Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/7522
Назва: | Modeling the process of microbial biofilm formation on stainless steel with a different surface roughness |
Інші назви: | Моделювання процесу формування мікробної біоплівки на нержавіючої сталі з різною шорсткістю поверхні Моделирование процесса формирования микробной биопленки на нержавеющей стали с различной шероховатостью поверхности |
Автори: | Kukhtyn, Mykola Kravcheniuk, Khrystyna Beyko, Ludmil Horiuk, Yulia Skliar, Oleksandr Kernychnyi, Serhii Кухтин, Микола Кравченюк, Христина Бейко, Людмила Горюк, Юлія Скляр, Олександр Керничний, Сергій Кухтын, Николай Кравченюк, Кристина Бейко, Людмила Хорюк, Юлия Скляр, Александр Керничный, Сергей |
Ключові слова: | ketosis cow milk кетоз корова молоко кетоз корова молоко |
Дата публікації: | 2019 |
Бібліографічний опис: | Modeling the process of microbial biofilm formation on stainless steel with a different surface roughness [Electronic resource] / Mykola Kukhtyn, Khrystyna Kravcheniuk, Ludmila Beyko [and athers] // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2019. - Vol. 2. - № 11 (98). - P.14-21 |
Короткий огляд (реферат): | This paper reports a study into the process of bacteria adhesion to surfaces of different roughness depending on sizes and shapes. It was determined that at the surface of stainless steel with a roughness of 2.687±0.014 µm, the film formation process in E. coli and S. aureus occurred equally over 3 to 24 hours and did not depend on the size of bacteria. This makes it possible to argue that rod-shaped and coccal bacteria freely attach themselves in the grooves of roughness, followed by the initial process related to the first stage of a biofilm formation. During sanitization, the hollows of roughness could host both the coccal and rod-shaped bacteria. At the surface of steel with a roughness of 0.95±0.092 μm the process of film formation in S. aureus occurred more intensely than in E. coli. Within 3 h of incubation, density of the formed biofilms S. aureus was 1.2 times larger compared to the biofilms E. coli. Over the following 15 hours of incubation, the biofilms S. aureus were on average 1.3 times denser. This suggests that S. aureus, due to a spherical form, can stay put in the hollows of roughness of 0.95±0.092 µm and quicker attach to the surface. At the same time, E. coli, owing to a rod-shaped shape, would attach at such a surface roughness to the hollows lengthwise only. It has been proven that at a surface roughness of 0.63±0.087 µm the intensity of the S. aureus film formation was on average 1.4 times faster than in E. coli. However, at a roughness of 0.16±0.018 μm the process of film formation occurred equally in E. coli and S. aureus, but the biofilms demonstrated lower density compared to those that formed at a roughness of 0.63±0.087 µm.stitis. У даній роботі наведено дослідження процесу прилипання бактерій до поверхонь різної шорсткості в залежності від розмірів і форм. Встановлено, що на поверхні нержавіючої сталі з шорсткістю 2.687 ± 0.014 мкм процес формування плівки в E. coli і S. aureus відбувався рівно протягом 3 - 24 годин і не залежав від розміру бактерій. Це дає можливість стверджувати, що паличкоподібні та кокові бактерії вільно прикріплюються до борозенки шорсткості, після чого починається початковий процес, пов'язаний з першою стадією утворення біоплівки. Під час санітарної обробки в дуплах шорсткості можуть міститися як кокальні, так і стрижневі бактерії. На поверхні сталі з шорсткістю 0,95 ± 0,099 мкм процес формування плівки в S. aureus відбувався більш інтенсивно, ніж у E. coli. Протягом 3 год інкубації щільність утворених біоплівки S. aureus була в 1,2 рази більшою порівняно з біоплівками Е. coli. Протягом наступних 15 годин інкубації біоплівки S. aureus були в середньому в 1,3 рази щільнішими. Це говорить про те, що S. aureus, завдяки сферичній формі, може залишатися в порожнинах шорсткості 0,95 ± 0,092 мкм і швидше прикріплюватися до поверхні. У той же час, E. coli, завдяки стрижневій формі, приєднувалася б до такої шорсткості поверхні тільки до вибоїв подовжньо. Доведено, що при шорсткості поверхні 0,63 ± 0,087 мкм інтенсивність формування плівки S. aureus в середньому в 1,4 рази швидше, ніж у E. coli. Однак при шорсткості 0,16 ± 0,018 мкм процес формування плівки відбувався однаково в E. coli і S. aureus, але біоплівки демонстрували меншу щільність порівняно з тією, що утворювалася при шорсткості 0,63 ± 0,087 мкм. |
Опис: | Эта статья посвящена изучению процесса адгезии бактерий к поверхностям различной шероховатости в зависимости от размеров и форм. Было установлено, что на поверхности нержавеющей стали с шероховатостью 2,687 ± 0,014 мкм процесс образования пленки у E.coli и S. aureus происходил одинаково в течение 3-24 часов и не зависел от размера бактерий. Это позволяет утверждать, что палочковидные и кокковые бактерии свободно прикрепляются в бороздках шероховатости, после чего начинается первоначальный процесс, связанный с первой стадией формирования биопленки. Во время санитарной обработки в углублениях шероховатости могут содержаться как кокковые, так и палочковидные бактерии. На поверхности стали с шероховатостью 0,95 ± 0,092 мкм процесс формирования пленки у S. aureus протекал интенсивнее, чем у E. coli. В течение 3 ч инкубации плотность образующихся биопленок S. aureus была в 1,2 раза больше по сравнению с биопленками E. coli. В течение следующих 15 часов инкубации биопленки S. aureus были в среднем в 1,3 раза плотнее. Это говорит о том, что S. aureus из-за сферической формы может оставаться в углублениях шероховатостью 0,95 ± 0,092 мкм и быстрее прикрепляться к поверхности. В то же время кишечная палочка, благодаря форме стержня, при такой шероховатости поверхности прикреплялась бы только к углублениям в продольном направлении. Было доказано, что при шероховатости поверхности 0,63 ± 0,087 мкм интенсивность образования пленки S. aureus была в среднем в 1,4 раза быстрее, чем в E.coli. Однако при шероховатости 0,16 ± 0,018 мкм процесс образования пленки происходил в равной степени у E.coli и S. aureus, но биопленки демонстрировали более низкую плотность по сравнению с теми, которые образовывались при шероховатости 0,63 ± 0,087 мкм. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7522 |
Розташовується у зібраннях: | Статті, тези доповідей |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Modeling the process.pdf | 895,01 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.