Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7398
Назва: Determination of honey geographic origin according to its elemental composition by the method of x-ray fluorescence
Інші назви: Визначення географічного походження меду за його елементарним складом методом рентгенівської флуоресценції
Определение географического происхождения меда по элементному составу методом рентгеновской флуоресценции
Автори: Kasianchuk, V.
Berhilevych, O.
Negai, I.
Dimitrijevich, L.
Marenkova, T.
Касянчук, В. В.
Бергілевич, О. М.
Негай, І. В.
Дімитрієвич, Л. Р.
Маренкова, Т. І.
Касянчук, В. В.
Бергилевич, А. Н.
Негай, И. В.
Димитриевич, Л. Р.
Маренкова, Т. И.
Ключові слова: polyfloral honey
elemental analysis
energy-dispersion
поліфлоровий мед
елементний аналіз
енергодисперсія
полифлоральный мед
элементный анализ
энергодисперсионность
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Determination of honey geographic origin according to its elemental composition by the method of x-ray fluorescence [Electronic resource] / Victoria Kasianchuk, Oleksanda Berhilevych, Inna Negai [and athers] // EUREKA : Life Sciences», 2019. - Number 2. Food Science and Technology. - P.12-19
Короткий огляд (реферат): The aim of the research was to determine features of the elemental composition of polyfloral honey from the Odessa region (Ukraine) by the method of x-ray fluorescence for using these features in the geographic marking of the region of honey origin. A choice of honey from the Odessa region is explained by its relatively good ecology, optimal maritime climate and enough motley grass resources for gathering nectar by bees. At the same time the Odessa region occupies the fourth place among regions – honey producers in Ukraine with a right to export honey beyond the country with specific weight 10 % from the total export of this product. 11 samples of fresh honey and 14 samples of honey, stored during one year were studied as to the content of 22 mineral ele¬ments. The elemental analysis of honey was realized on the energy-dispersive x-ray fluorescent spectrometer ElvaX Light SDD. Each sample was studied for 5 times. The obtained results were statistically processed by the standard methodology. The determination distinctness of mass shares of metals is no worse than 0,1 %. Limits of finding admixtures of heavy metals in the light matrix are no worse than 1 ppm. The studies were realized during 2016–2017. It has been established, that lyophilization of honey doesn’t essentially influence determination parameters of the elemental composition of honey by the method of x-ray fluorescence. The analysis of energy-dispersive spectrums of mineral elements deter¬mined that marker elements for honey from the Odessa region are Cl, K, Ca, that prevail among other studied mineral elements. There has been established the typical intensity of a signal of energy-dispersive spectrums for Cl, K, Ca of honey from the Odessa region that correspond to the following values: for fresh honey Cl from 27075 to 29429; K from 47 296 to 41 546; Ca from 7572 to 6928; for honey, stored during one year: Cl from 40383 to 37044; K from 43 589 to 42 591; Ca from 15495 to 10006. These parameters may serve as markers for honey from the Odessa region. At the same time the obtained results may be used for controlling the quality of natural honey by its element composition for identifying a geographic place of origin. Метою дослідження було визначення особливостей елементного складу поліфлорова меду Одеської області (Україна) методом рентгенівської флуоресценції для використання цих ознак в географічному маркуванні регіону медового походження. Вибір меду з Одеської області пояснюється його відносно хорошою екологією, оптимальним морським кліматом і достатньою кількістю різнотравних ресурсів для збору нектару бджолами. Водночас Одеська область посідає четверте місце серед регіонів - виробники меду в Україні з правом експорту меду за межі країни з питомою вагою 10% від загального експорту цього продукту. Досліджено 11 зразків свіжого меду та 14 зразків меду, що зберігалися протягом одного року, щодо вмісту 22 мінеральних елементів. Елементний аналіз меду був реалізований на енергодисперсійному рентгенівському флуоресцентному спектрометрі ElvaX Light SDD. Кожен зразок досліджували 5 разів. Отримані результати статистично обробляли за стандартною методикою. Визначення відмінності масової частки металів не гірше 0,1%. Межі знаходження домішок важких металів у світловій матриці не гірше 1 ppm. Дослідження проводилися протягом 2016–2017 років. Встановлено, що ліофілізація меду не суттєво впливає на визначення параметрів елементного складу меду методом рентгенівської флуоресценції. Аналіз енергодисперсійних спектрів мінеральних елементів визначив, що маркерними елементами меду з Одеської області є Cl, K, Ca, що переважають серед інших досліджуваних мінеральних елементів. Встановлено типову інтенсивність сигналу енергодисперсійних спектрів для Cl, K, Ca меду з Одеської області, які відповідають наступним значенням: для свіжого меду Cl від 27075 до 29429; K від 47 296 до 41 546; Ca від 7572 до 6928; для меду, що зберігається протягом року: Cl від 40383 до 37044; K від 43 589 до 42 591; Са від 15495 до 10006. Ці показники можуть служити маркерами для меду з Одеської області. Одночасно отримані результати можуть бути використані для контролю якості натурального меду за його елементним складом для визначення географічного місця походження.
Опис: Целью исследования было определение особенностей элементного состава полифлорального мёда из Одесской области (Украина) методом рентгеновской флуоресценции для использования этих признаков в географической разметке региона происхождения меда. Выбор меда из Одесской области объясняется его относительно хорошей экологией, оптимальным морским климатом и достаточным количеством разнотравья для сбора нектара пчелами. В то же время Одесская область занимает четвертое место среди регионов - производителей меда в Украине с правом вывоза меда за пределы страны с удельным весом 10% от общего экспорта этого продукта. Было исследовано 11 образцов свежего меда и 14 образцов меда, хранившихся в течение одного года, на содержание 22 минеральных элементов. Элементный анализ мёда проводился на энергодисперсионном рентгеновском флуоресцентном спектрометре ElvaX Light SDD. Каждый образец был изучен 5 раз. Полученные результаты были статистически обработаны по стандартной методике. Четкость определения массовых долей металлов не хуже 0,1%. Пределы обнаружения примесей тяжелых металлов в легкой матрице не хуже 1 ч / млн. Исследования проводились в течение 2016–2017 гг. Установлено, что лиофилизация меда существенно не влияет на параметры определения элементного состава меда методом рентгеновской флуоресценции. Анализ энергодисперсионных спектров минеральных элементов показал, что маркерными элементами для меда из Одесской области являются Cl, K, Ca, которые преобладают среди других изученных минеральных элементов. Установлена типичная интенсивность сигнала энергодисперсионных спектров для Cl, K, Ca мёда из Одесской области, которые соответствуют следующим значениям: для свежего мёда Cl от 27075 до 29429; К от 47 296 до 41 546; Ca от 7572 до 6928; для меда, хранящегося в течение одного года: Cl с 40383 до 37044; К от 43 589 до 42 591; Са с 15495 по 10006. Эти параметры могут служить маркерами для меда из Одесской области. В то же время полученные результаты могут быть использованы для контроля качества натурального мёда по элементному составу для определения географического места происхождения.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7398
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Determination of honey.pdf395,18 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.