Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12747
Назва: Метод підвищення врожайності пшениці озимої використанням електромагнітного випромінювання
Інші назви: The method of increase the yield of winter wheat using electromagnetic radiation
Автори: Панкова, Оксана Володимирівна
Сировицький, Кирило Геннадійович
Харченко, Сергій Олександрович
Оничко, Віктор Іванович
Тарельник, В’ячеслав Борисович
Думанчук, Михайло Юрійович
Pankova, O. V.
Syrovytskyi, K. G.
Kharchenko, S. O.
Onychko, V. I.
Tarelnyk, V. B.
Dumanchuk, M. Yu.
Ключові слова: озима пшениця
електромагнітне випромінювання
довжина хвилі
winter wheat
electromagnetic radiation
wavelength
Дата публікації: 2024
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Метод підвищення врожайності пшениці озимої використанням електромагнітного випромінювання [Електронний ресурс] / О. В. Панкова, К. Г. Сировицький, С. О. Харченко [та ін.] // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Механізація та автоматизація виробничих процесів» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2024. – Вип. 1 (55). – С. 62-68.
Короткий огляд (реферат): У статті приведено результати аналізу отриманих даних в лабораторних умовах впливу електромагнітного випромінювання червоного та синього діапазонів, а також їх одночасного впливу, з різним часом експозиції. Для проведення досліджень було взято один з найпоширеніших сортів озимої пшениці у Східному регіоні. Контрольною «групою» було насіння, яке не піддавалось жодній обробці. Отримані дані, а саме енергія проростання, лабораторна схожість і довжина корінців та проростків, дозволили зробити висновок, що найвагоміший вплив на енергію проростання та лабораторну схожість мав варіант сумісної дії і червоного і синього діапазонів впродовж 30 хвилин. Саме такий підхід до опромінення насіння в лабораторії показав властивості до збільшення біопотенціалу насіннєвого матеріалу. Таким чином, саме активація групи різних фоторецепторів, і фітохромів і криптохрому, є найефективнішим. Обробка впродовж 10 хвилин майже не мала впливу во всіх варіантах довжини хвилі. Це може бути пов’язано з тим що вплив ЕМВ має пролонговану дію і може проявитися пізніше. Енергія проростання та схожість же вивчається на початкову (перший тиждень) етапі росту. Виявлений ефект для озимої пшениці пояснюється, по-перше, розміром насіння, по-друге виявлений факт можливо пояснити особливостями біохімічних процесів, зокрема їх швидкості, що потребує подальшого вивчення. В цілому, підвищення лабораторної схожості на енергії проростання насіння складало від 1 до 9%, що є незначним в лабораторних умовах, але може мати вагомий ефект в умовах польових досліджень, з урахуванням погодних умов та інших факторах вирощування. Не виявлено закономірності змін в показниках довжини корінців та проростків во всіх варіантах досліду, що може говорити про нечутливість даного показника до обробки ЕМВ.
Опис: The article presents the results of the analysis of data obtained in laboratory conditions of exposure to electromagnetic radiation in the red and blue ranges, as well as their simultaneous exposure, with different exposure times. One of the most common varieties of winter wheat in the Eastern region was taken for research. The control "group" was the seed that was not subjected to any treatment. The obtained data, namely the energy of germination, laboratory germination and the length of roots and seedlings, allowed to conclude that the most significant effect on the energy of germination and laboratory germination had a variant of the combined action of both red and blue bands during 30 minutes. This approach to seed irradiation in the laboratory showed properties to increase the biopotential of seed material. Thus, it is the activation of a group of different photoreceptors, and phytochromes and cryptochromes, that is most effective. Treatment for 10 minutes had almost no effect at all wavelengths. This may be due to the fact that the effect of EMF has a prolonged effect and may manifest itself later. Germination energy and germination are studied at the initial (first week) stage of growth. The detected effect for winter wheat is explained, firstly, by the size of the seeds, secondly, the detected fact can be explained by the features of biochemical processes, in particular, their speed, which requires further study. Overall, the increase in laboratory similarity in seed germination energy ranged from 1 to 9%, which is insignificant in laboratory conditions, but can have a significant effect in field research conditions, taking into account weather conditions and other growing factors. No regularity of changes in the indicators of the length of roots and sprouts was found in all variants of the experiment, which may indicate the insensitivity of this indicator to EMV treatment.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12747
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1063-Текст статті-1931-1-10-20240426.pdf1,61 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.