Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14885| Назва: | Постодиплостомоз риби на Сумщині |
| Інші назви: | Postodiplostomosis of fish on Sumy region |
| Автори: | Петров, Роман Вікторович Petrov, R. V. |
| Ключові слова: | постодиплостомоз риба безпечність, postodiplostomosis fish safety |
| Дата публікації: | 2024 |
| Видавництво: | СНАУ |
| Бібліографічний опис: | Петров Р. В. Постодиплостомоз риби на Сумщині [Електронний ресурс] / Р. В. Петров // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2024. – Вип. 2 (65). – С. 22-29. |
| Короткий огляд (реферат): | Рибництво та виробництво аквакультури на Сумщині має великі перспективи. Захворювання риби знижують товарні, якісні та поживні властивості риби та рибопродукції, призводять до великих економічних збитків, знижують конкурентоздатність господарств. Окрема група збудників захворювань (зоонозів) може спричиняти захворювання спільні для людей та риби. Експериментальні дослідження проводилися впродовж 2022-24 року на кафедрі вірусології, патанатомії та хвороб птиці Сумського національного аграрного університету, рибницьких господарствах та річках Сумської області. В результаті аналізу досліджень проведеним при вилові риби з річок Сумщини встановлені випадки, коли виловлювали рибу з ознаками постодиплостомозу. Середня екстенсивність інвазії склала 13,68 %. Найбільші показники інтенсивності інвазії були відзначені у червонопірок, вони склали від 3 до 12 екземплярів. В той же час мінімальні показники інтенсивності інвазії склали у ляща (1-3 екземплярів). Дослідження проведені в ставових господарствах дозволили встановити закономірність, що постодиплостомоз виявляли в господарствах в яких не використовують спуск води та літування ставків. Дані заходи в повній мірі забезпечують профілактику постодиплостомозу риби. Дослідження проведені в господарстві «Бджола» Сумського району дозволили встановити вплив збудника постодиплостомозу на характер росту риби та її вгодованість. При цьому нами були порівняні показники вгодованості коропів за Фультоном уражених збудником постодиплостомозу та неуражених коропів. Аналіз даних наведених в таблиці вказує на вірогідний (Р≤0,05) негативний вплив збудника постодиплостомозу на довжину тіла та вгодованість риби. Збудник постодиплостомозу в процесі взаємодії з своїм господарем-рибою знижував ріст, вгодованість та вагу, порівняно з аналогічними неураженими рибами-аналогами в цій же водоймі при тих же самих умовах вирощування. На наступному етапі досліджень була проведена ветеринарно-санітарна оцінка риби за органолептичними та біохімічними показниками. В результаті проведених досліджень встановлено, що риба з ознаками постодиплостомозу за основними показниками відповідає вимогам доброякісної риби, проте має гірші товарні властивості, так як на поверхні та плавцях присутні чорні цятки. Також при проведенні біохімічних досліджень визначено, що уражена риба має підвищений рівень кислотності, вологи, показника в реакції з реактивом Неслера, порівняно з неураженою рибою, проте ці значення знаходяться в допустимих межах і риба може бути направлена в заклади громадського харчу вання, де буде оброблена по підсиленому термічному режиму. |
| Опис: | Fishing and aquaculture production in Sumy Oblast has great prospects. Fish diseases reduce the marketability, quality and nutritional properties of fish and fish products, lead to large economic losses, and reduce the competitiveness of farms. A separate group of pathogens (zoonoses) can cause diseases common to humans and fish. Experimental research was conducted during 2022-24 at the Department of Virology, Pathanatomy and Poultry Diseases of Sumy National Agrarian University, fish farms and rivers of Sumy Region. As a result of the analysis of research carried out during the fishing of fish from the rivers of Sumy Oblast, cases were established when fish with signs of postodiplostomosis were caught. The average extensiveness of the invasion was 13.68%. The highest indicators of the intensity of invasion were noted in the red-winged tern, they ranged from 3 to 12 examples. At the same time, the minimum indicators of the intensity of invasion were found in bream (II – 1-3 examples). Research conducted in pond farms allowed to establish the regularity that post-dyplostomosis was detected in farms that do not use water drainage and lithiation of ponds. These measures fully ensure the prevention of fish postodiplostomosis. Research conducted at the "Bzhola" farm of the Sumy district allowed to establish the influence of the causative agent of postodiplostomosis on the growth pattern of fish and its fatness. At the same time, we compared Fulton's indicators of fatness of carp affected by the causative agent of postodiplostomosis and unaffected carp. The analysis of the data presented in the table indicates a probable (Р≤0.05) negative effect of the causative agent of postodiplostomosis on body length and fatness of fish. The causative agent of postodiplostomosis in the process of interaction with its fish host reduced growth, fatness and weight, compared to similar unaffected analogue fish in the same water body under the same rearing conditions. At the next stage of research, a veterinary and sanitary evaluation of the fish was carried out according to organoleptic and biochemical indicators. As a result of the conducted research, it was established that fish with signs of post-odiplostomosis meet the requirements of good-quality fish according to the main indicators, but have worse marketable properties, as there are black spots on the surface and fins. Also, during biochemical studies, it was determined that the affected fish has an increased level of acidity, moisture, and the indicator in the reaction with Nessler's reagent, compared to unaffected fish, but these values are within acceptable limits and the fish can be sent to public catering establishments, where it will be processed according to enhanced thermal regime. |
| URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14885 |
| Розташовується у зібраннях: | Науковий журнал "Вісник СНАУ" |
Файли цього матеріалу:
| Файл | Опис | Розмір | Формат | |
|---|---|---|---|---|
| 1150-Текст статті-2095-1-10-20241002.pdf | 411,57 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.