Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/1811
Назва: Жирнокислотний склад м’яса кастрованих і некастрованих козликів за різної інтенсивності росту
Інші назви: Жирнокыслотний состав мяса кастрированных и некастрированных козликов за различной интенсивностью роста
Fatty acid composition of meat of castrated and not castrated goats under different intensity of growth
Автори: Ладика, Л. М.
Цвіліховський, В.
Ладыка, Л. М.
Цвилиховский, В.
Ladyka, L. N.
Tsvіlіhovsky, B.
Ключові слова: ліпіди
жирні кислоти
козяче молоко
дієтичні показники м’яса
липиды
жирные кислоты
козье молоко
диетические показатели мяса
Дата публікації: 2014
Видавництво: ПИЕЛ
Бібліографічний опис: Ладика Л. М. Жирнокислотний склад м’яса кастрованих і некастрованих козликів за різної інтенсивності росту [Електронний ресурс] / Л. М. Ладика, В. Цвіліховський // Науково-теоретичний фаховий журнал, Науковий вісник «Асканія Нова». – Нова Каховка: ПИЕЛ, 2014. – Вип. 7. – С. 35 – 44.
Короткий огляд (реферат): Представлені результати досліджень жирнокислотного складу ліпідів найдовшого м’язу спини (Longissimus dorsi muscle), показники індексу м’якості та дієтичні показники м’яса за вмістом жирних кислот у кастрованих і некастрованих козликів за різної інтенсивності їх росту. Встановлено, що за збалансованої годівлі некастрованих козликів вміст насичених жирних кислот в ліпідах найдовшого м’язу спини знижується, мононенасичених – підвищується, а поліненасичених – не змінюється. Відношення ненасичених до насичених жирних кислот підвищується на 17 %. Змін у кількісному вмісті n-6 та n-3 жирних кислот не досліджується, але відношення n-6 / n-3 знижується на 25 %. Відношення C18:0 + C18:1 / С16:0 перевищує 3. Відношення C18:1n9c / С18:1n9t знижується в 1,7 раза, а C 18:2n6c / С 18:2n6t – в 2,6 раза. Відношення C16: 1 + C18: 1 / C16: 0 + С18: 0 склало 1,5. За нормованої годівлі вміст насичених жирних кислот у ліпідах найдовшого м’язу спини кастрованих козликів підвищується порівняно з некастрованими козликами за такого ж раціону, мононенасичених – знижується, а поліненасичених – не змінюється. Відношення ненасичених до насичених жирних кислот знижується на 21 %. Змін у кількісному вмісті n-6 та n-3 жирних кислот не досліджується, відношення n-6 / n-3 не виявлено. Відношення C18:0 + C18:1 / С16:0 не перевищує 3. Відношення C18:1n9c / С18:1n9t підвищується в 1,3 раза, а C 18:2n6c / С 18:2n6t – в 3,3 раза. Відношення C16: 1 + C18: 1 / C16: 0 + С18: 0 склало 1. Показники індексу м’якості та дієтичні показники м’яса за вмістом жирних кислот у ліпідах найдовшого м’язу спини некастрованих козликів кращі порівняно з кастрованими (обидві групи тварин отримували збалансований корм) і некастрованими козликами контрольної групи, які отримували на 20-25 % менше за поживністю концентрованих кормів. Вміст трансізомерів та відношення C18:0 + C18:1 / С16:0 жирних кислот у м’ясі некастрованих козликів є вищим порівняно з козликами контрольної групи і кастрованими тваринами. Представлены результаты исследований жирнокислотного состава липидов длинной мышцы спины (Longissimus dorsi muscle), показатели индекса мягкости и диетические показатели мяса по содержанию жирных кислот в кастрированных и некастрированных козликов при различной интенсивности их роста. Установлено, что при сбалансированном кормлении некастрированных козликов содержание насыщенных жирных кислот в липидах длинной мышцы спины снижается, мононенасыщенных – повышается, а полиненасыщенных – не изменяется. Отношение ненасыщенных к насыщенным жирным кислотам повышается на 17 %. Изменений в количественном содержании n-6 и n-3 жирных кислот не наблюдается, но отношение n-6 / n-3 снижается на 25 %. Отношение C18: 0 + C18: 1 / С16: 0 превышает 3. Отношение C18: 1n9c / С18: 1n9t снижается в 1,7 раза, а C 18:2 n6c / С 18:2 n6t – в 2,6 раза. Отношение C16: 1 + C18: 1 / C16: 0 + С18: 0 составило 1,5. При сбалансированном кормлении содержание насыщенных жирных кислот в липидах длинной мышцы спины кастрированных козлов повышается по сравнению с некастрированными козликами при таком же рационе, мононенасыщенных – снижается, а полиненасыщенных – не изменяется. Отношение ненасыщенных к насыщенным жирным кислотам снижается на 21 %. Изменений в количественном содержании n-6 и n-3 жирных кислот не наблюдается, отношение n-6 / n-3 не изменяется. Отношение C18: 0 + C18: 1 / С16: 0 не превышает 3. Отношение C18: 1n9c / С18: 1n9t повышается в 1,3 раза, а C 18:2 n6c / С 18:2 n6t - в 3,3 раза. Отношение C16: 1 + C18: 1 / C16: 0 + С18: 0 составило 1. Показатели индекса мягкости и диетические показатели мяса по содержанию жирных кислот в липидах длинной мышцы спины некастрированных козликов лучше по сравнению с кастрированными (обе группы животных получали сбалансированный корм) и некастрированными козликами контрольной группы, которые получали на 20-25 % меньше по питательности концентрированных кормов. Содержание трансизомеров и отношения C18: 0 + C18: 1 / С16: 0 жирных кислот в мясе некастрированных козлов было выше по сравнению с козликами контрольной группы и кастрированными животными.
Опис: The results of studies of fatty acid composition of lipids longest dorsi muscle (Longissimus dorsi muscle), the index of softness and dietary indicators of meat according to the content of fatty acids in goat castrated and not castrated by varying of the intensity of their growth. Found that, balanced feeding of not castrated goats saturated with fatty acids in the lipid longissimus dorsi muscle is reduced; monounsaturated is increased and polyunsaturated does not change. The ratio of unsaturated to saturated fatty acids is increased up to 17 %. Changes in the quantitative content of n-6 and n-3 fatty acids are not investigated, but the ratio of n-6 / n-3 is reduced by 25 %. Ratio (C18: 0 + C18: 1) / C16: 0 than 3. The ratio of C18: 1n9c / C18: 1n9t reduced by 1.7 times, and C 18:2 n6c / C 18:2 n6t – 2.6 times. Ratio (C16: 1 + C18: 1) / (C16: 0 + C18: 0) was 1.5. For balanced feeding of castrated goats content of saturated fatty acids in the lipid longissimus dorsi muscle increases compared with the same diet of not castrated goats, monounsaturated is reduced and polyunsaturated does not change. The ratio of unsaturated to saturated fatty acids is reduced by 21 %. Changes in the quantitative content of n-6 and n-3 fatty acids are not investigated; the ratio of n-6 / n-3 did not change. Ratio (C18: 0 + C18: 1) / C16: 0 less than 3. The ratio of C18: 1n9c / C18: 1n9t increased by 1.3 times, and C 18:2 n6c / C 18:2 n6t – 3.3 times. Ratio (C16: 1 + C18: 1) / (C16: 0 + C18: 0) was 1. The index of softness and dietary indicators of meat according to the content of fatty acids in the lipids longissimus dorsi muscle of not castrated goats better than castrated (both groups of animals received a balanced feed) and not castrated goat control group that received 20-25 % less nutritionally concentrated foods. Transisomer content and ratio of (C18: 0 + C18: 1) / C16:0 fatty acids in meat of not castrated goats are higher compared to the control group and castrated animals.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/1811
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стаття Ладика Цвіліховський._1.pdf434,84 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.