Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13881
Назва: | Effect of a growth regulator on the salt resistance of soybean Zheng 196 at the seeding stage |
Інші назви: | Вплив регулятора росту на солестійкість сої сорту Чжен 196 на стадії проростання |
Автори: | Ruijie, Li Sorokolit, Yevhen Melnyk, Andrii Dudka, Anhelina Butenko, Serhii Жуйцзе, Лі Сороколіт, Євген Мельник, Андрій Дудка, Ангеліна Бутенко, Сергій |
Ключові слова: | Glycine max. (L.) амінорегулятор сольовий стрес Glycine max (L.) amino regulator salt stress |
Дата публікації: | 2024 |
Бібліографічний опис: | Effect of a growth regulator on the salt resistance of soybean Zheng 196 at the seeding stage [Electronic resource] / L. Ruijie, Ye. Sorokolit, A. Melnyk [and athers] // Plant and Soil Science. – 2024. – № 15(4). – P. 40-49. - Режим доступу : https://doi.org/10.31548/plant4.2024.40. - Заголовок з екрану. |
Короткий огляд (реферат): | Soil salinity is an increasingly pressing issue for global agriculture. Of the 230 million hectares of irrigated farmland worldwide, 20% is affected by salinity, and this percentage continues to rise annually due to improper irrigation practices. Consequently, advancing research into salt tolerance presents an appealing and cost effective solution for addressing this challenge. The main goal of this study was to examine the effectiveness of a growth regulator in increasing salt tolerance in soybeans at the seedling stage. A hydroponic experiment on soybeans was conducted at the Henan Institute of Science and Technology, Xinxiang, China. The seedlings were grown in an artificial climate chamber. Superoxide dismutase activity was measured using a reference method involving nitrotetrazolium blue chloride, while ascorbate peroxidase activity was measured using a standard assay. The use of growth regulators has been shown to mitigate the damage caused by salt stress in plants. In this study, the ability of the growth regulator to alleviate salt stress during the seedling stage of the soybean variety Zheng 196 was evaluated through analysis and measurement of antioxidant enzymes and malondialdehyde. This process provided indirect verification of its role in enhancing the salt resistance of soybean seedlings. The activities of ascorbate peroxidase and catalase were found to increase significantly at a salt concentration of 100 mmol/L, reaching 30% and 35.96%, respectively, while malondialdehyde levels were significantly reduced by 33% under the same conditions. These results offer valuable insights for the development of new growth regulators and scientifically support their feasibility in addressing the current trend of increasing soil salinity. |
Опис: | Засолення ґрунтів стає все більш актуальною проблемою для світового сільського господарства. З 230 мільйонів гектарів зрошуваних сільськогосподарських угідь у світі 20 % зазнають впливу засолення, і цей відсоток продовжує щорічно зростати через неправильну практику зрошення. Таким чином, поглиблення досліджень солестійкості є привабливим і економічно ефективним рішенням цієї проблеми. Основна мета роботи – дослідити ефективність впливу регулятора росту на підвищення солестійкості на стадії проростання сої. Гідропонний експеримент із соєю було проведено в Хенанському інституті науки і технологій (м. Сіньсян, Китай). Розсаду вирощували в камері зі штучним кліматом. Було проведено вимірювання рівня супероксиддисмутази в експерименті з використанням нітротетразолію синього хлориду, аналіз пероксидази аскорбінової кислоти. Застосуваннярегуляторів здатне зменшити шкоду сольового стресу для рослин. Після використання регулятора на стадії проростання сої сорту Чжен 196 було досліджено здатність регулятора зменшувати сольовий стрес шляхом аналізу та вимірювання антиоксидантних ферментів та малонового діальдегіду, а також опосередковано підтверджено його позитивний вплив на солестійкість проростків сої. Активність аскорбатпероксидази та каталази значно зростала за концентрації солі 100 ммоль/л, досягаючи 30 % та 35,96 %, тоді як вміст малонового діальдегіду значно знижувався на 33 % за концентрації солі 100 ммоль/л. Ці результати є важливими для розробки нових регуляторів росту та науково доводять доцільність їх застосування за сучасних тенденцій до підвищення засолення. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13881 |
Розташовується у зібраннях: | Статті, тези доповідей |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
_15_4_2024-40-49.pdf | 925,31 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.