Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/6123
Назва: Санітарний стан пташників в період технологічних переривів утримання птиці
Інші назви: Санитарное состояние птичников в период технологических перерывов содержания птицы
Sanitary condition of poultry houses during technological break of poultry breeding
Автори: Касяненко, О. І.
Фотін, А. І.
Касяненко, С. М.
Гусєв, В. О.
Касьяненко, О. И.
Фотин, А. И.
Касьяненко, С. М.
Гусев, В. А.
Kasjanenko, O. I.
Fotina, А. І.
Kasianenko, S. M.
Gusev, V. A.
Ключові слова: санітарний стан
повітря
пташник
санитарное состояние
воздух
птичник
sanitary condition
poultry
houses air
Дата публікації: 2018
Видавництво: ХДЗВА
Бібліографічний опис: Санітарний стан пташників в період технологічних перерв утримання птиці [Електронний ресурс] / О. І. Касяненко, А. І. Фотін, С. М. Касяненко, В. О. Гусев // Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини : збірник наукових праць ХДЗВА. – Сер. «Ветеринарні науки». – Харків, 2018. – Вип. 35, Т. 1, Ч. 2. – С. 59-61.
Короткий огляд (реферат): В статті представлено дані щодо санітарного стану пташників в період технологічних міжциклових перерв утримання качок і повного звільнення об'єктів (пташників) від птиці. На 56-у добу вирощування качок на м’ясо середня бактеріальна забрудненість у пташнику складала 870–910 тис. КУО/м3, а на кінець 210-добового циклу утримання батьківського стада бактеріальна забрудненість повітря пташників складала 998–1284 тис. КУО/м3, БГКП складали близько 40% від загального числа бактеріального забруднення. З проб горизонтальних і вертикальних поверхонь виділені Salmonella spp., S. aureus, C. perfringens, Proteus spp. та ентеропатогенні штами Е.coli. В статье представлены данные санитарного состояния птичников в период технологических межцикличных разрывов содержание уток и полного освобождения объектов (птичников) от птицы. На 56-е сутки выращивания уток на мясо средняя бактериальная загрязненность в птичнике составляла 870-910 тыс. КОЕ/м3, а на конец 210-суточного цикла содержания родительского стада бактериальная загрязненность воздуха птичников составляла 998-1284 тыс. КОЕ/м3, БГКП составляли около 40% от общего числа бактериального загрязнения. С проб горизонтальных и вертикальных поверхностей выделены Salmonella spp., S. aureus, C. perfringens, Proteus spp. и энтеропатогенные штаммы Е.coli.
Опис: In modern industrial poultry Ukraine urgent problem is the control of bacterial infections waterfowl. The health of poultry and its performance depends on the health and welfare of poultry houses іndustrial zone. Sanitary condition is an important part of the overall operation of the process poultry farms. In the practice of industrial poultry entered the term «biological fatigue». We determined the rates of bacterial contamination of surfaces and the air of poultry houses during the technological break rearing ducks. The objects of the study were bacterial contamination of air and objects poultry houses. Scientific researches have been condacted on the technological break and release objects from poultry. Air samples for microbiological study heve been selected by the sedimentation method on Petri dishes of nutrient media (MPA and Endo). Samples of washings of research facilities were collected from the area of 100 cm2 using a metal frame. Bacterial contamination of air and objects poultry houses determined by counting the total colonies on nutrient medias, determine the number of colonies of bacteria Escherichia coli and their percentage of the total number of colonies. According to the results of our study total microbial count air of poultry houses has not met sanitary standards. On the 56-th day breeding ducks for meat in the poultry house number one and two secondary bacterial contamination was 870-910 thousand. CFU/m3. It should be noted that on the nutrient media Endo the overall bacterial contamination was about 400 thousands CFU/m3, and 13,5–14,9 % of the number of colonies was isolated E. coli. We have established sanitary indicators in poultry houses during the technological preventive breaks of duck breeding. On the 210-th day keeping ducks in the poultry house number three, four and five secondary bacterial contamination was 1125 thousands CFU/m3, 1284 thousand. CFU/m3 and 998 thousand. CFU/m3, respectively. The growth of colonies on Endo medium were 393; 496; 289 thousands CFU/m3, respectively. They were 40 % of the total bacterial contamination. E. coli have been isolated in 15.2; 17.8; 14.5 % respectively from total bacterial contamination. We obtained results on the levels of selection of microorganisms for the facilities of poultry houses. We have established on the end of 56-day period of breeding ducks microorganisms were 23–85 thousand CFU/m3 on 1 cm2 vertical surfaces and from 38 thousand to 1.4 million CFU/m3 – on horizontal surfaces. The horizontal and vertical surfaces in the poultry house on the 210-th day keeping ducks have been сontaminated by 43 thousand. to 1.9 million. microorganisms at 1 cm2. From samples of horizontal and vertical surfaces have been isolated Salmonella spp., S. aureus, C. perfringens, Proteus spp. and enteropathogenic strains of E. coli. Results of our research indicate the need for a thorough sanitary Results of our research indicate the need for a thorough sanitary processing of poultry farms and equipment before each planting a new batch of poultry.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/6123
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Касяненко О.І.pdf650,7 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.