Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/2480
Назва: Біологічна цінність та токсичність м’яса коропів при лікуванні їх від аеромонозу
Інші назви: Биологическая ценность и токсичность мяса карпов при лечении их от аэромоноза.
Biological value and toxicity carp meat in the treatment of their aeromonosis
Автори: Петров, Роман Вікторович
Петров, Роман Викторович
Petrov, Roman Viktorovich
Ключові слова: пробіотик
біологічна цінність
інфузорії
пробиотик
биологическая ценность
инфузории
probiotic
biological value
ciliates
Дата публікації: 2014
Видавництво: Львівський національний університет ветеринарної медицини ім. С. З. Ґжицького
Бібліографічний опис: Петров Р. В. Біологічна цінність та токсичність м’яса коропів при лікуванні їх від аеромонозу [Електронний ресурс] / Р. В. Петров // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини ім. С. З. Ґжицького. - Сер. "Ветеринарні науки". - Львів, 2014. – Ч. 3. – Т. 16. - № 2 (59). - С. 327-332.
Короткий огляд (реферат): В цій статті розглядається вплив перебігу аеромонозу на біологічну цінність та токсичність м’яса коропа. В дослідній групі, де додатково до антибактеріальних препаратів вводився пробіотик, різниця між дослідною та контрольною групою не є достовірною, що свідчить про позитивний вплив пробіотику на біологічну цінність м’яса коропа. Для лікування аеромонозу коропів найбільш ефективною виявилась комбінація препаратів сульгіна, триметоприма та субтіліса, що забезпечило збереження риби. В результаті досліджень встановлено, що застосування комплексу антибактеріальних препаратів та пробіотику забезпечує отримання доброякісної продукції від коропів, що перехворіли на аеромоноз. Доведено, що перебіг аеромонозу достовірно знижує відносну біологічну цінність м’яса на 42,5%, і при лікуванні лише антибактеріальними препаратами на 17,7 % порівняно з контролем. При постановці досліду достовірно не було виявлено токсичного впливу збудника Aeromonas hydrophila на м'ясо риби, не було виявлено негативного впливу дослідних зразків м’яса риби на морфологічні і функціональні показники інфузорій, що свідчить про відсутність токсинів. Хоча при дослідженні проб риби в дослідній групі де не було проведене лікування, були виявлені особини малорухливі та такі, що здійснювали бокові рухи або навколо своєї осі. Інфузорій, які б загинули або мали патологічні форми, не було виявлено. В данной статье рассматривается влияние течения аэромоноза на биологическую ценность и токсичность мяса карпа. В опытной группе, где дополнительно к антибактериальным препаратам вводился пробиотик, разница между опытной и контрольной группой не является достоверной, что свидетельствует о положительном влиянии пробиотика на биологическую ценность мяса карпа. Для лечения аэромоноза карпов наиболее эффективной оказалась комбинация препаратов сульгин, триметоприм и субтилиса, что обеспечило сохранение рыбы. В результате исследований установлено, что применение комплекса антибактериальных препаратов и пробиотика обеспечивает получение доброкачественной продукции от карпов, переболевших аэромонозом. Доказано, что течение аэромоноза достоверно снижает относительную биологическую ценность мяса на 42,5%, и при лечении только антибактериальными препаратами на 17,7% по сравнению с контролем. При постановке опыта достоверно не выявлено токсического влияния возбудителя Aeromonas hydrophila на мясо рыбы, не было выявлено отрицательного влияния опытных образцов мяса рыбы на морфологические и функциональные показатели инфузорий, что свидетельствует об отсутствии токсинов. Хотя при исследовании проб рыбы в опытной группе, где было проведено лечение, были обнаружены малоподвижные особи и такие, которые осуществляли боковые движения или вокруг своей оси. Инфузорий, которые погибли или имели патологические формы, не было обнаружено.
Опис: This paper examines the influence of flow aeromonosis biological value and toxicity of carp meat. In the experimental group, where in addition to antibiotics administered probiotic difference between experimental and control groups are not reliable, indicating a positive effect of probiotics on the biological value of meat carp. To treat aeromonosis carp proved most effective combination of drugs sulgin, trimethoprim and subtilisa, ensuring the preservation of fish. As a result, studies found that the use of complex antimicrobials and probiotics gives a good-quality products from the carp that recover from aeromonosis. It is proved that the course aeromonosis significantly reduced relative biological value of meat by 42.5% in the treatment of antibacterial drugs only 17.7% compared with the control. When setting the experiment was not significantly toxic effects were detected pathogen Aeromonas hydrophila in fish meat, there was no adverse impact test specimens of fish meat on the morphological and functional parameters of ciliates, indicating the absence of toxins. Although the study sample fish in the experimental group where there was no treatment, were found inactive individuals and those who performed or lateral movement around its axis. Ciliates, which have died or had abnormal forms were found.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/2480
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Петров Р. В. Біологічна цінність та токсичність м’яса коропів.pdf281,09 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.