Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7296
Назва: Biochemical tuber composition of promising potato hybrids
Інші назви: Біохімічний склад бульб перспективних гібридів картоплі
Биохимический состав клубней перспективных гибридов картофеля
Автори: Kozhushko, Nelli Semenivna
Sakhoshko, Mykola Mykolaiovych
Onychko, Viktor Ivanovych
Butenko, Yevheniia Yuriivna
Kandyba, Nataliia Mykolaivna
Bashtovyi, Mykola Hryhorovych
Vereschahin, Ihor Volodymyrovych
Klochkova, Tetiana Ivanivna
Zavora, Yana Anatoliivna
Smilik, Dmytro Vitaliiovych
Кожушко, Неллі Семенівна
Сахошко, Микола Миколайович
Оничко, Віктор Іванович
Бутенко, Євгенія Юріївна
Кандиба, Наталія Миколаївна
Баштовий, Микола Григорович
Верещагін, Ігор Володимирович
Клочкова, Тетяна Іванівна
Завора, Яна Анатоліївна
Смілик, Дмитро Віталійович
Кожушко, Нелли Семеновна
Сахошко, Николай Николаевич
Онычко, Виктор Иванович
Бутенко, Евгения Юрьевна
Кандыба, Наталия Николаевна
Баштовой, Николай Григорьевич
Верещагин, Игорь Владимирович
Клочкова, Татьяна Ивановна
Завора, Яна Анатольевна
Смилык, Дмитрий Витальевич
Ключові слова: breeding
biochemical composition
caloric value
селекція
біохімічний склад
калорійність
селекция
биохимический состав
калорийность
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Biochemical tuber composition of promising potato hybrids [Electronic resource] / N. S. Kozhushko, M. M. Sakhoshko, V. I. Onychko [and others] // Modern Phytomorphology, 2019. - Volume 14. - P. 58-66
Короткий огляд (реферат): The consumption of potato as a food product in Ukraine is currently the main type of use. The Potato Research Institute of Sumy National Agrarian University implements a breeding program for the creation of new nematode-resistant intensive varieties with increased energy value. During 2016-2018, the biochemical composition of tubers of 21 hybrids, including 6 early-maturing, 12 middle-early, 3 middle-maturing, was studied using an infrared analyzer. Increased starch content (84-80% per dry weight) was observed in 10%, high (73-72%)-in 14% of the hybrids. Protein content in the tubers was at the level of 6.4% per dry weight, early-maturing hybrids turned out to be the most valuable ones (8.9-8.6%). The high content of vitamin C (89-86 mg%) was accumulated by the middle-early and middle-maturing hybrids, vitamin K (0.26-0.19 mg%)-by the early-maturing hybrids. 28% of hybrids with the maximum (2.2 mg%) potassium content were selected. The amount of nitrate in tubers of 48% of the hybrids did not exceed the maximum permissible concentration. The hybrids with increased and high starch content had a high caloric value ranging from 58 to 55 calorie /100 g. The selection of high-calorie hybrids will enable us to increase the competitiveness of future potato varieties of Sumy NAU breeding in the modern food market. Споживання картоплі як харчового продукту в Україні наразі є основним видом використання. Науково-дослідний інститут картоплі Сумського національного аграрного університету реалізує селекційну програму для створення нових інтенсивних стійких до нематод сортів з підвищеною енергетичною цінністю. Протягом 2016-2018 рр. біохімічний склад бульб 21 гібриду, включаючи 6 ранньостиглих, 12 середньоранних, 3 середньостиглих, вивчали за допомогою інфрачервоного аналізатора. Підвищений вміст крохмалю (84-80% на суху масу) спостерігався у 10%, високий (73-72%) – у 14% гібридів. Вміст білка в бульбах був на рівні 6,4% на суху масу, найбільш цінними виявилися гібриди раннього строку дозрівання (8,9-8,6%). Високий вміст вітаміну С (89-86 мг%) накопичували гібриди середньо-ранні та середні, вітамін К (0,26-0,19 мг%) – гібриди раннього терміну дозрівання. Вибрано 28% гібридів з максимальним вмістом калію (2,2 мг%). Кількість нітратів у бульбах 48% гібридів не перевищувала гранично допустиму концентрацію. Гібриди з підвищеним і високим вмістом крохмалю мали високу калорійність від 58 до 55 калорій / 100 г. Вибір висококалорійних гібридів дозволить нам підвищити конкурентоспроможність майбутніх сортів картоплі селекції Сумського НАУ на сучасному ринку продовольства.
Опис: Потребление картофеля как продукта питания в Украине в настоящее время является основным видом использования. Научно-исследовательский институт картофеля Сумского национального аграрного университета реализует селекционную программу по созданию новых интенсивных устойчивых к нематодам сортов с повышенной энергетической ценностью. В течение 2016-2018 гг. с помощью инфракрасного анализатора был изучен биохимический состав клубней 21 гибрида, в том числе 6 раннеспелых, 12 среднеранних и 3 среднеспелых. Повышенное содержание крахмала (84-80% на сухую массу) наблюдалось у 10%, высокое (73-72%) – у 14% гибридов. Содержание белка в клубнях было на уровне 6,4% на сухую массу, наиболее ценными оказались раннеспелые гибриды (8,9-8,6%). Высокое содержание витамина С (89-86 мг%) накапливалось гибридами среднего и среднего созревания, витамин К (0,26-0,19 мг%) – гибридами раннего созревания. Было отобрано 28% гибридов с максимальным (2,2 мг%) содержанием калия. Количество нитратов в клубнях у 48% гибридов не превышало предельно допустимой концентрации. Гибриды с повышенным и высоким содержанием крахмала имели высокую калорийность в пределах от 58 до 55 калорий / 100 г. Выбор высококалорийных гибридов позволит нам повысить конкурентоспособность будущих сортов картофеля селекции Сумского НАУ на современном продовольственном рынке.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7296
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Biochemical tuber composition.pdf987,08 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.