Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7661
Назва: Scientific substantiation of technology of pasta based on freshwater mussels enriched with selenium
Інші назви: Наукове обгрунтування технології паст на основі прісноводних гідробіонтів, збагачених на селен
Научное обоснование технологии пасты на основе пресноводных гидробионтов, обогащенных селеном
Автори: Holovko, T.
Helikh, А.
Holovko, M.
Prymenko, V.
Zherebkin, M.
Головко, Т. М.
Геліх, А. О.
Головко, М. П.
Применко, В. Г.
Жеребкін, М. В.
Головко, Т. Н.
Гелих, А. А.
Головко, Н. П.
Применко, В. Г.
Жеребкін, М. В.
Ключові слова: freshwater mussels
functional products
dietary selenium-protein supplement
прісноводні молюски
функціональні продукти
добавка дієтична селен-білкова
пресноводные моллюски
функциональные продукты
добавка диетическая селен-белковая
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Scientific rationale of the technology of pastes based on freshwater hydrobionts and enriched with selenium [Electronic resource] / T. Holovko, А. Helikh, M. Holovko [and other] // Food science and technology. – 2020. – № 14 (1). – Р. 110-117.
Короткий огляд (реферат): The possibility of using dietary selenium–protein additive "Neoselen" for enrichment of pastes based on mussels with organic selenium has been investigated. The formulation of the pastes involved the use of the soft body of the freshwater mmussels of the genus Anodonta. The influence of the introduction of different percentage of the additive "Neoselen" on the organoleptic properties of the developed pastes based on freshwater mussels was investigated. It is found that the addition of additive "Neoselen" even more than 5% does not impair the taste and color of the developed pastes. Moisture content, moisture retention, fat–holding capacity and active acidity of the developed pastes were investigated. The moisture–holding and fat–holding capacity of the developed paste is determined. The difference in the consistency of pastes based on freshwater mussels with different percentage of unpowered additives was investigated by determining the values of plastic viscosity and modulus of elasticity. The regularities of the influence of the additive "Neoselen" on the general chemical and mineral composition of pastes based on freshwater mussels have been established. It is established that the addition of 1%, 3% or 5% in the paste of additive "Neoselen" can enrich it by 34.8, 50.4 та 66.0 mkg of selenium, respectively. Studies have shown that in the composition of both the control and experimental samples of pastes in the amount of protein, minerals and water content. With the increase of the content of the additive "Neoselen" in the formulation of pastes, the content of protein and minerals increases. The complex of qualitative characteristics of the developed pastes is investigated. The regularities of the influence of the component composition on the organoleptic and physicochemical and functional–technological characteristics of the minced systems based on freshwater mussels and the additive "Neoselen" have been established. It is established that the optimal doses of the use of additive "Neoselen" in the formulation of pastes ranges from 3–5%. Досліджено можливість використання добавки дієтичної селен–білкової «Неоселен» для збагачення паст на основі гідробіонтів органічним селеном. Розроблена рецептура паст передбачала використання м’якого тіла прісноводного молюска роду Anodonta. Досліджено вплив внесення різної відсоткової кількості добавки «Неоселен» на органолептичні властивості розроблених паст на основі прісноводних молюсків. Встановлено, що додавання добавки «Неоселен» навіть понад 5% не погіршує смак та колір розроблених паст. Досліджено вміст вологи, вологоутримуючу, жироутримуючу здатність та активну кислотність розроблених паст. Досліджено відмінність консистенції паст на основі молюска прісноводного з різним процентним внесенням добавки «Неоселен», шляхом визначення значень пластичної в’язкості та модуля пружності. Встановлено закономірності впливу добавки «Неоселен» на загальний хімічний та мінеральний склад паст на основі прісноводних гідробіонтів. Встановлено, що внесення до складу паст добавки «Неоселен» у кількості 1%, 3% або 5% вдається збагатити її на 14.8, 30.4 та 46.0 мкг селену відповідно. Дослідження показали, що у складі, як контрольного так і дослідних зразків паст по кількості переважає вміст білка, мінеральних речовин та води. Зі збільшенням вмісту «Неоселен» у рецептурі паст вміст білка та мінеральних речовин підвищується. Досліджено комплекс якісних характеристик розроблених паст. Встановлено закономірності впливу компонентного складу на органолептичні та фізико–хімічні та функціонально–технологічні характеристики фаршевих систем на основі прісноводних гідробіонтів та добавки «Неоселен». Встановлено, що оптимальні дози використання добавки «Неоселен» у рецептурі паст коливається в межах 3–5%.
Опис: Исследована возможность использования добавки диетической селен-белковой «Неоселен» для обогащения паст на основе гидробионтов органическим селеном. Разработанная рецептура паст предусматривала использование мягкого тела пресноводного моллюска рода Anodonta. Исследовано влияние внесения различной процентной количества добавки «Неоселен» на органолептические свойства разработанных паст на основе пресноводных моллюсков. Установлено, что добавление добавки «Неоселен» даже более 5% не ухудшает вкус и цвет разработанных паст. Исследовано содержание влаги, влагоудерживающую, жироудерживающую способность и активную кислотность разработанных паст. Исследована отличие консистенции пасты на основе моллюска пресноводного с различным процентным внесением добавки «Неоселен», путем определения значений пластической вязкости и модуля упругости. Установлены закономерности влияния добавки «Неоселен» на общий химический и минеральный состав паст на основе пресноводных гидробионтов. Установлено, что внесение в состав паст добавки «Неоселен» в количестве 1%, 3% или 5% удается обогатить ее на 14.8, 30.4 и 46.0 мкг селена соответственно. Исследования показали, что в составе, как контрольного так и опытных образцов паст по количеству преобладает содержание белка, минеральных веществ и воды. С увеличением содержания «Неоселен» в рецептуре паст содержание белка и минеральных веществ повышается. Исследован комплекс качественных характеристик разработанных паст. Установлены закономерности влияния компонентного состава на органолептические и физико-химические и функционально-технологические характеристики фаршевые систем на основе пресноводных гидробионтов и добавки «Неоселен». Установлено, что оптимальные дозы использования добавки «Неоселен» в рецептуре паст колеблется в пределах 3-5%.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7661
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
4.pdf686,68 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.