Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13546
Назва: Вдосконалення менеджменту та адміністрування інноваційною діяльністю в аграрному підприємстві
Інші назви: Improving management and administration through innovative activities in an agricultural enterprise
Автори: Литвиненко, Олена Станіславівна
Lytvynenko, O. S.
Ключові слова: інноваційна діяльність
менеджмент
адміністрування
innovation activity
management
administration
Дата публікації: 2025
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Факультет економіки та менеджменту ; наук. керівник Н. О. Макаренко
Короткий огляд (реферат): В кваліфікаційній роботі узагальнено сутнісну характеристику теоретичних засад менеджменту та адміністрування інноваційною діяльністю підприємств; надано організаційно-економічну характеристику в СТОВ «Промінь» Сумського району Сумської області; проаналізовано стан менеджменту та адміністрування інноваційною діяльністю підприємства; проведено оцінку потенціалу підприємства щодо впровадження інновацій; сформовано стратегічні напрямки менеджменту та адміністрування інноваційною діяльністю підприємства; розроблено систему збалансованих показників як інструменту забезпечення реалізації стратегії розвитку інноваційної діяльності; здійснено прогнозну оцінку ефективності впровадження стратегії підприємства. Вибір стратегічних напрямків менеджменту та адміністрування інноваційною діяльністю було здійснено на основі визначення критеріїв оцінки ефективності господарської діяльності та запропоновано забезпечити власну конкурентоспроможність на регіональному аграрному ринку за рахунок самостійного поповнення асортименту та формулювання вимог щодо забезпечення якості інноваційних продуктів і вдосконалення їх видів через організацію переробної галузі, використовуючи горизонтальну інтеграцію як перспективний напрямок розвитку. Використано технології управління інноваційною діяльністю аграрного підприємства, орієнтовані на формування його стратегічних напрямків через упровадження інноваційного продукту на основі організації власного переробного виробництва. Розроблено теоретико-практичні аспекти менеджменту та адміністрування інноваційною діяльністю та посилення їх впливу на формування конкурентних переваг підприємства аграрної сфери. Обґрунтовано напрямки формування ефективної інноваційної політики в аграрному підприємстві та запропоновано заходи організації власного переробного виробництва та розроблено бізнес-проект з переробки зерна пшениці в борошно пшеничне вищого та 1 ґатунку для забезпечення високого рівня конкурентоспроможності господарства. В результаті впровадження інновацій рівень рентабельності продажу складе 25,5%, а сукупної рентабельності інноваційного проекту – 7,03%. Як наслідок, досліджуване господарство зможе забезпечити власну конкурентоспроможність на регіональному ринку за рахунок використання горизонтальної інтеграції як перспективного напрямку розвитку за рахунок освоєння нових видів продукції та посилення власних позицій на ринку.
Опис: The qualification work summarizes the essential characteristics of the theoretical principles of management and administration of innovative activities of enterprises; provides an organizational and economic characteristic of the LLC «Promin» of the Sumy district of the Sumy region; analyzes the state of management and administration of innovative activities of the enterprise; assesses the potential of the enterprise for the implementation of innovations; forms strategic directions of management and administration of innovative activities of the enterprise; develops a system of balanced indicators as a tool for ensuring the implementation of the strategy for the development of innovative activities; carries out a forecast assessment of the effectiveness of the implementation of the enterprise's strategy. The selection of strategic directions of management and administration of innovative activities was carried out on the basis of determining the criteria for assessing the effectiveness of economic activity and proposes to ensure its own competitiveness in the regional agricultural market by independently replenishing the assortment and formulating requirements for ensuring the quality of innovative products and improving their types through the organization of the processing industry, using horizontal integration as a promising direction of development. Technologies for managing the innovative activities of an agricultural enterprise have been used, focused on the formation of its strategic directions through the introduction of an innovative product based on the organization of its own processing production. Theoretical and practical aspects of management and administration of innovative activities and strengthening their influence on the formation of competitive advantages of an agricultural enterprise have been developed. The directions for forming an effective innovation policy in an agricultural enterprise have been substantiated and measures for organizing its own processing production have been proposed and a business project for processing wheat grain into wheat flour of the highest and 1st grade has been developed to ensure a high level of competitiveness of the farm. As a result of the introduction of innovations, the level of sales profitability will be 25.5%, and the total profitability of the innovation project - 7.03%. As a result, the studied farm will be able to ensure its own competitiveness in the regional market by using horizontal integration as a promising direction of development through the development of new types of products and strengthening its own positions in the market.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13546
Розташовується у зібраннях:Економіки та менеджменту

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Литвиненко_О.С._Кваліфікаційна_робота_2025.pdf
  Restricted Access
1,03 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.