Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12695
Назва: Automation of electric autoclave control
Інші назви: Автоматизація керування електроавтоклавом
Автори: Savchenko, M.
Radchuk, O.
Golovach, I.
Савченко, М. Ю.
Радчук, О. В.
Головач, І. В.
Ключові слова: technological parameters
electrical equipment
food product
технологічні параметри
електрообладнання
харчовий продукт
Дата публікації: 2024
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Savchenko М. Аutomation of electric autoclave control [Electronic resource] / M. Savchenko, O. Radchuk, I. Golovach // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Механізація та автоматизація виробничих процесів» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2024. – Вип. 1 (55). – С. 19-26. – Режим доступу : https://doi.org/10.32782/msnau.2024.1. – Заголовок з екрану.
Короткий огляд (реферат): The article analyzes the use of an electric autoclave with the proposed system of automated control of the technological process in the conditions of a small enterprise or a small workshop of a restaurant establishment. An analysis of the implementation of the technological process of sterilization of canned goods in an electric autoclave was carried out on the created automated stand for controlling the electric autoclave under the name "Stand for automatic control and management of technological parameters of thermal equipment". Option of the modes of operation of the programmable logic controller OWEN PR200 with an electric autoclave are considered. The principle of operation of an electric autoclave in an electric circuit diagram with a programmable logic controller is given. The procedure for connecting sensors and their types, which participate in determining the parameters of a given technological process are considered. It was determined that the initial option, which is responsible for the beginning of research, is option No1, and the number of options is 18, which are programmed for specific values of the given technological process in the memory of the programmable logic controller. Methods of controlling the electric autoclave were defined directly through the display of the programmable logic controller or through the installed informative SCADA program on a personal computer. It has been previously established that the SIMP Light ENT SCADA system provides access via a local network or via the Internet to current and archived data of the technological process. It has been investigated that procedure for starting the SIMP Light ENT SCADA program is given the channel editor, checking the channel settings, selecting the desired COM port, starting test channels, the mnemonic editor, and starting the monitor. It has been experimentally proven that the heating of an electric autoclave is started either directly by a programmable logic controller or by a personal computer with a SCADA program. It has been investigated that the electric autoclave is heated during the time specified by the technological process to the specified parameters. It was determined that the parameters set by the technological process correspond to the values of the resistance thermometer and the pressure sensor for the corresponding technological process, to according option is No. 13 − sterilization of canned meat. Voltage fluctuations and non-stationarity of technological parameters within 2% were analyzed, which is associated with typical features of a programmable logic controller regulator , but the indicated indicators are within the norm.
Опис: У статті проаналізовано використання електричного автоклава із запропонованою системою автоматизованого керування технологічним процесом в умовах малого підприємства або невеликого цеху закладу ресторанного господарства. Проведено аналіз виконання технологічного процесу стерилізації консервів в електричному автоклаві на створеному автоматизованому стенді керування електричним автоклавом під назвою «Стенд автоматичного контролю та керування технологічними параметрами теплового устаткування». Розглянуто варіанти режимів роботи програмованого логічного контролера ОВЕН ПР200 з електричним автоклавом. Наведено принцип роботи електричного автоклава у схемі електричного ланцюга з програмованим логічним контролером. Наведено порядок підключення датчиків та їх види, що беруть участь у визначенні параметрів заданого технологічного процесу – термометр опору, для визначення значення температури та датчик тиску. Визначено, що початковим варіантом, який відповідає за початок проведення досліджень, є варіант No1, а кількість варіантів – 18, що запрограмовані під конкретні значення заданого технологічного процесу в пам’яті програмованого логічного контролера. Визначено способи управління електричним автоклавом – безпосередньо через дисплей програмованого логічного контролера або через встановлену інформативну програму SCADA на персональному комп’ютері. Попередньо з’ясовано, що SCADA система SIMP Light ENT забезпечує доступ по локальній мережі або 26 Вісник Сумського національного аграрного університету Серія «Механізація та автоматизація виробничих процесів», випуск 1 (55), 2024 через Інтернет до поточних та архівних даних технологічного процесу. Підтримується робота Монітора в мережевому режимі – можливе підключення кількох ПК до однієї станції. Наведено порядок запуску програми SCADA система SIMP Light ENT – редактор каналів, перевірка налаштування каналів, обрання потрібного COM порт, запуск тестових каналів, редактора мнемосхем та запуск монітора. Експериментально доведено, нагрівання електричного автоклава запускається за рахунок або безпосередньо програмованим логічним контролером, або персональним комп’ютером з програмою SCADA. Досліджено, електричний автоклав нагрівається протягом зазначеного технологічним процесом часу до заданих параметрів. Визначено, що задані технологічним процесом параметри відповідають значенням термометра опору та датчика тиску для відповідного технологічного процесу, відповідно до обраного варіанту – варіант No13 – стерилізація м’ясних консервів. Проаналізовано коливання напруги та нестаціонарність технологічних параметрів в межах 2%, що пов’язано з типовими ознаками регулятора програмованого логічного контролера, але зазначені показники – в межах норми.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12695
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Статья Вісник 2024.pdf629,39 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.