Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7709
Назва: Впровадження проекту з підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти
Інші назви: Внедрение проекта по подготовке специалистов по дуальной форме получения образования
Introduction of the project to train specialists by dual education system
Автори: Габенко, Ірина Миколаївна
Габенко, Ирина Николаевна
Habenko, Iryna
Ключові слова: дуальна форма здобуття освіти
вища освіта
професійні компетентності
дуальная форма получения образования
высшее образование
профессиональные компетентности
duel education system
higher education
professional competencies
Дата публікації: 2020
Видавництво: ПУ «Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій»
Бібліографічний опис: Габенко І. М. Впровадження проекту з підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти [Електронний ресурс] / І. М. Габенко // Інноваційна педагогіка. – Одеса : ПУ «Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій», 2020. - Вип. 22, Т. 1. - С.101-105.
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто питання впровадження дуальної форми здобуття вищої освіти у Сумському національному аграрному університеті при підготовці фахівців зі спеціальності 181 «Харчові технології», як пілотного проекту на шляху наближення системи підготовки фахівців до сучасних потреб ринку праці, з метою формування у студентів професійних компетенцій та адаптації до професійної діяльності в контексті модернізації освітньої галузі. Аргументована необхідність зміни дидактичних засад фахової підготовки бакалаврів задля створення умов для підготовки фахівців, які будуть підготовленими для початку роботи на певному підприємстві одразу після випуску без потреби періоду адаптування. Висвітлено аспекти світового та вітчизняного досвіду співпраці закладів вищої освіти та підприємств за різних форм її реалізації. Розглянуто особливості функціонування моделей дуального навчання у закладах вищої освіти. Зроблена спроба спрогнозувати результати впровадження нової форми здобуття вищої освіти. Визначено основні принципи та чинники її впровадження у професійну підготовку майбутніх фахівців у Сумському НАУ. Розкрито перелік заходів, які стали передумовами впровадження на факультеті харчових технологій дуальної форми навчання, та проаналізовано здобутки співпраці університету і підприємств щодо підготовки інженерних кадрів. Звуження переліку загальних та фахових компетентностей, представлених у освітньо-професійній програмі підготовки фахівців до тих, що є актуальними виключно на підприємстві, де відбувається підготовка фахівця за дуальною формою навчання, було визначено як один з основних ризиків, який слід враховувати при впровадженні вищезазначеної форми навчання. Окреслено перспективні шляхи впровадження дуальної форми здобуття освіти бакалаврів зі спеціальності «Харчові технології». В статье рассмотрены вопросы внедрения дуальной формы получения высшего образования в Сумском национальном аграрном университете при подготовке специалистов по специальности 181 «Пищевые технологии», как пилотного проекта на пути приближения системы подготовки специалистов к современным потребностям рынка труда, с целью формирования у студентов профессиональных компетенций и адаптации к профессиональной деятельности в контексте модернизации образования. Аргументирована необходимость изменения дидактических принципов профессиональной подготовки бакалавров для создания условий для подготовки специалистов, которые будут подготовлены для начала работы на данном предприятии сразу после выпуска без надобности периода адаптации. Освещены аспекты мирового и отечественного опыта сотрудничества высших учебных заведений и предприятий при различных формах ее реализации. Рассмотрены особенности функционирования моделей дуального обучения в учреждениях высшего образования. Сделана попытка спрогнозировать результаты внедрения новой формы получения высшего образования. Определены основные принципы и факторы ее внедрения в профессиональную подготовку будущих специалистов в Сумском НАУ. Раскрыто перечень мероприятий, которые стали предпосылками внедрения на факультете пищевых технологий дуальной формы обучения, и проанализированы достижения сотрудничества университета и предприятий по подготовке инженерных кадров. Сужение перечня общих и профессиональных компетенций, представленных в образовательно-профессиональной программе подготовки специалистов к тем, которые являются актуальными только на предприятии, где происходит подготовка специалиста по дуальной форме обучения, было определено как один из основных рисков, который следует учитывать при внедрении вышеупомянутой формы обучения. Определены перспективные пути внедрения дуальной формы получения образования бакалавров по специальности «Пищевые технологии».
Опис: The article deals with the introduction of dual higher education system for training professionals in specialty 181 Food Technologies at Sumy National Agrarian University as a pilot project on the way to bring the system of specialists’ training to the modern needs of the labour market, with the view to develop students’ professional competencies and their adaptation to professional activity in the context of the educational sector modernization. The need for change in the didactic principles of the bachelor's professional training in order to create the conditions for training specialists ready to start their labour activity at a certain enterprise right after graduation without an adaptation period is justified. Aspects of the global and domestic practices in cooperation of higher education institutions with enterprises in various forms of its realization are covered. Functional features of dual education models in higher education institutions are considered. An attempt was made to predict the results of the introduction of the new form of higher education. The basic principles and factors of its implementation for the professional training of future specialists at Sumy NAU are determined. The list of activities that have become a precondition for the dual education introduction at the Faculty of Food Technologies is revealed, and the achievements of cooperation between the university and enterprises as for engineering personnel training are analysed. Narrowing of the general and professional competencies presented in the educational and vocational specialists training program to those that are relevant exclusively at the enterprise where duel system training takes place, has been identified as one of the main risks that should be taken into account when implementing the above-mentioned form of training. Prospective ways for introduction of dual education system for training bachelors in the specialty "Food Technologies" are outlined.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7709
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Габенко І. М. Впровадження проекту.pdf154,94 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.