Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7353
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorГоловко, М. П.-
dc.contributor.authorГоловко, Т. М.-
dc.contributor.authorГеліх, А. О.-
dc.contributor.authorГоловко, Н. П.-
dc.contributor.authorГоловко, Т. Н.-
dc.contributor.authorГелих, А. А.-
dc.contributor.authorGolovko, N.-
dc.contributor.authorGolovko, T.-
dc.contributor.authorGelikh, А.-
dc.date.accessioned2020-02-10T14:43:47Z-
dc.date.available2020-02-10T14:43:47Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationГоловко М. П. Медико-біологічні дослідження напівфабрикату варено-замороженого з молюска прісноводного [Електронний ресурс] / М. П. Головко, Т. М. Головко, А. О. Геліх // Науковий вісник Полтавського державного університету економіки та торгівлі ВНЗ Укоопспілки.-Полтава : Полтавський державний університет економіки та торгівлі ВНЗ Укоопспілки, 2018. - Вип.1(85). - С. 32–38.uk_UA
dc.identifier.urihttp://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7353-
dc.descriptionThe article presents the results of medical-biological research on the influence of the boiled-frozen semi-finished product with freshwater mussels on an organism, for example, scrubs. In experimental animals, weight gain, protein digestibility and haematological blood parameters were monitored prior to the study and after 10, 20 and 50 days of use of the semi -finished product. The level of digestibility of the protein contained in the semifinished product is experimentally determined. The influence of the main nutrient and biologically active elements of the semi-finished product (complete protein, unsaturated fatty acids, micro-and macroelements) on the growth parameters and the basic biochemical parameters of blood are determined. As shown by the results of the conducted research, during the experiment and the introduction into the diet of frozen semi -finished product with freshwater mussels, all the experimental animals felt satisfactorily. Estimation of animal body growth indicates that in all groups of rats it increased during the experiment with respect to the initial data. At the same time, the increase in the mass of the body of experimental groups increased more significantly compared with intact animals of the control group, indicating an increased assimilation of the semi-finished product.uk_UA
dc.description.abstractВ статті представлені результати медико-біологічних досліджень щодо впливу напівфабрикату варено-замороженого з молюска прісноводного на організм, на прикладі щуренят. Експериментально визначено рівень перетравлюваності білка, що міститься у напівфабрикаті. Визначено вплив основних поживних та біологічно-активних елементів напівфабрикату (повноцінний білок, ненасичені жирні кислоти, мікро- та макроелементи) на показники росту та основні біохімічні показники крові. Дослідження не виявили суттєвих змін: кількість лейкоцитів, еритроцитів та холестеринів, значення яких не виходили за межі фізіологічних норм. Визначено, що рівень гемоглобіну в крові тварин експериментальних груп, які отримували у раціон варено-заморожені напівфабрикати, мав тенденцію до підвищення по відношенню до контрольної, що пов’язано з введенням до складу раціону додаткової їжі, що багата на повноцінний білок. В статье представлены результаты медико-биологических исследований влияния полуфабриката варено-замороженного из моллюска пресноводного на организм, на примере крысят. Экспериментально определен уровень переваримости белка, содержащегося в полуфабрикате. Определено влияние основных питательных и биологически активных элементов полуфабриката (полноценный белок, ненасыщенные жирные кислоты, микро- и макроэлементы) на показатели роста и основные биохимические показатели крови. Исследования не выявили существенных изменений: количество лейкоцитов, эритроцитов и холестериновых, значения которых не выходили за пределы физиологических норм. Определено, что уровень гемоглобина в крови животных экспериментальных групп, получавших в рацион варено-замороженные полуфабрикаты, имел тенденцию к повышению по отношению к контрольной, что связано с введением в состав рациона дополнительной пищи, богатой на полноценный белок.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherПолтавський державний університет економіки та торгівлі ВНЗ Укоопспілкиuk_UA
dc.subjectнапівфабрикат з молюска прісноводногоuk_UA
dc.subjectперетравлюваністьuk_UA
dc.subjectмедико-біологічні показникиuk_UA
dc.subjectполуфабрикат из моллюска пресноводногоuk_UA
dc.subjectперевариваемостьuk_UA
dc.subjectмедико-биологические показателиuk_UA
dc.subjectsemi-finished product with freshwater molluscsuk_UA
dc.subjectdigestibilityuk_UA
dc.subjectmedical and biological indicesuk_UA
dc.titleМедико-біологічні дослідження напівфабрикату варено-замороженого з молюска прісноводногоuk_UA
dc.title.alternativeМедико-биологические исследования полуфабриката варено-замороженого из моллюска пресноводногоuk_UA
dc.title.alternativeMedical - biological investigations of the boiled-frozen semi-finished product with freshwater musseluk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Appears in Collections:Статті, тези доповідей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Головко М. П. Медико-біологічні дослідження.pdf315,92 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.