Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/654
Назва: Порівняльна оцінка методів індикації листерій та удосконалення поживного середовища
Інші назви: Сравнительная оценка методов индикации листерий и усовершенствования питательной среды
Автори: Дворська, Ю. Є.
Фотіна, Т. І.
Долгорукова, В. О.
Дворская, Ю. Е.
Фотина, Т. И.
Долгорукова, В. О.
Dvorska, J. E.
Fotina, T. I.
Dolgorukov, V. O.
Ключові слова: мікробіологія
вірусологія
інфекційні хвороби тварин
продукти тваринництва
микробиология
вирусология
инфекционные болезни животных
продукты животноводства
Дата публікації: 2011
Видавництво: Сумський національний аграрний ун-т
Бібліографічний опис: Дворська Ю. Є. Порівняльна оцінка методів індикації листерій та удосконалення поживного середовища [Електронний ресурс] / Ю. Є. Дворська, Т. І. Фотіна, В. О. Долгорукова // Вісник Сумського національного аграрного ун-ту : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський НАУ. – Суми, 2011. – Вип.2(29). – С. 60-63.
Короткий огляд (реферат): В статті наведено данні щодо порівняльної оцінки методів індикації листерій з продуктів тваринництва та удосконалення поживного середовища. Встановлено, що найбільш ефективними для виділення листерій з продуктів тваринницва є бульйон Фрейзера з наступним пересіванням на Palcam –агар та розроблене нами щільне дифернційно-діагностичне середовище на основі агар-агаруза з додаванням селекційних добавок Фрейзера. У бульйоні Фрейзера ріст лістерий супроводжується почорнінням середовища в результаті розщеплення бактеріями ескуліну до ескулетину й глюкози й взаємодії ескулетину з іонами Fе+3. При застосуванні удосконаленного нами агарагару з додаванням селективних добавок (налідиксова кислота, літію хлорид, акрифлавін, ескулін, цитрат амонію заліза) та добавок Фрейзера ми отримали колонії лістерій чорного коліру та прозорі колонії при культивуванні сальмонели. Лістерії було виявлено у 86% проб. Ефективність цього середовища була подібною до попереднього. Крім цього, нове середовище може бути застосовано в якості диференційно-діагностичного середовища для виділення лістерії та диференціювання від інших збудників харчових токсикоінфекцій – сальмонели, кишкової палички, тощо. В перспективі потрібно подальше вивчення властивостей нового поживного середовища та вивчення методів швидкої індикації збудників лістеріозу та інших збудників харчових токсикоінфекцій в продуктах тваринництва. В статье приведены данные о сравнительной оценке методов индикации листерий из продуктов животноводства и усовершенствования питательной среды. Установлено, что наиболее эффективными для выделения листерий из продуктов животноводства есть бульон Фрейзера с последующим пересеванием на Palcam-агар и разработанная нами плотная диференционно-диагностическая среда на основе агар-агаруза с добавлением селекционных добавок Фрейзера. В бульоне Фрейзера рост листерий сопровождается почернением среды в результате расщепления бактериями эскулина к эскулетину и глюкозы и взаимодействия эскулетина с ионами Fе +3. При применении усовершенствования нами агарагару с добавлением селективных добавок (налидиксовая кислота, лития хлорид, акрифлавина, эскулин, цитрат аммония железа) и добавок Фрейзера мы получили колонии листерий черного цвета и прозрачные колонии при культивировании сальмонелы. Листерии было обнаружено в 86% проб. Эффективность этой среды была подобна предыдущей. Кроме этого, новая среда может быть применена в качестве дифференциально-диагностической среды для выделения листерии и дифференцировки от других возбудителей пищевых токсикоинфекций - сальмонеллы, кишечной палочки и т.д.. В перспективе требуется дальнейшее изучение свойств новой питательной среды и изучения методов быстрой индикации возбудителей листериоза и других возбудителей пищевых токсикоинфекций в продуктах животноводства.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/654
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1310.pdf798,19 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.