Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/3102
Назва: Визначення загальних колі форм та Е.coli як індикаторів дотримання ветеринарно-санітарних вимог при виробництві сирої яловичини
Інші назви: Определение общих колиформ и E. coli как индикаторов соблюдения ветеринарно-санитарных требований при производстве сырой говядины.
Identification of common coliforms and E. coli as indicators of compliance with veterinary and sanitary requirements in the production of raw beef
Автори: Єфімова, О. М.
Eфимова, О. Н.
Efimova, O.
Ключові слова: туші яловичі
ветеринарно-санітарний контроль
загальні коліформи
туши говяжьи
ветеринарно-санитарный контроль
общие колиформы
carcass of beef
veterinary and sanitary control
general coliforms
Дата публікації: 2015
Видавництво: Сумський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Єфімова О. М. Визначення загальних колі форм та Е. coli як індикаторів дотримання ветеринарно-санітарних вимог при виробництві сирої яловичини [Електронний ресурс] / О. М. Єфімова // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. "Ветеринарна медицина" / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2015. - Вип. 1 (36). - С. 67-72.
Короткий огляд (реферат): Було досліджено поверхні шкур та поверхні яловичих туш на наявність коліформних бактерій та E. coli залежно від рівня санітарії на забійних підприємствах. Середні кількості коліформних бактерій на забійних підприємствах, де були дотримані санітарні вимоги, на поверхнях шкур та поверхнях туш відповідно мали такі значення: 3,85 Log,КУО/100 см2 та 2,57 Log,КУО/100 см2, а на забійних підприємствах з порушеннями санітарних вимог відповідно-10,85 Log, КУО/100 см2 та 3,28 LogКУО/100 см2. Середні значення кількості кишкової палички (E. coli), в трьох точках лінії забою великої рогатої худоби: до зняття шкури(поверхня шкури), після зняття шкури (поверхня туші), та після нутрування (поверхня туші), на підприємствах з належним рівнем санітарії та гігієни відповідно становили (в Log,КУО/100 см2)-2,51; 0,94 та 1,21, а на забійних підприємствах з порушенням санітарних вимог відповідно(в Log,КУО/100 см2): 5,67;1,63 та 1,87. Определяли микробиологические показатели говяжьих туш в процессе убоя по таким показателям, как количество E. coli и количество колиформных бактерий. Наиболее обсемененной изучаемыми микроорганизмами была шкура убитых животных по сравнению с поверхностью туш. Количество колиформных бактерий на поверхностях туш было большим в среднем в 2,2-2,6 раза, чем количество E. coli. Количество E. coli увеличивалось в среднем в 1,3 раза после удаления внутренностей, по сравнению с их количеством после снятия шкур с туш. Наибольший уровень микробного обсеменения установлено на шкурах в таких участках туши как шея и область бедра. На поверхностях шкур убитого крупного рогатого скота на тех предприятиях по убою скота, где были отмечены нарушения правил санитарии и гигиены, количество колиформных бактерий и E. coli была соответственно в середнем в 2,8 и в 2,3 раза большей, по сравнению c количеством этих бактерий на шкурах убитих животных на тех предприятиях, где были соблюдены эти правила. Среди исследованных учстков поверхности говяжих тушь до удаления внутренностей, наиболее контамнированными колиформными бактериями и E. coli были поверхности в области шеи и бед- ра, а после удаления внутренностей больше микроорганизмов выявляли на внутренних поверхностях грудной и брюшной полостей. Установлено, что каждая технологическая операция при убое скота и первичной обработке туш, дополнительно увеличивает уровень микробного обсеменения говяжьих туш. Установлено, что в трех точках линии убоя крупного рогатого скота: 1–до снятия шкур (поверхность шкуры), 2–после снятия шкуры (поверхность туши), и 3–после извлечения внутренностей (поверхность туши), на предприятиях с надлежащим уровнем санитарии и гигиены, средние значения количества E.coli соответственно составляли (в Log,КУО/100 см2): 2,51; 0,94 и 1,21, а на убойных предприятиях с нарушениями санитарных требований – соответственно: 5,67; 1,63 и 1,87.
Опис: Were determined microbiological indicators of beef carcasses during slaughter on such indicators as the number of E. coli and the number of coliform bacteria. Most colonization of micro-organisms was the skin of dead animals compared with the surface of carcasses. The number of coliform bacteria on the surfaces of the carcasses was greater on average 2,2-2,6 times than that of E. coli. Number of E. coli increased on average 1,3 times after removal of the viscera, as compared with the number after removing the skins from the carcasses.The highest level of microbial contamination found on the skins in such areas of the carcass as neck and hips. On the surfaces of the skins of cattle killed in those enterprises slaughter cattle, which were marked by violations of the rules of sanitation and hygiene, the number of coliforms and E. coli were respectively serednem 2,8 and 2,3 times greater than the number of c these bacteria on the skins of dead animals in facilities where these rules have been complied with. Among the investigated area surface of beef carcasses to remove the viscera, the most kontamnirovannymi coliforms and E. coli were surface in the neck and thigh, and after removal of the viscera more microorganisms were detected on the inner surfaces of the thoracic and abdominal cavities. It was found that each process step when slaughtering and primary processing of carcasses, further increases the level of microbial contamination of beef carcasses. It was found that the three-point line of slaughter cattle: 1 – before skinning (skin surface), 2 – after skinning (surface of the carcass) and 3 – after removal of the viscera (the surface of the carcass), enterprises with the appropriate level of sanitary and hygiene, the average number of E. coli respectively were (in the Log, cfu/ 100 cm2): 2,51; 0,94 and 1,21, and slaughter plants with impaired health requirements - respectively: 5,67, 1,63 and 1,87.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/3102
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.