Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7982
Назва: Дослідження зв’язків між фізико-механічними властивостями та параметрами амплітудно-частотного спектру вільних коливань біологічних об’єктів фіксованої геометричної форми
Інші назви: Исследование связей между физико-механическими свойствами и параметрами амплитудно-частотного спектра свободных колебаний биологических объектов фиксированной геометрической формы
Research of relations between physical and mechanical properties and parameters of the amplitude-frequency spectrum of free oscillations of biological objects of fixed geometric shape
Автори: Яковлєв, Валерій Федорович
Рясна, Ольга Василівна
Яковлев, Валерий Федорович
Рясная, Ольга Васильевна
Yakovlev, Valery
Ryasna, Olga
Ключові слова: амплітудно-частотний спектр коливань
параметри акустичного поля
акустичне зондування
амплитудно-частотный спектр колебаний
параметры акустического поля
акустическое зондирование
amplitude-frequency spectrum of oscillations
acoustic field parameters
acoustic sounding
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Яковлєв В. Ф. Дослідження зв’язків між фізико-механічними властивостями та параметрами амплітудно-частотного спектру вільних коливань біологічних об’єктів фіксованої геометричної форми [Електронний ресурс] / В. Ф. Яковлєв, О. В. Рясна // Компрессорное и энергетическое машиностроение. – 2019. – № 58. – С. 22-24.
Короткий огляд (реферат): Якість продукції, що йде як на реалізацію населенню, так і в якості початкової сировини для технологічної переробки, є одним з найважливіших показників рівня розвитку сільськогосподарського виробництва. Такі якісні ознаки продукції, особливо фіксованої геометричної форми, як ступень стиглості, наявність та глибина розташування пошкоджень, не завжди можливо визначити по зовнішньому стану продукту (наприклад, баштанні) без його руйнування. Це не дозволяє оперативно управляти технологічним процесом. Крім того, в існуючих методах і засобах контролю практично не знаходить відображення взаємозв'язок принципів організації технологічних операцій із станом продукту, тобто з його біофізичними параметрами. Позитивне вирішення цієї задачі можливо лише при широкому впроваджені сучасних методів і технічних засобів неруйнівного експресного контролю якісного стану продукції, а саме, їх ступені стиглості. Одним із таких методів є метод акустичного зондування, який полягає в тому, що параметри післядії ударного збудження біологічних об'єктів фіксованої геометричної форми тісно пов'язані з їх фізико-біохімічними характеристиками, які в свою чергу, змінюються в процесі зміни їх ступеню стиглості. Викладений матеріал представляє результати експериментальних досліджень по встановленню зв’язків між фізико-механічними властивостями біологічних об’єктів фіксованої геометричної форми різного ступеня зрілості і параметрами післядії їх ударного збудження, визначенню інформативних критеріїв при оцінки якісного стану об’єктів та їх кількісних значень. Качество продукции, которая идет как на реализацию населению, так и в качестве исходного сырья для технологической переработки, является одним из важнейших показателей уровня развития сельскохозяйственного производства. Такие качественные признаки продукции, особенно фиксированной геометрической формы, как степень зрелости, наличие и глубина расположения повреждений, не всегда возможно определить по внешнему состоянию продукта (например, бахчевые) без его разрушения. Это не позволяет оперативно управлять технологическим процессом. Кроме того, в существующих методах и средствах контроля практически не находит отражения взаимосвязь принципов организации технологических операций с состоянием продукта, то есть с его биофизическими параметрами. Позитивное решение этой задачи возможно лишь при широком внедрении современных методов и технических средств неразрушающего экспрессного контроля качественного состояния продукции, а именно, их степени зрелости. Одним из таких методов есть метод акустического зондирования, который заключается в том, что параметры последействия ударного возбуждения биологических объектов фиксированной геометрической формы тесно связаны с их физико-биохимическими характеристиками, которые в свою очередь, изменяются в процессе степени зрелости. Изложенный материал представляет результаты экспериментальных исследований по установлению связей между физико-механическими свойствами биологических объектов фиксированной геометрической формы разной степени зрелости и параметрами последействия их ударного возбуждения, определению информативных критериев при оценке качественного состояния объектов и их количественных значений.
Опис: The quality of products that are sold to the population and as raw materials for technological processing is one of the most important indicators of the level of development of agricultural production. Such qualitative characteristics of products, particularly a fixed geometric shape, the degree of ripeness, presence and depth of the damage, it is not always possible to determine the external condition of the product (e.g., melons) without its destruction. This does not allow you to quickly manage the process. In addition, the existing methods and controls practically do not reflect the relationship of the principles of the organization of technological operations with the state of the product, that is, with its biophysical parameters. A positive solution to this problem is possible only with a wide introduction of modern methods and technical means of non-destructive Express control of the quality of products, namely, their degree of maturity. One of these methods is the method of acoustic sounding, which consists in the fact that the parameters of the aftereffect of shock excitation of biological objects of fixed geometric shape are closely related to their physical and biochemical characteristics, which in turn change in the process of changing their degree of maturity.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7982
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
14.pdf437,27 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.