Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/675
Назва: Оцінка якості та безпеки м'яса птиці за умов контамінації Campylobacter spp
Інші назви: Оценка качества и безопасности мяса птицы в условиях контаминации Campylobacter spp
Автори: Касяненко, О. І.
Фотіна, Т. І.
Касьяненко, О. И.
Фотина, Т. И.
Kаsjanenko, O. I.
Fotina, T. I.
Ключові слова: ветеринарно-санітарна експертиза
птахівництво
інфекційні захворювання птиці
ветеринарно-санитарная экспертиза
птицеводство
инфекционные заболевания птицы
Дата публікації: 2011
Видавництво: Сумський національний аграрний ун-т
Бібліографічний опис: Касяненко О. І. Оцінка якості та безпеки мяса птиці за умов контамінації Campylobacter spp [Електронний ресурс] / О. І. Касяненко, Т. І. Фотіна, // Вісник Сумського національного аграрного ун-ту : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський НАУ. – Суми, 2011. – Вип.2(29). – С.130-136.
Короткий огляд (реферат): В статті представлені і проаналізовані результати експериментальних досліджень щодо вивчення впливу контамінації м’яса птиці мікроорганізмами Campylobacter jejuni на показники якості і безпеки за умов експериментального інфікування курей-несучок кросау хайсекс коричневий циркулюючими і музейними штамами Campylobacter jejuni. Вивчено продуктивні показники тушок птиці: живая масса перед забоєм, категорію вгодованості тушок, забійний вихід непатраних, напівпатраних і патраних тушок, вихід мякоті і кісток. Проведено дигустаційну оцінку мясних продуктів і бульйону мяса птиці експериментальної групи. В статті представлені результати фізико-хімічних досліджень мяса: рН; реакції на аміак і солі амонія з реактивом Неслера, на пероксидазу, визначено кількість летких жирних кислот; кислотное і перекисне число жиру. Були проведені комплексні дослідження мінімальних специфікацій якості мяса птиці, визначення хімічного складу, харчової і поживної цінності, а також проаналізовано біологічну повноцінність білків мяса за складом заменних і незамінних амінокислот в білих і червоних мязах, визначено коефіцієнт співвідношення триптофану і оксипроліну, а також скор лімітуючої амінокислоти. Отримані дані проаналізовані в порівняльному аспекті з контролем. На основі комплексної ветеринарно-санітарної експертизи мяса птиці отриманого від експериментально інфікованої птиці мікроорганізмами Campylobacter jejuni визначено, що мясо має низькі показники якості і небезпечне для вживання людиною з харчовою метою без спеціальної промислової переробки. В статье представлены и проанализированы результаты экспериментальных исследований по изучению влияния загрязнения мяса птицы микроорганизмами Campylobacter jejuni на показатели качества и безопасности в условиях экспериментального инфицирования кур-несушек кросау Хайсекс коричневый циркулирующими и музейными штаммами Campylobacter jejuni. Изучены продуктивные показатели тушек птицы: живая масса перед убоем, категорию упитанности тушек, убойный выход непотрошенных, полупотрошенных и потрошенных тушек, выход мякоти и костей. Проведено дегустационную оценку мясных продуктов и бульона мяса птицы экспериментальной группы. В статье представлены результаты физико-химических исследований мяса: рН реакции на аммиак и соли аммония с реактивом Неслера, на пероксидазу, определены количество летучих жирных кислот кислотное и перекисное число жира. Были проведены комплексные исследования минимальных спецификаций качества мяса птицы, определение химического состава, пищевой и питательной ценности, а также проанализировано биологическую полноценность белков мяса по составу заменного и незаменимых аминокислот в белых и красных мышцах, определен коэффициент соотношения триптофана и оксипролина, а также скор лимитирующей аминокислоты. Полученные данные проанализированы в сравнительном аспекте с контролем. На основе комплексной ветеринарно-санитарной экспертизы мяса птицы полученного от экспериментально инфицированной птицы микроорганизмами Campylobacter jejuni определено, что мясо имеет низкие показатели качества и опасно для употребления человеком на пищевые цели без специальной промышленной переработки.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/675
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
47.pdf746,42 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.