Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13793
Назва: Огляд інноваційних методів обробки бобових культур та їх вплив на харчову цінність і функціональні властивості
Інші назви: Review of innovative methods of legume processing and their impact on nutritional value and functional properties
Автори: Чебаненко, Євгенія
Мельник, Оксана
Chebanenko, Yevheniia
Melnyk, Оksana
Ключові слова: бобові
обробки
поживна цінність
legumes
processing
nutritional value
Дата публікації: 2024
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Чебаненко Є. В. Огляд інноваційних методів обробки бобових культур та їх вплив на харчову цінність і функціональні властивості [Електронний ресурс] / Є. В. Чебаненко, О. Ю. Мельник // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Механізація та автоматизація виробничих процесів» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2024. – Вип. 4 (58). – С. 69-74. – Режим доступу : https://doi.org/10.32782/msnau.2024.4.10. – Заголовок з екрану.
Короткий огляд (реферат): Дана стаття є оглядовою, в ній розглянуто різні методи обробки бобових культур, такі як ферментація, екструзія, обробка бобових високим тиском, ультразвукова обробка бобових, мікрохвильова обробка, а також імпульсні електромагнітні поля. Бобові відіграють дуже важливу роль в харчуванні людини, вони мають високий вміст білків, мінералів та вітамінів. Для здорового та раціонального харчування бобові є необхідними та важливими складовими раціону. Особливо це важливо в розрізі стрімкого росту населення планети і як наслідок необхідності забезпечення їжею всіх, зокрема продуктами з високим вмістом білку. Однак традиційні методи обробки займають багато часу та супроводжуються значними втратами поживних речовин. Тоді як інноваційні технології обробки бобових культур дають можливість знизити вміст антипоживних речовин, а також покращити органолептичні характеристики та функціональні властивості продуктів. роаналізувавши інноваційні методи обробки бобових можна зазначити, що їх використання дозволяє скоротити час термічної обробки, зберігаючи при цьому корисні складові, зокрема білки; знизити вміст фітатів та лектинів, що сприяє підвищенню поживної цінності та функціональності продуктів. Використання імпульсного електромагнітного поля дозволяє зберегти харчову цінність бобових без використання високих температур. Завдяки екструзії можна створювати високобілкові продукти, однак даний метод ще потребує оптимізації, тому що існує ризик денатурації білків та втрати амінокислот. Мікрохвильова обробка та обробка високим тиском сприяють збереженню харчової цінності бобових та є важливими для досягнення цілей сталого розвитку в напрямку зменшення харчових втрат та підвищення ефективності виробничих процесів. Провівши огляд інноваційних методів обробки бобових, можна зробити висновок, що подальші дослідження та їх впровадження в харчову промисловість, є актуальними та необхідними, особливо з враховуванням екологічної стійкості та економічної ефективності харчового виробництва.
Опис: This review article discusses various processing methods for pulses, including fermentation, extrusion, high-pressure processing, ultrasonication, microwave processing, and pulsed electromagnetic field processing. Pulses play an important role in human nutrition due to their high content of proteins, minerals and vitamins. They are integral components of a healthy, balanced diet, which is especially important given the rapid growth of the world's population, which needs to be provided with high-protein foods. However, traditional processing methods are labor-intensive and often result in nutrient loss. In contrast, innovative pulse processing technologies reduce anti-nutritional factors while improving sensory and functional qualities. Fermentation improves the digestibility of pulses by reducing phytates and tannins, increasing the bioavailability of minerals. Extrusion produces protein-rich products, but requires precise control to avoid nutrient loss. High-pressure processing extends the shelf life by preserving vitamins and minerals, making it valuable for ready-to-eat foods. Ultrasonication reduces cooking time and improves texture while retaining antioxidants. Microwaving reduces cooking time while helping to preserve vitamins such as folate and vitamin C. Pulsed electromagnetic fields offer a non-thermal preservation method, extending shelf life and maintaining protein quality. The combination of these methods can further enhance the nutritional value of pulse-based products through a synergistic effect. In addition, these technologies support product diversification by enabling the development of pulsebased snacks, meat substitutes, and fortified products tailored to modern consumer preferences. In general, innovative processing methods reduce heat treatment time, preserve proteins and reduce the content of antinutritional compounds such as phytates and lectins. They contribute to the achievement of sustainable development goals by reducing food waste and increasing production efficiency, while ensuring a stable supply of food with a high nutritional content. Therefore, further research and industrialization of advanced pulse processing methods is crucial to ensure a balance between environmental sustainability and economic efficiency. These technologies have the potential to meet global food needs while minimizing resource use, reducing environmental impact, and contributing to the creation of high quality, healthy foods.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13793
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Чебаненко_ОГЛЯД ІННОВАЦІЙНИХ МЕТОДІВ... (1).pdf270,28 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.