Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/3555
Назва: | Контроль мікробної контамінації кишечника прісноводної риби |
Інші назви: | Контроль микробной контаминации кишечника пресноводной рыбы Control of the intestinal microbial contamination of freshwater fish |
Автори: | Касянчук, В. В. Бергілевич, О. М. Ротаєнко, Ю. М. Касянчук, В. В. Бергилевич, А. Н. Ротаенко, Ю. М. Kasianchuk, V. V. Berhilevych, O. М. Rotaenko, U. M. |
Ключові слова: | прісноводна риба мікроорганізми вміст кишечника пресноводная рыба микроорганизмы содержимое кишечника freshwater fish bacteria intestinal contents |
Дата публікації: | 2016 |
Видавництво: | Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім.С.З. Гжицького |
Бібліографічний опис: | Касянчук В.В. Контроль мікробної контамінації кишечника прісноводної риби [Електронний ресурс] / В. В. Касянчук, О.М. Бергілевич, Ю.М. Ротаєнко // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. - Т. 18. - Ч.2. - Львів : Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького, 2016 – № 1(65). - С.182-188 |
Короткий огляд (реферат): | Вивчали сезонні показники мікрофлори умісту кишечника прісноводних риб Київського водосховища. Виявлено, що мікрофлора кишечника риб змінюватися залежно від температури води. Було виявлено мікроорганізми десяти родів. Відмічено, що майже усі види виявлених мікроорганізмів превалювали у теплий період року, коли вода прогрівалася до 22 – 23°С. Такі мікроорганізми родів як Pseudomonas sрр., Aeromonas spр. та вид L.monocytogenes найчастіше виділялась ніж інші мікроорганізми за температури 6 – 8°С – у 57 % ,48 % та 64% випадках відповідно. Виявлено, що кишечник прісноводних риб містить найбільшу кількість різних видів мікроорганізмів за температури води 22 – 23°С, у меншій мірі серед усіх виявлених мікроорганізмів ми ідентифікували L.monocytogenes, Staphylococcus aureus та Bacillus sрр. Серед анаеробних спорових мікроорганізмів Clostridium perfringens більш часто виявляли порівняно до Bacillus sрр. Изучали сезонные показатели микрофлоры содержимого кишечника пресноводных рыб Киевского водохранилища. Выявлено, что микрофлора кишечника рыб изменяется в зависимости от температуры воды. Было выявлено микроорганизмы 10 родов. Отмечено, что почти все виды выявленных микроорганизмов преобладали в теплый период года, когда вода прогревалась до 22 – 23°С. Такие группы микроорганизмов как Pseudomonas sрр., Aeromonas spр. и L.monocytogenes чаще чем другие микроорганизмы выделялись при температуре 6–8°С – в 57 %, 48 % и 64% случаях соответственно. Выявлено, что кишечник пресноводных рыб содержит аибольшее количество различных видов микроорганизмов при температуре воды 22 – 23° С, в меньшей степени среди всех выявленных микроорганизмов мы идентифицировали L.monocytogenes, Staphylococcus aureus и Bacillus sрр. Среди анаэробных споровых микроорганизмов Clostridium perfringens более часто проявляли сравнению с Bacillus sрр. |
Опис: | The aim of the study was to establish the prevalence of microorganisms in the body of freshwater fish Kiev reservoir. The intestinal of fish (carp) was selected for study. Research was conducted in the spring, summer and autumn periods when water temperature was 6 – 8°C; 22 – 23°C and 14 – 15°C respectively. Samples were collected in sterile plastic bags and stored for research on ice. Samples were examined in the laboratory for 2 hours : 10 g of each sample was transferred to 90 ml of sterile saline solution and were mixed. Nutrient media were plated with dilutions in an amount of 0.1 ml of each sample according to each type of microorganisms. Incubation were performed for intestinal bacteria group at 44.5o C for 24 hours, and for other groups of bacteria incubation was carried out at 37o C for 24 hours. After incubation characteristic colonies were determined. For isolate Clostridium perfringens and Bacillus spp each sample was moved into sterile saline in a ratio of 1 : 8 and heated at 80oC for 15 minutes to kill the vegetative cells. Then, after accumulation in the broth were plated on agar medium. According to the research, it was found that the intestinal microflora of fish vary depending on water temperature. It was found 10 groups and types of microorganisms in the gut fish. It was noted that almost all types of identified microorganisms prevalent in warmer seasons when water warmed to 22-23 ° C. Of all the microorganisms isolated us the lion's share accounted for E.coli and Enterobacter spp.In second place on frequency allocation were Streptococcus faecalis Pseudomonas spp. and Micrococcus spp. Clostridium perfringens with less frequency Bacillus spp., Staphylococcus aureus, Aeromonas spp. were isolated. The smallest number was found L.monocytogenes. Among anaerobic spore microorganisms Clostridium perfringens found more often compared to Bacillus spp. Groups such as Pseudomonas spp., Aeromonas spp. and L.monocytogenes and more often than other microorganisms stand out at a temperature of 6 – 8°C – 57%, 48% and 64% of cases, respectively. E.coli, Enterobacter spp.,Streptococcus faecalis by water temperature 22 – 23°C were identified in 100% of cases. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/3555 |
Розташовується у зібраннях: | Статті, тези доповідей |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Касянчук В. В. Контроль мікробної .pdf | 380,27 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.