Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14887
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorФотіна, Тетяна Іванівна-
dc.contributor.authorСергійчик, Тарас Володимирович-
dc.contributor.authorFotina, T. I.-
dc.contributor.authorSergeychik, T. V.-
dc.date.accessioned2025-12-11T08:32:17Z-
dc.date.available2025-12-11T08:32:17Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationФотіна Т. І. Гематологічні параметри курчат-бройлерів за використання пробіотиків [Електронний ресурс] / Т. І. Фотіна, Т. В. Сергійчик // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2024. – Вип. 2 (65). – С. 35-39.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14887-
dc.descriptionThe widespread use of antibiotics to stimulate growth and prevent bacterial infections in poultry has led to the emergence of resistant strains of bacteria. In addition, drug residues in meat directly or indirectly threaten human health and environmental safety. Against the background of this problem, there was a need to develop a new method of stimulating the growth of poultry and increasing its resistance. The aim of the work was to determine the effect of different concentrations of the probiotic B. coagulans on the hematological parameters of broiler chickens. The research was conducted in the conditions of the vivarium of the Faculty of Veterinary Medicine of the Sumy National Agrarian University in October 2023. Broiler chickens (cross Cobb500) were chosen as the object of research, from which 4 research groups were formulated, and one control group of 25 heads each. Research methods were used in the work: hematological, biochemical, physiological and statistical methods of blood serum research. In the experimental groups, an increase in the number of erythrocytes and leukocytes was recorded in the first by 45.54-4.82%, in the second by 58.41-18.63%, in the third by 101.48-25.44% (*Р<0, 05). In the blood serum of experimental groups of chickens, the level of platelets in the first group decreased by 15.85%, in the second group by 21.54%, and in the third group by 34.14%. In the chickens of the third experimental group, the level of cholesterol decreased by 24.77%, triglycerides by 54.80% (*Р<0.05), urea by 34.13%, and creatinine by 21.69%. The content of total protein and globulin in the chickens of the third experimental group was probably higher by 56.27 and 70.99%, respectively (*Р<0.05), compared to the control groups. The activity of the enzymes aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase was similar in the experimental and control groups, which proves the absence of toxic effects of the probiotic B. coagulans in different concentrations (1×105 , CFU/g, 1×107 , CFU/g, 1×109 , CFU/g) on internal organs and tissues. The practical value of the study lies in the prevention of dysbacteriosis and immunodeficiency in broiler chickens. The perspective of further research in this direction is to determine the influence of B. coagulans on carcass properties and meat quality.uk_UA
dc.description.abstractШироке застосування антибіотиків для стимуляції росту та профілактики бактеріальних інфекцій у птахівництві призвело до появи резистентних штамів бактерій. Крім того, залишки препаратів у м’ясі прямо чи опосередковано загрожує здоров’ю людини та екологічній безпеці. На тлі цієї проблеми виникла необхідність розробки нового методу стимуляції росту птиці та підвищення її резистентності. Метою роботи було визначити вплив різних концентрацій пробіотику B. coagulans на гематологічні показники курчат-бройлерів. Дослідження проводились в умовах віварію факультету ветеринарної медицини Сумського національного аграрного університету у жовтні 2023 року. Курчата-бройлери (крос Кобб-500) були обрані в якості об’єкту дослідження, з яких сформулювали 4 дослідні групи, та одна контрольна по 25 голів в кожній. У роботі були використані методи дослідження: гематологічний, біохімічний метод дослідження сироватки крові, фізіологічний та статистичний. У дослідних групах зафіксоване збільшення кількості еритроцитів та лейкоцитів на першій на 45,54-4,82 %, у другій на 58,41-18,63 %, у третій на 101,48-25,44 % (*Р<0,05). У сироватці крові дослідних груп курчат знизився рівень тромбоцитів у першій – на 15,85 %, у другій – на 21,54 %, у третій на 34,14 %. У курчат третьої дослідної групи знизився рівень у холестерину на 24,77 %, тригліцеридів на 54,80 % (*Р<0,05), сечовини 34,13 % та кретиніну 21,69 %. Вміст загального білка та глобуліну у курчат третій дослідній групі вірогідно був вище на 56,27 та 70,99 % (*Р<0,05) відповідно, порівняно з контрольною групами. Активність ферментів аспартатамінотрансферази та аланінамінотрансферази був подібний у дослідних та контрольної групах, що доводить відсутність токсичного впливу пробіотику B. coagulans в різних концентраціях (1×105 , КУО/г, 1×107 , КУО/г, 1×109 , КУО/г) на внутрішні органи і тканини. Практична цінність дослідження полягає у профілактиці дисбактеріозу та імунодефіцитного стану у курчат-бройлерів. Перспективою подальших досліджень у цьому напрямку є визначення впливу B. coagulans на властивості тушки та якість м’яса.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherСНАУuk_UA
dc.subjectметаболізм курчатuk_UA
dc.subjectгематологічний статусuk_UA
dc.subjectпробіотичний штамuk_UA
dc.subjectmetabolism of chickensuk_UA
dc.subjecthematological statusuk_UA
dc.subjectprobiotic strain,uk_UA
dc.titleГематологічні параметри курчат-бройлерів за використання пробіотиківuk_UA
dc.title.alternativeHematological parameters of broiler chickens using probioticsuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1152-Текст статті-2099-1-10-20241002.pdf254,13 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.