Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/3502
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorУханова, Ірина Миколаївна-
dc.contributor.authorУханова, Ирина Николаевна-
dc.contributor.authorUhanova Irene Mykolayvna-
dc.date.accessioned2016-06-16T06:53:23Z-
dc.date.available2016-06-16T06:53:23Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationУханова І. М. Особливості використання ретентату з метою отримання високоякісного напою оздоровчого характеру [Електронний ресурс] / І. М. Уханова // Вісник Харківського державного університету харчування і торгівлі. – Харків : ХДУХТ, 2016. – у друціuk_UK
dc.identifier.urihttp://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/3502-
dc.descriptionWhey is secondary raw material and biologically valuable dairy product and that is why beverages produced on its basis can be affordable in price for the majority of population. The main part of whey solids is lactose - "optimal" carbohydrate. Full value protein of whey contains balanced composition of essential amino acids biological value of which is very high - 112% relative to the standard. Assessing the forecasts for the nearest future and taking into consideration the fact that the potential of this innovative material is not exhausted we offered drink technology with the usage of retentat as the basis. The retentant appears to be concentrate in the processing of whey by nano-filtration. All useful whey components transfer in it except for water (permeate) and natural carrot juice. Carrot juice – is one of the richest sources of microelements and nutrients. Besides beta-karotin it includes in its components vitamins A, C, B, E, D, K. It also contains proteins, potassium, calcium, phosphorus, zinc, aluminum, sodium, manganese, iron, copper, selenium, chlorine, sulfur. All these components of carrot juice are very necessary to human organism. That is why, thanks to successful combination of vegetable filler and retentat and we got food product which has a good taste, smell, color and high-quality wellness properties, providing organism with essential micro-elements and nutrients. Received beverage was investigated for microbiological parameters. We have fulfilled a number of inoculations to determine KMAFAnM, enterobacteria, BGKP, mold and yeast. As a result of experiment series the absence of colonies number excess was found in 1 gram of product. It proves that received drink may be used in daily human diet and provide a favorable effect on organism. For substantiation of preservation duration and investigation of carrot juice influence on the retentat quality in the process of storage the dynamics of organoleptic (color, taste and smell, texture, appearance), physical and chemical (volumetric and active acidity) indicators were studied. Counted by commonly known technology the shelf life of readymade product which is set within 2/3 of product preservation period and which does not change the quality and safety of the readymade product in the result of study showed that microbial count and the number of pathogens within 120 hours do not exceed requirements of regulatory documentation but within 180 hours – they exceed. Improvement of beverage production technology from retentat concentrate and natural carrot juice proved that the whey beverage production can be carried out without additional investment in equipment and energy saving.uk_UK
dc.description.abstractВ статті обгрунтовано доцільність виробництва напою із ретентату (концентрат, який отримано при проведенні нанофільтрації молочної сироватки) та натурального морквяного соку, як напою оздоровчого характеру, досліджено органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники готового продукту в процесі зберігання протягом 180 годин. В статье обоснована целесообразность производства напитка из ретентата (концентрат, полученный при проведении нанофильтрации молочной сыворотки) и натурального морковного сока, как напитка оздоровительного характера, исследованы органолептические, физико-химические и микробиологические показатели готового продукта в процессе хранения в течение 180 часов.uk_UK
dc.language.isootheruk_UK
dc.publisherХарківський державний університет харчування і торгівліuk_UK
dc.subjectретентатuk_UK
dc.subjectморквяний сікuk_UK
dc.subjectнанофільтраціяuk_UK
dc.subjectретентатuk_UK
dc.subjectморковный сокuk_UK
dc.subjectнанофильтрацияuk_UK
dc.subjectretentatuk_UK
dc.subjectcarrot juiceuk_UK
dc.subjectnanofiltrationuk_UK
dc.titleОсобливості використання ретентату з метою отримання високоякісного напою оздоровчого характеруuk_UK
dc.title.alternativeОсобенности применения ретентата с целью получения высококачественного напитка оздоровительного характераuk_UK
dc.title.alternativeРequliarities of retentat usage with the purpose of receiving high-quality beverage of heailth-improving characteruk_UK
dc.typeOtheruk_UK
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Статья_Уханова_И.Н..PDF476,03 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.