 to 2.1 mmol/l, which is higher than in the control by 71.42–185.71%. Two weeks after probiotic administration, ketone levels were between 0.5 and 1.2 mmol/L, 16.65–100% higher than controls. On the 28th day of the study, the content of ketone bodies in cows was within the physiological norm. In cows suffering from ketosis, productivity was reduced on the seventh day of research by 22.42–336.4%, on the 14th day by 11.6–29.35%. During the study of productivity, its restoration to the indicators of healthy animals on the 28th day after calving was established at the level of 28-29 kg/day. At the same time, the content of microorganisms and somatic cells had a direct correlation with productivity, and on the 28th day, the milk of all experimental cows was suitable for consumption and corresponded to the "extra" variety. In the first week after calving, the ratio of milk fat and protein in the milk of cows with ketosis was slightly imbalanced, which is a sign of ketosis. On the seventh day of the study, the milk fat level exceeded the protein content in cow 6905 by 32%, in cow 6852 by 39.25%, in cow 6916 by 30.34%, in cow 7642 by 41.17%, in cow 6187 – by 33.62%, in cow 2563 – by 36.40%, in cow 3891 – by 41.63%. At the end of the study on the 28th day, the fat/protein ratio approached the reference level of 1:1 in all experimental animals.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12013
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf600,8 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.