Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/3034
Назва: Чутливість циркулюючих штамів Сampylobacter spp. до дезінфектантів
Інші назви: Чувствительность циркулирующих штаммов Campylobacter spp. к дезинфектантам
The sensitivity of circulating strains Campylobacter spp. to disinfectants
Автори: Касяненко, О. I.
Фотіна, Т. І.
Гладченко, С. М.
Касьяненко, О. И.
Фотина, Т. И.
Гладченко, С. М.
Kasjanenko, O. I.
Fotina, T. I.
Gladchenko, S. M.
Ключові слова: дезінфектанти
кампілобактер
циркулюючі штами
чутливість
птиця
дезинфектанты
кампилобактер
циркулирующие штаммы
чувствительность
птицa
disinfectants
Campylobacter
circulating strains
sensitivity
poultry
Дата публікації: 2015
Видавництво: Харківська державна зооветеринарна академія
Бібліографічний опис: Касяненко О. І. Чутливість циркулюючих штамів Сampylobacter spp. до дезінфектантів [Електронний ресурс] / О. І. Касяненко, Т. І. Фотіна, С. М. Гладченко // Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини : зб. наук. праць Харківської держ. зоовет. мед. Серія: «Ветеринарні науки». – Х. : РВВ ХДЗВА, 2015. – Вип. 31, ч. 2. – С. 101-107.
Короткий огляд (реферат): З метою удосконалення санітарно-гігієнічних заходів технологічних процесів на всіх етапах харчового ланцюга, а саме виробництва, переробки, зберігання і реалізації продукції птахівництва, було проведено визначення бактерицидної концентрації дезінфектантів «Бі-дез», «ВетОкс-1000», «Любісан-Еко», «Бланідас®300» та формальдегіду по відношенню до Campylobacter spp., ізольованих із м’яса птиці. С целью разработки санитарно-гигиенических мероприятий относительно снижения микробной контаминации тушек птицы и сохранения их качественных показателей в технологических процессах производства, переработки, хранения и реализации продукции птицеводства было проведено определение бактерицидной концентрации «Би-дез», «ВетОкс-1000», «Любисан-Эко», «Бланидас®300» и формальдегида по отношению к Campylobacter jejuni изолированных из мяса птицы.
Опис: For the purpose of improvement of sanitary-hygienic measures, technological processes on all stages of the food chain, namely production, processing, storage and marketing of poultry products was conducted to determine bactericidal concentration of disinfectants "Bi-des", "VetОx-1000", "Lubisan-Eko", "Blanidas®300" and formaldehyde in relation to Campylobacter spp. isolated from poultry meat, as the system of veterinary-sanitary measures to ensure the welfare of livestock against infectious diseases, increasing productivity of poultry and sanitary quality of products, disinfection plays an important role. The main purpose of it is to break the epidemic chain through action on a critical component of the factor of transmission from source of infection to susceptible organism. Given the fact that the world, including some border with Ukraine epizootic situation on infectious diseases of the bird is tense, you must perform a complex of veterinary-sanitary measures to prevent dangerous contact by conducting high-quality and targeted disinfection. There is a long list of effective disinfectants, schemes and methods of their use, however, the search in this area continues and it is aimed at environmental cleanliness means. The objective of the study was to determine the bactericidal concentration of disinfectants "Bi-des", "VetOx-1000", "Lubisаn-Eko", "Blanidas®300" and formaldehyde in relation to Campylobacter spp. isolated from poultry. The research was performed in the laboratory of veterinary-sanitary examination at Department of Veterinary-sanitary examination, Microbiology, Zoohygiene and the safety and quality of animal products faculty of veterinary medicine, Sumy NAU. The sensitivity of isolates to disinfectants was studied by serial dilutions in liquid nutrient medium. With this purpose used the BCH with pH 7,2-7,4. For studies each used primary disinfectant solution – native medicine. Working solutions of disinfectant prepared from a basic solution before experience. The concentration of drugs in test tubes in the first stage of research was prepared by the method of successive decimal dilutions, and in the second stage of the research, to determine more precise bactericidal concentration of the drug – two dilutions so that the sensitivity is provided inside of the row. Bactericidal concentration of disinfectants was determined by seeding of the tubes with no visible growth of Campylobacter on Petri dishes with a nutrient medium dense for the cultivation of Campylobacter.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/3034
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.