Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12743
Назва: | Аналіз документів системи НАССР на діючому підприємстві |
Інші назви: | Analysis of documents of the HACCP system at the current enterprise |
Автори: | Болгова, Наталія Вікторівна Соколенко, Вікторія Вікторівна Губа, Світлана Олександрівна Ладохін, Сергій Вікторович Мацюк, Євген Анатолійович Bolgova, N. V. Sokolenko, V. V. Huba, S. О. Ladokhin, S. V. Matsiuk, Ye. A. |
Ключові слова: | безпечність харчовий продукт небезпечний чинник safety food product dangerous factor |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Аналіз документів системи НАССР на діючому підприємстві [Електронний ресурс] / Н. В. Болгова, В. В. Соколенко, С. О. Губа [та ін.] // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Механізація та автоматизація виробничих процесів» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2024. – Вип. 1 (55). – С. 27-31. |
Короткий огляд (реферат): | Системний підхід до безпечності харчових продуктів і запобігання захворюванням харчового походження протягом життєвого циклу харчових продуктів називають системою НАССР. М’ясо та м’ясні продукти вважаються найбільш чутливі до зараження патогенними мікробами. М’ясо являє собою поживне середовище для розвитку мікробів. Заходи, направлені на удосконалення існуючої системи HACCP на виробництві, є обов’язковими та постійними. Мета дослідження: проаналізувати документи системи НАССР, обґрунтувати доцільність обраної ККТ. Матеріали і методи. Для досягнення мети обрано метод огляду, аналізу доказів з низки джерел і досліджень. Матеріалом є документи системи безпечності харчових продуктів (НАССР). Викладення основних результатів дослідження. В процесі впровадження системи безпечності на підприємстві ТОВ «Лубним’ясо» компанією IT-Enterprise було встановлено 12 контрольних критичних точок. Однією з ККТ є дозування спецій. Для обґрунтування доцільності цієї ККТ нами проведено аналіз документів системи безпечності. Одним із обов’язкових документів системи НАССР є опис сировини, таропакувальних матеріалів та інгредієнтів. Вимоги опису сировини поширюються на весь харчовий ланцюг. Для аналізу обираємо часник гранульований. Аналізуючи таблицю можна стверджувати, що за умови виконання вимог, які прописані в описі сировини починаючи з вхідного контролю до етапу дозування гранульованого часнику, інгредієнт залишається безпечним. Зважаючи, що ефективність системи безпечності оцінюється через простежуваність, нами проаналізовано технологію виробництва котлети гамбургерної яловичої замороженої. Зважаючи на аналіз документів системи НААСР, її впровадження та реалізацію на виробництві, а також враховуючи позитивні практики вважаємо, що обрана ККТ не є обґрунтованою. Висновки. Таким чином, досліджувану ККТ слід вважати точкою контролю. Заходи, що впроваджені при виробництві котлети гамбургерної яловичої замороженої, на наш погляд, дозволяють отримати безпечний продукт, зважаючи ще і на те, що продукція буде проходити перед вживанням термічну обробку. |
Опис: | The systemic approach to food safety and the prevention of foodborne diseases during the life cycle of food products is called the HACCP system. Meat and meat products are considered the most sensitive to contamination by pathogenic microbes. Meat is a nutrient medium for the development of microbes. Measures aimed at improving the existing HACCP system in production are considered mandatory and permanent. The purpose of the study: to analyze the documents of the HACCP system, to justify the expediency of the selected CCP. The purpose of the study: to analyze the documents of the HACCP system, to justify the expediency of the selected CCP. Materials and methods. To achieve the goal, the method of review and analysis of evidence from a number of sources and studies was chosen. The material is documents of the Food Safety System (HASSR). Presentation of the main research results. During the implementation of the security system at Lubnymyaso LLC, IT-Enterprise established 12 critical control points. One of the CCP is the dosage of spices. In order to substantiate the expediency of this CCP, an analysis of security system documents was conducted. One of the mandatory documents of the HACCP system is the description of raw materials, packaging materials and ingredients. Requirements for the description of raw materials apply to the entire food chain. For analysis, we choose granulated garlic. Analyzing the table, it is possible to state that if the requirements prescribed in the description of the raw material are met, starting from the input control to the dosing stage of granulated garlic, the ingredient remains safe. Due to the fact that the effectiveness of the security system is estimated through traceability, we analyzed the production technology of frozen hamburger beef patties. Taking into account the analysis of documents of the NAASR system, its introduction and implementation in production, as well as taking into account positive practices, we believe that the selected CCP is not justified. Conclusions. Thus, the studied CCP should be considered a control point. In our opinion, the measures implemented in the production of frozen beef hamburger patty make it possible to obtain a safe product, taking into account the fact that the product will undergo heat treatment before use. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12743 |
Розташовується у зібраннях: | Науковий журнал "Вісник СНАУ" |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
1058-Текст статті-1921-1-10-20240426.pdf | 234,05 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.