Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7579
Назва: | Використання екстракту листя волоського горіха в технології плавлених сирів |
Інші назви: | Использование экстракта листьев грецкого ореха в технологии плавленых сыров Use of hawberry least extract in molded cheese technology |
Автори: | Болгова, Н. Кревсун, К. Болгова, Н. Кревсун, К. Bolgova, N. Krevsun, К. |
Ключові слова: | плавлений сир йод профілактика йододефіциту плавленый сыр йод профилактика йододефицита cream cheese iodine prevention of iodine deficiency |
Дата публікації: | 2019 |
Бібліографічний опис: | Болгова Н. Використання екстракту листя волоського горіха в технології плавлених сирів [Електронний ресурс] / Н. Болгова, К. Кревсун // Технічні науки та технології. - 2019. - № 3 (17). - в друці. |
Короткий огляд (реферат): | Актуальність теми дослідження. Сучасна харчова промисловість має вирішувати не лише завдання безпечності продукту, а й питання ролі продуктів харчування у профілактиці дефіциту йоду. Популяризація ролі харчування у профілактиці захворювань аліментарного характеру має своє відображення у стійкій тенденції збільшення об’ємів та розширенні асортименту харчових продуктів, збагачених біологічно активними добавками, зокрема йодом. Особливий інтерес і у виробників, і у споживачів викликають рослинні добавки. Постановка проблеми. Незважаючи на широту асортименту плавлених сирів, відбувається постійне його оновлення. Це зумовлено необхідністю задовольнити вимоги науки, зміною споживчого попиту, наявністю сировини, рентабельністю того чи іншого виду сиру. Підвищена зацікавленість до цієї продукції викликана її здатністю добре зберігати свої якості під час тривалого зберігання, можливістю поєднувати різні компоненти, зокрема немолочного походження, а в результаті отримати продукт високої харчової і біологічної цінності. Враховуючи наведені вище факти зауважимо, що розробка плавлених сирів із листям волоського горіха набуває важливого значення і є актуальною науково-практичною темою. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Були розглянуті сучасні публікації українських та закордонних науковців щодо шляхів вирішення проблеми дефіциту йоду шляхом введення в рецептуру продукту рослинної добавки. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Отже, для організації профілактики захворювань необхідне подальше вивчення та більш глибоке дослідження технологій харчових продуктів функціонального направлення. Враховуючи той факт, що плавлені сири є досить доступним продуктом для більшості населення України, вважаємо за доцільне розширити їх асортимент саме за рахунок внесення в рецептуру екстракту листя волоського горіха. Постановка завдання. Метою роботи була розробка рецептури та обґрунтування технології виробництва функціонального плавленого сиру з додаванням екстракту листя волоського горіха ТОВ «НВК Віларус», а також обґрунтування розширення асортименту плавлених сирів функціонального направлення. Виклад основного матеріалу. Розроблено рецептуру та обґрунтовано технологію виробництва плавлених сирів з рослинним компонентом. Експериментально досліджена якість та органолептичні характеристики. Розрахунковим методом встановлено кількість йоду, що буде містити розроблений продукт. Висновки відповідно до статті. Отримані результати органолептичних, фізико-хімічних та структурно-механічних досліджень дозволяють констатувати, що плавлений сир із додаванням 5 % екстракту листя волоського горіха ТОВ «НВК Віларус» є продуктом із бажаними споживчими характеристиками та підвищеним вмістом йоду. Це дозволить не лише розширити асортимент функціональних продуктів харчування, а й дасть змогу проводити профілактику дефіциту йоду. Современная пищевая промышленность должена решать не только задачи безопасности продукта, но и вопрос о роли продуктов питания в профилактике дефицита йода. Популяризация роли питания в профилактике заболеваний алиментарного характера имеет свое отражение в устойчивой тенденции увеличения объемов и расширении ассортимента пищевых продуктов, обогащенных биологически активными добавками, в частности йодом. Особый интерес и у производителей, и у потребителей вызывают растительные добавки. Несмотря на широту ассортимента плавленых сыров, происходит постоянное его обновление. Это обусловлено необходимостью удовлетворить требования науки, изменением потребительского спроса, наличием сырья, рентабельностью того или иного вида сыра. Повышенная заинтересованность к этой продукции вызвана ее способностью хорошо сохранять свои качества при длительном хранении, возможностью сочетать различные компоненты, в частности немолочного происхождения, а в результате получить продукт высокого пищевой и биологической ценности. Учитывая приведенные выше факты заметим, что разработка плавленых сыров с листьями грецкого ореха приобретает важное значение и является актуальной научно-практической темой. Полученные результаты органолептических, физико-химических и структурно-механических исследований позволяют констатировать, что плавленый сыр с добавлением 5% экстракта листьев грецкого ореха ООО «НПК Виларус» является продуктом с желаемыми потребительскими характеристиками и повышенным содержанием йода. Это позволит не только расширить ассортимент функциональных продуктов питания, но и позволит проводить профилактику дефицита йода. |
Опис: | Relevance of the research topic. The modern food industry must address not only the safety of the product, but also the role of food in the prevention of iodine deficiency. The promotion of the role of nutrition in the prevention of alimentary diseases is reflected in the steady trend of increasing volumes and expanding the range of foods enriched with dietary supplements, including iodine. Of particular interest to manufacturers and consumers are herbal supplements. Formulation of the problem. Despite the breadth of the range of processed cheeses, they are constantly updated. This is due to the need to meet the requirements of science, changing consumer demand, availability of raw materials, the profitability of a particular type of cheese. Increased interest in these products is caused by its ability to retain its qualities well during long-term storage, the ability to combine various components, including non-dairy origin, and as a result to obtain a product of high nutritional and biological value. Considering the above facts, it should be noted that the development of processed cheeses with walnut leaves is important. Analysis of recent research and publications. Contemporary publications of Ukrainian and foreign scientists have been considered on ways to solve the problem of iodine deficiency by introducing a herbal supplement product into the recipe. Highlighting unexplored parts of a common problem. Therefore, the organization of disease prevention requires further study and a deeper study of functional food technology. Considering the fact that processed cheeses are a rather affordable product for the majority of the population of Ukraine, we consider it expedient to expand their assortment through the introduction of walnut leaves into the recipe. The whole article. The purpose of the work was to develop a recipe and justification for the technology of production of functional melted cheese with the addition of walnut leaf extract of NVK Vilarus LLC, as well as to substantiate the expansion of the range of melted cheeses functional direction. Presenting main material. The recipe is developed and the technology of production of processed cheeses with vegetable component is substantiated. Quality and organoleptic characteristics were experimentally investigated. The calculation method determines the amount of iodine that will contain the developed product. Conclusions according to article. The obtained results of organoleptic, physicochemical and structural-mechanical researches allow to state that melted cheese with addition of 5% walnut leaf extract of NVK Vilarus LLC is a product with desirable consumer characteristics and high iodine content. This will not only expand the range of functional foods, but also prevent iodine deficiency. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7579 |
Розташовується у зібраннях: | Статті, тези доповідей |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Болгова Н., Кревесун К. (Чернигов).pdf | 529,69 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.