Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14844
Назва: Порівняння якісних показників молока корів української чорно-рябої молочної породи різного походження
Інші назви: Comparison of quality indicators of cows' milk Ukrainian black-spotted dairy breeds of different origin
Автори: Чернявська, Тетяна Олексіївна
Chernyavska, T. O.
Ключові слова: молоко
порода
кореляція
milk
breed
correlation
Дата публікації: 2024
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Чернявська Т. О. Порівняння якісних показників молока корів української чорно-рябої молочної породи різного походження [Електронний ресурс] / Т. О. Чернявська // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2024. – Вип. 1 (56). – С. 122-125.
Короткий огляд (реферат): На формування якісних та кількісних показників молочної продуктивності корів мають вплив генотипові та паратипові чинники. Між тваринами різного походження існує істотна різниця за величиною надоїв та вмісту в молоці окремих його складових. Тваринам з найвищою молочною продуктивністю, як правило, притаманні нижчий вміст складових молока і навпаки. Для виконання поставленої мети, проведені дослідження в державному племінному заводі ДП «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України», Сумського району на 35 тваринах української чорно-рябої молочної породи та поголів’ї 35 корів сумського внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної породи. Вміст складових в молоці визначали у лабораторії Сумського національного аграрного університету на обладнанні Ultrasonic milk analyzer Master Classic виробник Milkotester Ltd (Болгарія). В результаті проведених досліджень встановлено, що за середньою величиною надоїв тварини піддослідних груп відповідають стандартам породи. За вмістом жиру та білка в молоці корови переважали стандарти порід. За вмістом основних складових молока статистично незначущу перевагу мали тварини першої групи. При цьому вони також переважали за вмістом соматичних клітин. Встановлено, що у тварин досліджуваних груп між вмістом окремих складових існують взаємозв’язки різного напрямку та величини. Статистично значущі коефіцієнти кореляції виявлені між вмістом: жиру та білка; жиру та казеїну; жиру та сухої речовини; білка та казеїну; білка та сухої речовини; білка та сухого знежиреного молочного залишку. Встановлено статистично значущий зв'язок між вмістом соматичних клітин та вмістом окремих складових молока. Зниження вмісту лактози, сухої речовини та сухого знежиреного молочного залишку відмічено при зростанні вмісту соматичних клітин в молоці.
Опис: Formation of qualitative and quantitative indicators of milk productivity of cows is influenced by genotypic and paratypic factors. Between animals of different origins, there is a significant difference in the amount of milk yield and the content of its individual components in milk. Animals with the highest milk productivity usually have a lower content of milk components and vice versa. In order to fulfill the set goal, 35 animals of the Ukrainian black-spotted dairy breed and 35 cows of the Sumy inbred type of the Ukrainian black-spotted breed were carried out in the state breeding plant of the SE "Experimental farm of the Institute of Agriculture of the Northeast of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine", Sumy district dairy breed. The content of components in milk was determined in the laboratory of the Sumy National Agrarian University using the Ultrasonic milk analyzer Master Classic, manufactured by Milkotester Ltd (Bulgaria). As a result of the conducted research, it was established that the average amount of milk yield of the animals of the experimental groups meets the standards of the breed. In terms of fat and protein content in cow's milk, breed standards prevailed. Animals of the first group had a statistically insignificant advantage in the content of the main components of milk. At the same time, they also prevailed in the content of somatic cells. It was established that in the animals of the studied groups there are relationships of different direction and magnitude between the content of individual components. Statistically significant correlation coefficients were found between the content of: fat and protein; fat and casein; fat and dry matter; protein and casein; protein and dry matter; protein and dry skimmed milk residue. A statistically significant relationship was established between the content of somatic cells and the content of individual components of milk. A decrease in the content of lactose, dry matter and dry skimmed milk residue was noted with an increase in the content of somatic cells in milk.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14844
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1055-Текст статті-1915-1-10-20240312.pdf261,15 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.