Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/4430
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКасянчук, В. В.-
dc.contributor.authorБергілевич, О. М.-
dc.contributor.authorНегай, І. В.-
dc.contributor.authorКасянчук, В. В.-
dc.contributor.authorБергилевич, А. Н.-
dc.contributor.authorНегай, И. В.-
dc.contributor.authorKasianchuk, V.-
dc.contributor.authorBerhilevych, O.-
dc.contributor.authorNegai, I. V.-
dc.date.accessioned2017-03-16T07:46:34Z-
dc.date.available2017-03-16T07:46:34Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationКасянчук В. В. Вплив вмісту вологи та кислотності на мікробіологічні показники бджолиного меду [Електронний ресурс] / В. В. Касянчук, О. М. Бергілевич, І. В. Негай // Збірник наукових праць «Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини» (Ветеринарні науки). – Харків : Харківська державна зооветеринарна академія, 2016. – Вип. 32. – Ч. 2. – С. 195 – 199.uk_UK
dc.identifier.urihttp://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/4430-
dc.descriptionStudy of the moisture content of acidity in mono- and polyfloral types of honey Odessa region and microbiological parameters of these types of honey. Investigated five varieties of fresh honey, including monofloral three types: Lime, Sunflower honey and 2 types of polyfloral: Flower - color of fruit trees (apricots, apples, cherries) and honey from herbs that have been selected from a random sample three apiaries Odessa region in May and June 2015 each class were selected honey 3 sample. We used the organoleptic research; humidity is measured using refractometric method. The total acidity of honey was determined by titration titrimetric method of solution of honey 0,05 N NaOH. total mesophiles determined by seeding 10-fold dilutions honey on special for this nutrient agar, Bacillus spp vyzachaly by heating dilutions of honey to 80 ° C for 10 minutes and after cooled immediately plated on Petri dishes with commercial agar polimeksynom B and incubated at 30 ° C. for 48 hours. It was established that the average water content was lower in Monophlore types of honey and amounted to 15.9%, while both types of honey was flornyh this figure was on average 18.5%. In monophloral honey samples a higher moisture content in honey was a darker color - sunflower (16.4%) compared with lighter monofloral types of honey. The total acidity was higher in honey with fruit trees and a sunflower honey. Average pH in the investigated samples of honey was 3.54. Monofloral types of honey were 2.6% lower moisture content than was in polyfloral types of honey. Total count of mesophilic bacteria was within the permissible norms in samples of honey that had a higher level of acidity and a lower moisture content value Total count of mesophilic bacteria was the lowest. Bacillus spp number of samples studied was in the range of 4 CFU / g 15 cfu / g, and Clostridium botulinum - from 1 CFU / g to 4 CFU / g, and in some samples of honey spore microorganisms were found.uk_UK
dc.description.abstractВивчено вплив деяких фізико-хімічних показників монофлорного та поліфлорного меду Одеської області: уміст вологи та кислотності на його мікробіологічні показники. Встановлено, що у пробах меду, які мали більш високий рівень кислотності та менший уміст вологи значення КМАФАнМ було найнижчим. Кількість Bacillus spp у досліджуваних пробах була у межах від 4 КУО/г до 15 КУО/г, а Clostridium botulinum - від1 КУО/г до 4 КУО/г, а в деяких пробах меду спорових мікроорганізмів не було виявлено. Изучено влияние некоторых физико-химческих показателей монофлорного и полифлорного меда Одесской области: содержание влаги кислотности на его микробиологические показатели. Установлено, что в пробах меда, которые имели более высокий уровень кислотности и меньшее содержание влаги показатель КМАФАнМ было самым низким. Количество Bacillus spp в исследованных пробах была в пределах от 4 КОЕ/г до 15 КОЕ/г, а Clostridium botulinum –от 1 КОЕ/г до 4 КОЕ/г, в некоторых пробах меда споровых микроорганизмов не было выявлено.uk_UK
dc.language.isootheruk_UK
dc.publisherХарківська державна зооветеринарна академіяuk_UK
dc.subjectмонофлорний медuk_UK
dc.subjectполіфлорний медuk_UK
dc.subjectвологаuk_UK
dc.subjectмонофлорный медuk_UK
dc.subjectполифлорный медuk_UK
dc.subjectвлагаuk_UK
dc.subjectmonofloral honeyuk_UK
dc.subjectpolifloral honeyuk_UK
dc.subjectmoistureuk_UK
dc.titleВплив вмісту вологи та кислотності на мікробіологічні показники бджолиного медуuk_UK
dc.title.alternativeВлияние содержания влаги и кислотности на микробиологичесике показатели пчелиного мёдаuk_UK
dc.title.alternativeInfluence moisture and content acidity on microbiological characteristics of honeyuk_UK
dc.typeOtheruk_UK
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Касянчук В. В. Вплив вмісту вологи.pdf335,75 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.