Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5539
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКамбур, М. Д.-
dc.contributor.authorЗамазій, А. А.-
dc.contributor.authorПіхтірьова, А. В.-
dc.contributor.authorКамбур, М. Д.-
dc.contributor.authorЗамазий, А. А.-
dc.contributor.authorПихтирева, А. В.-
dc.contributor.authorKambur, M. D.-
dc.contributor.authorZamaziy, A. A.-
dc.contributor.authorPikhtirova, A. V.-
dc.date.accessioned2018-03-16T11:27:06Z-
dc.date.available2018-03-16T11:27:06Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationКамбур М. Д. Амінокислотний склад м’яса та молока овець за умов корекції макро-мікроелементного живлення [Електронний ресурс] / М. Д. Камбур, А. А. Замазій, А. В. Піхтірьова // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2016. - Вип. 11 (39). - С. 21-24.uk_UK
dc.identifier.urihttp://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/5539-
dc.descriptionThe results of the study indicate a positive influence of macro-and microelement correction of metabo-lism in the organism of sheep on the amino acid composition of meat and milk. It is proved that in the milk of sheep of the content of essential amino acids to the correction of macro-microelement nutrition made 1095,49±8,15 mg%, and in the meat of their content was 43.93 times more. At the end of the experiment the ratio of the content of essential amino acids in meat was 1 to 73. You must specify that of the essential amino acids the highest was in milk the content of valine in the end of the experiment, and the content of lysine increased in 1,71 times, valine in 1,74 times (p<0,01). The most significant was in the meat of sheep content glucoplastic and lipoplastic aminoacids. At the end of the experiment the contents lipoplastic aminoacids were in the meat of 1,43 times (p<0,01), and milk increase of their contents was false. In the milk and meat of sheep significantly increased the content of es-sential amino acids. Their content in the milk of sheep at the end of the experience was 1,17 times more than in the beginning of the experiment (p<0,05), and in the meat of 2,62 times. Dynamics of the content of sulfur-containing amino acids as in meat and milk have the same orientation. So in the meat of their content decreased in 1,54 times (p<0,01), and milk in 1,13 times higher (p<0,05). The total content of amino acids in the milk of sheep at the end of experiment were in 1,15 times (p<0,05), and in the meat in 1,53 times (p<0,01) and more.uk_UK
dc.description.abstractРезультати проведених досліджень свідчать про позитивний вплив макро-мікроелементної корекції обміну речовин в організмі овець на амінокислотний склад м’яса і молока. Доведено, що в молоці овець вміст незамінних амінокислот до корекції макро-мікроелементного живлення становив 1095,49±8,15 мг%, а в м’ясі їх вміст був в 43,93 раза більше. В кінці досліду співвідношення вмісту незамінних амінокислот в м’ясі становив 1 до 73. Необхідно вказати і на те, що з незамінних амінокислот найбільшим виявився у молоці вміст валіну в кінці досліду, а вміст лізину підвищився в 1,71 раза, валіну в 1,74 раза (р<0,01). Найбільш значним виявився в м’ясі овець вміст глюкопластичних та ліпопластичних амінокислот. В кінці досліду вміст ліпопластичних амінокислот виявився в м’ясі в 1,43 раза (р<0,01), а в молоці підвищення їх вмісту було невірогідним. В молоці і м’ясі овець значно збільшився і вміст незамінних амінокислот. Їх вміст в молоці овець у кінці досліду був в 1,17 раза більше, ніж на початку досліду (р<0,05), а в м’ясі в 2,62 раза. Динаміка вмісту сірковмісних амінокислот як в м’ясі, так і в молоці мала однакову направленість. Так в м’ясі їх вміст знизився в 1,54 раза (р<0,01), а в молоці в 1,13 раза (р<0,05). Загальний вміст амінокислот в молоці овець в кінці досліду був в 1,15 раза (р<0,05), а в м’ясі в 1,53 раза (р<0,01) більше. Результаты проведенных исследований свидетельствуют о положительном влиянии макро- и микроэлементной коррекции обмена веществ в организме овец на аминокислотный состав мяса и молока. Доказано, что в молоке овец содержание незаменимых аминокислот к коррекции макро-микроэлементного питания составил 1095,49±8,15 мг%, а в мясе их содержание было в 43,93 раза больше. В конце опыта соотношение содержания незаменимых аминокислот в мясе составляло 1 к 73. Необходимо указать и на то, что из незаменимых аминокислот наибольшим оказался в молоке содержание валина в конце опыта, а содержание лизина повысился в 1,71 раза, валина в 1,74 раза (р<0,01). Наиболее значительным оказался в мясе овец содержание глюкопластичных и липопластичных аминокислот. В конце опыта содержание липопластичных аминокислот оказалось в мясе в 1,43 раза (р<0,01), а в молоке повышение их содержания было недостоверным. В молоке и мясе овец значительно увеличилось и содержание незаменимых аминокислот. Их содержание в молоке овец в конце опыта было в 1,17 раза больше, чем в начале опыта (р<0,05), а в мясе в 2,62 раза. Динамика содержания серосодержащих аминокислот как в мясе, так и в молоке имела одинаковую направленность. Так в мясе их содержание снизилось в 1,54 раза (р<0,01), а в молоке в 1,13 раза (р<0,05). Общее содержание аминокислот в молоке овец в конце опыта было в 1,15 раза (р<0,05), а в мясе в 1,53 раза (р<0,01) больше.uk_UK
dc.language.isootheruk_UK
dc.publisherСНАУuk_UK
dc.subjectвівціuk_UK
dc.subjectм'ясоuk_UK
dc.subjectмолокоuk_UK
dc.subjectовцыuk_UK
dc.subjectмясоuk_UK
dc.subjectмолокоuk_UK
dc.subjectsheepuk_UK
dc.subjectmeatuk_UK
dc.subjectmilkuk_UK
dc.titleАмінокислотний склад м’яса та молока овець за умов корекції макро-мікроелементного живленняuk_UK
dc.title.alternativeАминокислотный состав мяса и молока овец в условиях коррекции макро-микроэлементного кормленияuk_UK
dc.title.alternativeAminoacid composition of sheep’s meat and milk in conditions of correction macro-micromineral nytritionuk_UK
dc.typeOtheruk_UK
Appears in Collections:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
7.pdf920,65 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.