Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5542
Назва: Гемостатичні властивості крові корів у першому триместрі тільності
Інші назви: Гемостатические свойства крови коров в первом триместре стельности
Hemostatic properties of the blood of cows in the first trimester of pregnancy
Автори: Камбур, М. Д.
Замазій, А. А.
Плюта, Л. В.
Камбур, М. Д.
Замазий, А. А.
Плюта, Л. В.
Kambyr, M. D.
Zamaziy, A. A.
Pluta, L. V.
Ключові слова: гомеостаз
енантіостаз
гемостаз
гомеостаз
енантиостаз
гемостаз
homeostasis
rentistas
hemostasis
Дата публікації: 2016
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Камбур М. Д. Гемостатичні властивості крові корів у першому триместрі тільності [Електронний ресурс] / М. Д. Камбур, А. А. Замазій, Л. В. Плюта // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2016. - Вип. 11 (39). - С. 32-36.
Короткий огляд (реферат): Результати проведених досліджень впродовж першого триместра тільності корів дозволили встановити наявну тенденцію змін гемостатичних властивостей крові. Тільність корів суттєво впливає на фізичні властивості крові. Питома вага крові тільних корів в продовж першого триместру тільності практично не відрізнялась від даного показника крові не тільних корів. У корів контрольної групи даний показник за перший період, в середньому, становив 1,04±0,24 Н/м3. Швидкість згортання крові корів від першого місяця тільності до кінця третього місяця підвищилась на 4,17 %.Фібриноліз у крові корів в кінці першого місяця тільності відбувався за 4,60±0,12 хв., що в 1,18 рази довше, ніж тривалість даного процесу у не тільних корів. В кінці другого та третього місяці тільності фібриноліз в крові корів відбувався за 4,62±0,13 хв. і 4,80±0,14 хв., що вірогідно триваліше, ніж у не тільних корів (р<0,05). В середньому, фібриноліз, за перший період тільності у корів протікав за 4,67±0,07 хв. і 5,40±2,91 хв. у не тільних корів, що в 1,16 рази швидше, ніж у не тільних корів (р<0,05). Результаты проведенных исследований в течение первого триместра стельности коров позволили установить имеющуюся тенденцию изменений гемо- статических свойств крови. Стельность коров существенно влияет на физические свойства крови. Удельный вес крови стельных коров в течение первого триместра стельности практически не отличалась от таковой у не стельных коров. У коров контрольной группы данный показатель за первый период, в среднем, составил 1,04±0,24 Н/м3. Скорость свертывания крови коров от первого месяца стельности до конца третьего месяцем повысилась на 4,17 %. Фибринолиз в крови коров в конце первого месяца стельности происходил за 4,60±0,12 мин., что в 1,18 раза дольше, чем продолжительность данного процесса у не стельных коров. В конце второго и третьего месяца стельности фибринолиз в крови коров происходил за 4,62±0,13 мин. и 4,80±0,14 мин., что достоверно продолжительнее, чем у не стельных коров (р<0,05). В среднем, фибринолиз, за первый период стельности коров протекал за 4,67±0,07 мин. и 5,40±2,91 мин. в не стельных коров, что в 1,16 раза быстрее, чем у не стельных коров (р<0,05).
Опис: The results of these studies during the first trimester of pregnancy of cows allowed to establish the ex-isting trend of changes in hemo-static properties of blood. Pregnancy of cows significantly affects the physi-cal properties of blood. Specific gravity of blood of pregnant cows during the first trimester of pregnancy did not differ from that of not pregnant cows. In cows of the control group, the figure for the first period, the aver-age was 1,04±0,24 N/m3. The rate of coagulation of the blood of cows from the first month of pregnancy until the end of the third month increased by 4,17 %. Fibrinolysis in the blood of cows at the end of the first month of pregnancy was over 4,60±0,12 minutes, which is in 1,18 times longer than the duration of this process, not pregnant cows. At the end of the second and third month of pregnancy fibrinolysis in the blood of cows oc-curred to 4,62±0,13 min 4,80±0,14 min, significantly longer than that of non pregnant cows (p<0,05). On average, fibrinolysis, during the first period of pregnancy of cows proceeded for 4,67±0,07 min and 5,40±2,91 min, not pregnant cows that in 1,16 times faster than non-pregnant cows (p<0,05).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/5542
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
10.pdf1,07 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.