Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7288
Назва: Якісний склад молока корів української червоно-рябої молочної породи
Інші назви: Качественный состав молока коров украинской красно-пестрой молочной породы
Qualitative composition of cow milk of ukrainian red-pockmarked dairy breed
Автори: Чернявська, Т. О.
Ізмайлова, Н. О.
Чернявская, Т. А.
Измайлова, Н. А.
Chernyavska, Т.
Izmaylova, N.
Ключові слова: порода
молоко
кореляція
порода
молоко
корреляция
breed
milk
correlation
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Чернявська Т. О. Якісний склад молока корів української червоно-рябої молочної породи [Електронний ресурс] / Т. О. Чернявська, Н. О. Ізмайлова // Вісник ПДАА, 2019. - № 3. - С.111-116
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано результати досліджень вітчизняних та зарубіжних науковців щодо породних особливостей якісного складу молока корів. Встановлено, що кожній породі характерні певні особливості вмісту в молоці жиру, білка та інших складових. Велику увагу науковці приділяють дослідженню вмісту в молоці соматичних клітин, які є показником захворювання корів на мастит. Постійний моніторинг цих ознак – важливий захід, спрямований на підвищення конкурентоспроможності молочного скотарства. Саме цим і обумовлені наші дослідження на поголів’ї української червоно-рябої молочної породи, яке утримується в ДП «ДГ АФ «Надія» ІСГПС НААН». Якісні показники визначали в лабораторії Інституту тваринництва Національної академії аграрних наук України на обладнанні фірми Bentley. В результаті проведених досліджень встановлено, що тварини української червоно-рябої молочної породи мають низький вміст жиру та білка в молоці, що залежить від віку корів. Корови-первістки поступалися за вмістом білка, казеїну, сухої речовини та сухого знежиреного молочного залишку повновіковим тваринам. Середній вміст соматичних клітин у молоці відповідав фізіологічній нормі. З віком у тварин збільшується вміст соматичних клітин. Між окремими якісними показниками молока встановлений зв'язок різного напряму та рівня достовірності. Позитивний зв'язок встановлений між вмістом у молоці жиру та білка, жиру та сухої речовини, білка та казеїну, білка та сухого знежиреного молочного залишку. З віком сила зв’язку збільшується. Між кількістю соматичних клітин у молоці та вмістом окремих його компонентів встановлений достовірний негативний кореляційний зв'язок. Подальше вдосконалення української червоно-рябої молочної породи повинно бути спрямоване на покращення якісного складу молока. В статье проанализированы результаты отечественных и зарубежных ученых по породным особенностям качественного состава молока коров. Выяснено, что каждой породе характерны определенные характеристики по содержанию в молоке жира, белка и других составляющих. Именно этим и обусловлены наши исследования на поголовье украинской красно-пестрой молочной породе, которое содержится в ГП «ОХ АФ «Надия» ИСХСВ НААН». Качественные показатели молока определяли в лаборатории Института животноводства Национальной академии аграрных наук Украины на оборудовании фирмы Bentley. В результате проведенных исследований установлено, что животным украинской красно-пестрой молочной породы характерно низкое содержание жира и белка в молоке. Количество отдельных составляющих молока зависит от возраста коров. Первотелки уступали по содержанию белка, казеина, сухого вещества и сухого обезжиренного молочного остатка полновозрастным животным. Среднее содержание соматических клеток в молоке отвечало физиологической норме. Между отдельными качественными показателями молока установлена связь различного направления и уровня достоверности.
Опис: Опис: The article analyzes the results of Ukrainian and foreign researchers on the breed characteristics of the qualitative composition of cow milk. It has been established that each breed is characterized by certain pecu-liarities as to the content of milk fat, protein and other components. Much attention has been paid to the presence of somatic cells in milk, which is the indicator of cow disease for mastitis. Animals of different breeds are characterized by different content of somatic cells and, accordingly, their resistance to the dis-ease. Therefore, continuous monitoring of these signs is an important measure aimed at improving the com-petitiveness of dairy cattle. That is the reason for our research on the stock of Ukrainian red-pockmarked (local) dairy breed, which is kept at the state enterprise “State agro-farm “Nadiia” of the Institute of Animal Husbandry of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine. Qualitative indices were determined in the laboratory of the Institute of Animal Husbandry on the equipment of Bentley firm. As a result of the conducted researches it was established that animals of the Ukrainian red-pockmarked dairy breed have low content of fat and protein in milk, which depended on the age of cows. Primaparous cows gave milk with less content of protein, casein, dry matter and skimmed milk residue than full-aged cows. The average content of somatic cells in milk corresponded to the physiological norm. With age, the content of somatic cells in ani-mals increases. З віком сила зв’язку збільшується. The connection of different direction and level of relia-bility was established between separate qualitative indices of milk. A positive relationship was found be-tween the fat and protein content of milk, fat and dry matter, protein and casein, protein and skimmed milk residue. The relationship increases with age. Reliable negative correlation was established between the number of somatic cells in milk and the content of its individual components. Further improvement of the Ukrainian red-pockmarked dairy breed has to be directed at improving milk qualitative composition.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7288
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Чернявська Т. О. Якісний склад молока.pdf975,09 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.