Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/7457
Назва: Покращення експлуатаційних якостей бетону для тваринницьких приміщень за рахунок використання комплексних добавок
Інші назви: Улучшение эксплуатационных качеств бетона для животноводческих помещений за счет использования комплексных добавок
Improvement of operational qualities of concrete for animal living spaces through the use of complex additives
Автори: Шкромада, Оксана
Палій, Андрій
Нечипоренко, Олександр
Науменко, Олександр
Нечипоренко, Валентина
Бурлака, Олександр
Решетніченко, Олександр
Церенюк, Олександр
Швець, Ольга
Палій, Анатолій
Шкромада, Оксана
Палий, Андрей
Нечипоренко, Александр
Науменко, Александр
Нечипоренко, Валентина
Бурлака, Александр
Решетниченко, Александр
Церенюк, Александр
Швец, Ольга
Палий, Анатолий
Shkromada, Oksana
Paliy, Andriy
Nechyporenko, Oleksandr
Naumenko, Oleksandr
Nechyporenko, Valentina
Burlaka, Oleksandr
Reshetnichenko, Oleksandr
Tsereniuk, Oleksandr
Shvets, Olga
Paliy, Anatoliy
Ключові слова: тваринницькі приміщення
агресивне середовище
біологічна корозія бетонів
животноводческие помещения
агрессивная среда
биологическая коррозия бетонов
livestock premises
corrosive environment
biological corrosion of concrete
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Покращення експлуатаційних якостей бетону для тваринницьких приміщень за рахунок використання комплексних добавок [Електронний ресурс] / О. Шкромада, А. Палій, О. Нечипоренко [та ін.] // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2019. – Vol. 5/6 (101). – Р. 14-23.
Короткий огляд (реферат): При дослідженні бетонів у тваринницьких приміщеннях були виявлені ознаки корозії і руйнування бетонних підлог і стін. Експериментальними дослідженнями встановлені основні критичні моменти, які безпосередньо впливали на порушення цілісності бетону. У тваринницьких приміщеннях були виявлені надмірна волога; використання кислотних або лужних агресивних дезінфікуючих засобів, та наявність природних випорожнень тварин (сеча і фекалії). Для вирішення цієї проблеми були запропоновані добавки – жовтий залізоокисний пігмент та рідке скло, які покращують міцністні характеристики бетону, термостійкість та зменшують проникаючу здатність. В результаті проведених досліджень доведено, що введення у бетон добавки від 0,5 % до 2 % глибина проникнення хлоридів знижується у 2,8 рази, порівняно до контролю. Це відбувається за рахунок зменшення поглинання бетоном води при введенні в нього добавок оксиду заліза, купруму сульфату, надоцтової кислоти та силікату натрію, які викликали зменшення пор у зразках. Запропоновано як новацію для визначення термостійкості бетону використання методу температурно-програмованої десорбційної мас-спектрометрії (ТПД-МС), основаного на залежності виходу оксиду вуглецю СО і діоксиду вуглецю СО2 з зразків карбонатвміских речовин від температури нагрівання зразка. При проведенні мікробіологічних досліджень визначені мікрогриби роду Penicillium та Fusariumта, бактерії Escherichia coli та Pseudomonas aeruginosa, які є причиною корозії бетону у тваринницьких приміщеннях. Ряд проведених експериментів доводить, що запропоновані добавки до бетонів (на основі жовтого залізоокисного пігменту (1,5–2,0 мас. %), надоцтової кислоти (0,2–0,3 мас. %), рідкого скла (2–3 мас. %) та купрум сульфату (0,5–1,0 мас. %)) мають протимікробні властивості та перспективи їх застосування у тваринництві. При исследовании бетонов в животноводческих помещениях были обнаружены признаки коррозии и разрушения бетонных полов и стен. Экспериментальными исследованиями установлены основные критические моменты, которые непосредственно влияли на нарушение целостности бетона. В животноводческих помещениях были обнаружены избыточная влага; использования агрессивных дезинфицирующих кислотных или щелочных средств и наличие природных испражнений животных (моча и фекалии). Для решения этой проблемы были предложены добавки – желтый железоокислительный пигмент и жидкое стекло, которые улучшают прочностные характеристики бетона, термостойкость и уменьшают приникающую способность. В результате проведенных исследований доказано, что введение в бетон добавки от 0,5 % до 2 % глубина проникновения хлоридов снижается в 2,8 раза, по сравнению с контролем. Это происходит за счет уменьшения поглощения бетоном воды при введении в него добавок оксида железа, купрума сульфата, надуксусной кислоты и силиката натрия, которые вызвали уменьшение пор в образцах. Предложено как новшество для определения термостойкости бетона использование метода температурно-программируемой десорбционной масс-спектрометрии (ТПД-МС), основанного на зависимости выхода оксида углерода СО и диоксида углерода СО2 из образцов карбонатсодержащих веществ от температуры нагрева образца. При проведении микробиологических исследований определены микрогрибы рода Penicillium и Fusariumта, бактерии Escherichia coli и Pseudomonas aeruginosa, которые являются причиной коррозии бетона в животноводческих помещениях. Ряд проведенных экспериментов доказывает, что предложенные добавки к бетонам (на основе желтого железоокислительного пигмента (1,5–2,0 мас. %), надуксусной кислоты (0,2–0,3 мас. %), жидкого стекла (2–3 мас. %) и меди сульфата (0,5–1,0 мас. %)) имеют противомикробные свойства и перспективы применения в животноводстве.
Опис: When researching concrete in livestock buildings, signs of corrosion and destruction of concrete floors and walls were found. Experimental studies established the main critical points that directly affected the violation of the integrity of concrete. Excessive moisture was found in livestock buildings; the use of aggressive acid or alkaline disinfectants and the presence of natural animal excrement (urine and feces). To solve this problem, additives have been proposed - yellow iron-oxidizing pigment and liquid glass, which improve the strength characteristics of concrete, heat resistance and reduce the prone to contact. As a result of the studies, it was proved that the introduction of concrete additives from 0.5% to 2%, the depth of chloride penetration is reduced by 2.8 times, compared with the control. This is due to a decrease in the absorption of water by concrete with the addition of iron oxide, cuprum sulfate, peracetic acid and sodium silicate, which caused a decrease in pores in the samples. It is proposed as an innovation to determine the heat resistance of concrete the use of the method of temperature-programmed desorption mass spectrometry (TPD-MS) based on the dependence of the yield of carbon monoxide CO and carbon dioxide CO2 from samples of carbonate-containing substances on the heating temperature of the sample. During microbiological studies microorganisms of the genus Penicillium and Fusariumta, bacteria Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa, which cause concrete corrosion in livestock buildings, were identified. A series of experiments proves that the proposed additives to concrete (based on yellow iron-oxidizing pigment (1.5–2.0 wt.%), Peracetic acid (0.2–0.3 wt.%), Water glass (2-3 wt.%) and copper sulfate (0.5–1.0 wt.%)) have antimicrobial properties and prospects for use in animal husbandry.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7457
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
3.pdf1,24 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.